Съвети при избиране на Airbnb в Истанбул, Турция

Обмисляш да посетиш Истанбул? Ако си със свободна програма, искаш да си в живописен бохо квартал, да си готвиш, но и да не ти излезе твърде скъпо, препоръчвам Airbnb вместо скъп хотел. Не съм отсядала на хотел там, но от приятели знам, че е трудно да попаднеш на хубав и в същото време евтин хотел. Например ние сме плащали по 30-40 евро на вечер, а хотелите, които ни препоръчваха местни познати са били по 80 евро на вечер.

Вметвам, че цените на airbnb-тата много варират спрямо натовареността на сезона. Например февруари-март, е по-евтино отколкото лятото.

След неколкократни ходения до там, искам да споделя с вас, нашите трикове за намиране на хубав Airbnb апартамент, както и за какво да внимавате. Особено при първо ходене в Истанбул, шокът може да е голям.

Нека да започнем с квартала:

Общината, където много ни харесва да отсядаме е Beyoğlu. Намира се в европейската част на Истанбул, а заливът Златния рог (the Golden Horn) я дели от стария град (историческия полуостров на Константинопол). Заливът е на границата между Босфора и Мраморно море.

Там сме отсядали в кварталите Galata, Cihangir, TomTom. Те са характерни с тесните си улички и голямото разнообразие от заведения, кафенета, сладкарници и разбира се много, ама много улични котки. Близо са до кула Галата и площад Таксим. От всеки от тях е много лесно да се стигне пеша до стария град като се мине по един от няколкото моста, построени за целта като мост Галата е най-близо.

Паркинг

Ако сте решили да пътувате с кола, надписът free street parking в описанието със сигурност ви е спечелил. Но шансът да намерите място за паркиране е почти никакъв. Градът е огромен, колите са много, а улиците са тесни, често еднопосочни и стръмни (особено в някои квартали). Почти никога няма места за паркиране пред сградите. За да си спестите обикаляне на квартала след 6-7 часа път от България, ви съветвам предварително да сте се спрели на платен паркинг наблизо. Може и да разцъкате улиците на Google Maps, за да се запознаете с района. Повечето им паркинги (otopark на турски) са изгодни за няколко дни престой. Имайте напредвид, че се плаща само в кеш в турски лири. Цените на час са обявени на вход/изхода на паркинга. Повечето паркинги изизат средно около 350 турски лири на ден. В някои от паркингите ви вземат ключа за колата (не във всички). Хората, които работят там, разместват колите нон-стоп, за да осигурят място спрямо това колко коли има. Стресиращо е, но се свиква – ключът си стои в самата кола, не сме имали проблеми с това. Местните ни увериха, че е нормално.

Добре оглеждай снимките

Има собственици, които се опитват да подведат за размерите и вида на апартаментите си, затова внимателно оглеждай снимките. Попадали сме на гараж и на мазе, направени на апартамент. Някои апартаменти са изключително малки, но със снимка от определен ъгъл/с wide камера, изглеждат по-големи отколкото са. Случвало ни се е да спим буквално в мазе, което има само едно легло и баня (даже без масичка).

В Истанбул е нормално да има апартaменти на приземни етажи – т.е. докато си гледаш филма, виждаш краката на разхождащите се отвън. Ще ги познаеш лесно – прозорците им са с решетки. Това не са мазета, макар че от входната врата слизаш надолу. Заради релефа на града и много хора, така осигуряват повече апартаменти за живеене.

Ако апартаментът е на високо и има красива гледка към Босфора, със сигурност ще са я рекламирали със снимка и ще е споменато в описанието. Една от най-красивите гледки, която видяхме беше в малко блокче на петия етаж. Ние определено се оглеждаме за апартаменти с гледка/тераса, макар че не са ни приоритет. Имай напредвид, че повечето блокчета нямат асансьори и ще си качваш куфара по тесни вити стълби.

Location, location, location

Внимателно оглеждай картата – избирай малки вътрешни улички, за да си спестиш шума от големите булеварди. Те са и по-чисти и по-спокойни откъм хора и коли. Имай напредвид, че ако има бар в/около блока ти, шансът да чуваш глъч и музика от забавляващите се хора по нощите е голям.

Чети ревюта

Едва ли някой наема Airbnb без да чете ревютата, но все пак – не ги пропускай. Ревюта с повтарящи се проблеми през последните няколко години могат да ти спестят главоболия. Ако няколко души през последните 12+ месеца са се оплакали от мухъл, тънки стени и че чуват съседите, непочистени стаи и т.н. най-вероятно е хубаво да подминеш апартамента.

Expectations vs reality

Подхождай внимателно към Rental units

Има апартаменти, които са част от т. нар. Rental units – т.е. цялата сграда се дава като Airbnb. По принцип са листнати като такива, ако не са, ще ги познаеш по това, че има снимки на повече от един апартамент (две или повече бани и/или спални и .т.н). Не ги харесвам, защото никога не знаеш в коя стая ще те сложат, а слагат снимки само на най-хубавите стаи. Точно при запазване на такъв апартамент, ни настаниха в нещо като мазе, което беше супер малко и нямаше нищо освен легло и баня, чиято врата дори не се затваряше добре. Мястото беше ново, без ревюта, а ние бяхме само за една вечер, та решихме да рискуваме. Но ако запазваш за повечко дни, трудно ще се преглътне неприятната изненада.

Разбира се, имали сме и хубави попадения на апартаменти в rental units – един от тях дори имаше тераска на последния етаж с прекрасна гледка към Босфора/ Галата. Просто гледай снимките – ако има снимка само на един апартамент и ревютата са хубави, най-вероятно можеш да се довериш на хоста.

Self check-in vs meet your host?
Аз лично предпочитам опцията self check-in, т.е. предварително хостът ти дава инструкции как да влезеш – това най-често са код за влизане в сградата и/или код за малка кутийка, където е ключът за апартамента. Или дават само код за сградата, а ключът те чака от вътрешната страна на вратата на апартамента. Така не зависиш от никого и никой не те чака/изпраща.

Има хостове, които държат да те посрещнат и да ти дадат ключа лично. Повечето, с които сме се срещали, са били много мили, макар че не говорят много английски. С Google translate на телефона обаче все се разбираме. Случвало се е да ми дадат телефон, на който да звънна и да ми вдигне жена, говореща само турски, както и да чакаме хост, за да ни пусне да влезем… Но ако даден апартамент много ни харесва, това не е бил водещ фактор за избора ни. Съветът ми е предварително да си се разбрал с хоста (много често ти дават телефонен номер и местят комуникцията в Whatsapp), за да знаеш какво да очакваш. Хубаво и ти да го предупредиш как пътуваш, кога се очаква да пристигнеш, имаш ли нужда от нещо специално, въпроси и т.н.

Надявам се да ти е било интересно и полезно. Дано тези насоки ти помогнат, ако си имал колебания дали да отседнеш в Airbnb в Истанбул. Приключение е, но си струва и сега даже се смеем на нашите кофти попадения.