Йоко за The Top Stoppers и рапа

Остават броени дни до мащабния концерт на Dubioza Kolektiv , който ще се състои на 5 юли на откритата сцена на „Aрена София“ в Борисовата градина.

Българските участници на концерта са The Top Stoppers и Coolden. Вижте какво ни сподели нежната половинка на The Top Stoppers Йоко.

WB: Здравей Йоко, предстои интересно събитие само след два дни – ще ни разкажеш ли за него?
Yoko: Не! Няма да разкажа! Хахахаха. Това събитие не е за разказване! То е за присъствие и преживяване. Защото няма нищо по-хубаво от това да събереш на едно място банди, които всеки път изненадват. Колкото и пъти да си ги гледал на живо, просто да не знаеш какво можеш да очакваш следващия път. Е! Този концерт е такъв!!!

WB: Как съчетаваш майчинството с рапа и сцената?
Yoko:
Истината е, че не ги съчетавам. От рапа се отказвам всеки път, но отново се оказвам в рапа. И така…., след дълга пауза от концерти, 5-ти Юли ще е датата, на която ще изляза на сцена за първи път от повече от половин година. Ето защо това събитие е специално за мен. А и за феновете на The Top Stoppers предполагам. Нашите концерти стават все по-голяма рядкост и лично аз ги ценя все повече и повече. Всяко следващо може да е за последно.

WB: Защо женските MC-та все още са толкова малко?
Yoko: Бяхме малко. А вече дори сме още по-малко. Напоследък не съм чула нито една от нас да е издала нещо ново. Включително и аз. През годините само 2-3 се задържахме активни. Всички други момичета идваха и си отиваха, защото музиката реално не е била тяхна лична страст, а амбицията на някой “рапър” да направи приятелката си МС. И е ясно, че всичко приключва, когато приключи всичко.   Хахахах. Каква игра на думи само.
Да си МС не е лесно! Това е.

WB: Разкажи ни за The Top Stoppers – как се събрахте?
Yoko:
The Top Stoppers е дълга история. Но…накратко…Един ден Стефанаки (Уош МС Wosh MC ) дойде в нас и предложи да си направим група. Дотогава бяхме само той и аз. Каза, че има идея. Една “Петъчна” вечер ме запозна с Филеца. Той ме впечатли с това, че пее. И то не просто пееше, а успяваше да игнорира музиката, която дънеше в бара и да изкара вярно своята мелодия. Пирата пък си го познавахме от деца. И така ни се случиха нещата много бързо. От 2009г досега нямаме аналог на сцената!!!

WB: А ще ни кажеш ли няколко думи и за BASSYMAMA-ta 🙂
Yoko:
BASSYMAMATA е соловият ми проект. Но тъй като не обичам да съм соло, а да споделям емоцията от музиката, BASSYMAMATA не издържа във времето. И тук ще кажа нещо, което не съм казвала на никого. Отказах се от рапа точно заради това. Не обичам да съм сама!!! А и да се бутам не обичам. Ако някой иска да прави музика с мен (визирам TTS), бих. И още как! Но така и не довършихме албума си. А щеше да стане истински шедьовър!

WB: Какво те вдъхновява?
Yoko: Вдъхновяват ме децата ми. Не мога да ви опиша какви мисли ми минават през главата като ги гледам и слушам. А не мога да опиша и фристайлите, които голямата ми дъщеря си измисля. Детското въображение надскача всяко друго! АЯ FOREVEЯ и ЕМА на 3 морета! Т’ва е! Мен кучета ме яли! Хахаха.

WB: Какво си замислила занапред?
Yoko:
Занапред съм намислила да бъда добра майка и осъзнат родител като цяло. Искам да създам и възпитам стойностни личности с големи мечти и хоризонти пред себе си. За тази цел трябва да бъда преди всичко пример. Защото децата не се интересуват от това какво им казваш. Важното е какво им показваш. И тук идва трудната задача! Да бъда всичко онова, което искам децата ми да надскочат!!!Благодарим ти за отделеното време. Не спирай да вдъхновяваш и да ни радваш с яките си песни и проекти!Благодаря!!! 

Интервюто взе: Станимира Карадочева
Снимки: Личен архив