Freeride & Freedom

В духа на днешния ден, в който всички се радвахме от сърце на натрупалия сняг, искаме да ви споделим една много надъхваща статия на Владимир Павлов.

„Някога замисляли ли сте се защо сме толкова пристрастени към тези огромни завои върху недокоснати и диви терени, покрити с пръхкав пресен сняг? Защо по цяло лято нощем ги сънуваме, а целогодишно денем си ги представяме и преживяваме отново и отново? 

Имам един приятел от Украйна, с който се запознах в Кавказ преди 5-6 години и обединени около шише грузински коняк в една топла хижа, докато навън е яка зима и трупа здраво, той завършваше своите 10-минутни традиционни тостове с думите:

 „Для фрирайда и свободы!!!”

Аз мисля, че отговорът се крие именно в свободата и не случайно англоезичният свят е подбрал именно думата freeride или на български –  свободно каране.

Това е свободата да избягаш от всички правила и норми, свободата да се движиш в планината по своя преценка, да поемаш рискове и да взимаш решения на 100% собствена отговорност, свободата да не зависиш от никой и нищо друго освен заобикалящата те природа и в крайна сметка, свободата да предприемеш един „полет” в почти пълна безтегловност. Полет, който те пренася в абсолютно безвремие и носи неописуеми емоции. Спускане, което те довежда до нирвана и поне за мен олицетворява квинтесенцията на щастието. Та за какво друго сме се пръкнали на тая земя, ако не да гоним щастието и дори и да е само в тези 5 минутки, за мен те са цяла вечност и мисля, че си заслужават! “….

Цялата статия може да прочетете в списание Wilder Winter, което се разпространява безплатно в магазините е София на ContrabandaSport DepotDrop-in ShopAnimalTrue RidersDiel Sport, както и в Боровец в Adventure Center на хотел Рила, The spot на Balkan Snowboards, Малинката до лифт Ситняково и Traventuria.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *