15-тото издание на Дни на предизвикателствата – повече дни, повече приключения

Тази година емблематичният фестивал “Дни на предизвикателствата” отбелязва своето 15-о издание. Форумът, събиращ  в София изследователи и пътешественици  от цял свят, ще ни предложи две локации – в дните между 2 и 5 декември УАСГ и Френския културен институт ще бъдат домакини на прожекции, беседи и дискусии, разказващи за красотата на заобикалящата ни природа и как да я опазим. 

Сред чуждестранните гости, които ще можем да видим на Дните, са Christophe Dumarest – гид и алпинист с впечатляващи изкачвания в Алпите и в други части на света; Evrard Wendenbaum – документалист, алпинист и изследовател на дивата природа на Мадагаскар, Гренландия и Индонезия; ултрамаратонецът Dion Leonard, световният рекордьор във височинния парапланеризъм Antoine Girard и много други приключенци.

Сред чуждестранните гости, които ще можем да видим на Дните, са Christophe Dumarest – гид и алпинист с впечатляващи изкачвания в Алпите и други планински гиганти; Evrard Wendenbaum – документалист, алпинист и изследовател на дивата природа на Мадагаскар, Гренландия и Индонезия; ултрамаратонецът Dion Leonard, световният рекордьор във височинния парапланеризъм Antoine Girard и други приключенци.

Ще гледаме и някои от най-новите филми в областта на екстремните спортове. Такъв е катерачният Rotpunkt на Patagonia и подкрепеният от Berghaus Spectre – To The End of the Earth за една от най-вълнуващите скорошни експедиции в Антарктида. Владимир Павлов ще разкаже за рекордното си сноуборд спускане от връх Манаслу (8156 м), а Виктор Варошкин, един от първите лицензирани алпийски водачи у нас, ще сподели какво е да бъдеш член на може би най-елитната организация на гидове в света. И тази година сцената на Дните ще бъде трибуна за Петър Ванев, който окончателно покори „Тройната корона“ по пешеходен туризъм в САЩ. Калоян Пейчев – Кофе ще представи своя рекорд за най-бързо скоростно преминаване по планинския маршрут Е4. С кратки видео разкази ще се включат и някои успешни  катерачки и алпинистки от Балканите като Алекс Тоткова.

На 2 декември във Френския институт ще се проведе конференция “Биоразнообразието – предизвикателство?“.  Лекционната част  ще продължи два часа (10-12 ч) , а след нея акцент в събитието ще бъдат филмите на френския фотограф и изследовател Еvrard Wendenbaum (17-19 ч). Eдно от най-нашумелите му заглавия е China Jam с участието на Sean Villanueva и Nicolas Favresse, a излезлият през миналата година филм Scoresby включва спиращи дъха кадри от експедиция с каяк в Гренландия. Входът ще е с предварителна регистрация и наличен тридневен билет за Дните.

Следете цялата програма на “Дните на предизвикателствата” на www.predizvikatelstva.com 

Разберете как да се сдобиете с билет за фестивала от тук! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *