Girls Surf Camp Limnos

Понякога хубавите неща се случват без изобщо да ги очакваш и трябва да си готов да се впуснеш в тях с главата напред. В този случай “с главата напред” се оказа по-буквално, от колкото можете да си представите.
„Искате ли да се включите в организирания от нас сърф лагер за момичета през месец юни“….. Това бяха думите, с които започна тази история, превърнала се в незабравима седмица в „пералнята“ на сините вълни и под ярките лъчи на гръцкото слънце. Последва кратка организация от наша страна, една статия и не след дълго 20 български момичета вече си говореха за фериботи и коли, организирайки заминаването си за Girls Surf Camp на остров Лимнос.

снимка: Манол Чалаков

Предложението дойде от Surf Club Keros (SCK) – едно от първите сърф училища на остров Лимнос, Гърция. Училището отваря врати преди повече от 10 години и смело бих могла да кажа, че предлага едни от най-добрите условия за учене на сърф, под всичките му форми. Освен самата сърф станция, SCK имат изградена и невероятна база – като се започне от палатките, в които спахме и приключим с винаги усмихнатия и изключително любезен екип, който ни посрещна и се грижеше за нас през целия ни престой. Пишейки думата палатки ми е трудно да не се засмея, защото това си бяха най-луксозните къмпинг условия, в които някога съм спала. Оставям на вас сами да се убедите. Тук можете да прочетете повече за самата база и летните им предложения.

И така…..ТРЪГНАХМЕ…….

Пристигнахме по залез слънце и веднага усетихме онова спокойствие и лекота във въздуха, което няма как да опишем. Веднъж стъпил тук всеки ще го почувства. Очакваха ни още 30 минути каране през все още зелените пейзажи на острова, които трудно бихте видели през горещите летни месеци, когато Лимнос пожълтява.

снимка: Паолина Иванова

След близо 10 часа път и доста уморени най-накрая акостирахме в базата на SCK. Пътуването от София до острова отнема около 4 часа каране и още 4 часа пътуване с ферибот. Можете да минете през КПП Кулата или КПП Илинден. От там поемате посока Кавала, от където тръгва и фериботът за Мирина (пристанището на Лимнос) – разписанието му и актуална информация за него. 

снимка: Паолина Иванова

Пристигнахме към 21:00 часа, настанихме се и вечеряхме, след което аз лично се отправих към така жадуваното от няколко часа легло. Затварям очи и си представям предстоящата седмица – нови запознанства, емоции, морето, което така силно обичам, вълните и със сигурност нещо неочаквано и интересно. Неусетно заспивам, а сънят беше по-сладък от всякога….но май винаги е така, когато си уморен. На следващата сутрин ставам последна и естествено съм изпуснала йогата. Отправям се към ресторанта с гледка към морето и още сънена си взимам кафе. Закуската е невероятна – има от всичко. Тук лесно би могъл да спазваш хранителен режим, стига да можеш да издържиш на изкушението и да не опиташ от всичко. На мен лично не ми се получи. Същата вечер разбрахме, че храната тук ще е проблем – блок маса с всевъзможни вкусотии на които трудно устояваш. Никак неподходящо за момичета, но дружно се успокоявахме, че през деня изразходваме доста енергия и трябва да възстановяваме. Три пъти ура за готвачите, които ни храниха от вкусно по вкусно. Но да се върнем на това, за което всъщност се бяхме събрали.

снимка: Паолина Иванова

Ден първи от едноседмичната програма започва с кратък брифинг и запознанство с главните замесени лица и естествено – подаръци. Благодарим на PCPclothingQuin Bite, RedBull и TrueRiders shop, благодарение на които бяхме добре облечени и заредени с енергия.

Благодарим и на  Eau Thermale Aveneза предоставените ни слънцезащитни продукти. Ставайки част от тяхната кампания “Skin Protect Ocean Respect” успяхме да допринесем за една важна и за нас кауза, а именно опазването на околната среда. Продуктите на марката са със специално подбрани биоразградими съставки с минимален отпечатък върху морската екосистема.  

снимки: Мирослава Пеловска

Морето е нашата площадка за игра и трябва да го пазим, за до можем да му се радваме по-дълго. Радост се виждаше и по лицата на момичетата, когато за първи път хванаха сърф дъските, опитаха се да се гребат, да намерят своя баланс и да почувстват какво е усещането върху сърфа. За наша радост времето беше с нас още от самото начало и учебната програма се случваше по план.

снимка: Манол Чалаков

Ден първи – тренировки на плажа на Керос, подготвяйки се за следващите няколко дни, които прекарахме в един невероятно красив и отдалечен залив, известен сред местните, заради добрите вълни, които се образуват при хубаво време и подходяща посока на вятъра. Вълни имаше, дори по-големи от колкото ни бяха необходими. Това си беше колкото забавно, толкова и изтощително и аз лично се прибирах в базата налегната от онази сладка физическа умора, когато погледът е зареян в нищото, а усмивката тъпо не слиза от лицето ти.


Madona beach – снимка: Манол Чалаков

Лагерът приключи с голямо вечерно BBQ и парти, което продължи до ранните часове на следващия ден, въпреки че няколко часа по-късно трябваше да хващаме ферибота за Кавала. 

Една изпълнена с емоции седмица отлетя, но тя беше само началото. Инициативата Girls Surf Camp на SCK има за цел да привлече повече момичета към сърф спортовете и да отвори за тях вратите на едно ново приключение. По време на 7-те дни, които прекарахме на гръцкия остров всяка една от нас преживя нещо истинско, което ще остане спомен за цял живот. Girls Surf Camp е създаден от сърфисти за сърфисти, или по-скоро бъдещи такива и силно вярвам, че хората стоящи зад тази идея успяха да запалят искрата у нас. Онези хора, които прекараха часове наред, в не чак толкова топлите води на Егейско море, за да ни помагат.

Невероятната организация и любовта, с които се случи този лагер са причината за успехът му. Благодарим Ви и нямаме търпение отново да се гмурнем с „главата напред“.  

Текст: Северина Митева

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *