Морски пътешествия и снежни филмови премиери на 14-тите Дни на предизвикателствата

Между 3 и 5 декември в аула „Максима“ на УАСГ ще се проведе 14-тoто издание на ежегодния фестивал за екстремни спортове и приключения „Дни на предизвикателствата“. Форумът отново ще събере на едно място спортисти, алпинисти, туристи, еколози, фотографи, пътешественици и всички, за които активностите сред природата са извор на вдъхновение и начин на живот.

В памет на Боян Петров. Снимка: Дни на предизвикателствата

Както винаги, наситената с филмови заглавия, презентации и уъркшопи тридневна програма ще обхване най-силните спортни постижения, лични предизвикателства и каузи през годината. 2018 г. е специална за „Дни на предизвикателствата“ по две причини. От една страна, тя е паметната година на Боян Петров. Ще бъдат припомнени някои знакови негови представяния на Дните и близки до сърцето му каузи.

За първи път водата и морето ще бъдат специален акцент на фона на една дългогодишна планинарска традиция. На фокус ще бъдат предизвикателствата пред опазването на Световния океан в международен мащаб и опита на локално ниво в България за борба със замърсяването на Черно море. Ще се запознаем със смелия мореплавател капитан Дончо Папазов, прочул се с революционни за времето си прекосявания на Черно море и Атлантическия океан. Ще си припомним и успешно завършилото тази есен предизвикателство WIND2WIN: 300 км от Дуранкулак до Резово с уиндсърф на изключителните сърфисти Илияна Стоилова и Йоан Колев и тяхната кауза „Черно море, свободно от пластмаса“.

Специалният гост от Франция Тито Томази ще заеме мястото на Нико Фаврес, на Глен Плейк и на редица други наши любими гости от чужбина, оставили диря в историята на Дните. Ще ни сподели своя опит на атлет и пътешественик с колело, разбирането си за пътуването като начин на живот, разкази за своите странствания по света – Непал, Кабо Верде, Индонезия, Европа, Южна Америка, Киргизстан.

A Land Shaped by Women – PСнимка от филма A Land Shaped By Womenress usage only – info@raggieleonora.com

14-тите „Дни на предизвикателствата“ ще вдъхновят любителите на екстремното кино с няколко хитови филмови заглавия точно в момента, в който те дебютират и в САЩ, и Западна Европа: THE DAWN WALL – за митичното изкачване на Томи Калдуел по 1000-метровата стена на Ел Кап; биографичен филм за легендарния Крис Бонингтън – Bonnington: The Mountaineer – My life story; А Land Shaped By Women – спиращи дъха сърф и сноуборд импресии от Исландия през погледа на световните фрийрайд шампионки Алийн Бок и Ане-Флор Марксер; фрийрайд филмът ZABARDAST на Жером Тонон и още много други заглавия.

Както се вижда и от филмовата селекция, планината си остава основния фокус на „Дни на предизвикателствата“. Ето защо темата за сигурността в планината тази година се разгръща с нова сила. На сцената ще видим Виктор Варошкин и Георги Пенев от IFMGA – федерацията, която създава и регулира най-елитните алпийски гидове в света, за да разгледат в една презентация темата за световните тенденции в приключенския туризъм и професионалното водене във високите планини на света.

Изненади очакват и все повече увеличаващите се фенове на бягането. Една от тях вече е разкрита – специален гост ще бъде ултрамаратонецът Краси Георгиев, вечно бягащ с кауза, вечно постигащ немислими рекорди.

Програмата всекидневно се разширява и обогатява – акцентите могат да бъдат разгледани на официалния сайт на фестивала „Дни на предизвикателствата“: www.predizvikatelstva.com 

БИЛЕТИ: на предварителна продажба онлайн от Bilet.bg и на място в магазини „Стената“ на цена 25 лв.

За повече информация следете събитието във Фейсбук!