Българско кино, алпинизъм и спелеология на Дни на предизвителствата 2023

Наближава любимият ни Фестивал за екстремни спортове и приключения. Тазгодишното 18то издание ще се проведе от 5ти до 7ми декември в кино “Люмиер”.

Пълната програма вече е ясна и може да видите тук.

Очакват ни изключително интересни дни с разнообразни гости и филмови премиери – вдъхновяващи истории, спиращи дъха гледки от екрана на екстремното кино, наградите от инициативата Хижа на годинаната, представяне на книга и още, и още… Тази годината темите на фестивала са всеобхватни – ще има катерене, алпинизъм, екстремни ски, бързи води и дива природа, и дори така желаната от много от нас – спелеология. Цели седем от филмите в програмата са дългометражни, като има и два кратки филма.

Един от филмите, за които много се вълнуваме, е CHRONOCEPTION. Тримата ски и сноуборд професионалисти Томас Делфино, Леа Клауи и Орелиен Ларди Вече ще ни преведат през вълнуващите приключения из най-дивите и неразгадани кътчета на Киргизстан.

Филмът ще се излъчва за първи път на голям екран у нас и ще бъде представен лично от своя режисьор Гийом Бруст в кино “Люмиер” на 6.12.

Пускаме ви трейлър, за да помечтаете и вие:

По време на “Дни на предизвикателствата” 2023 ще се насладим на български филм, заснет в потайна монохромна естетика. “Нощна смяна” е опит за комбинация от звук, картина и глас, които потапят зрителя в мрачния транс на боулдеринга, случващ се през малките часове на нощта. Много познати имена са замесени: Рус Вакрилов застава зад камерата, музиката е на Юлиан Стоичков, а текстът е написан от Виктор Варошкин. Гласът зад кадър е на Константин Таквор, а в центъра на обектива са Филип Дончев, Матей Димитров, Лъчезар Ризов и Димитър Русев. Определено един от филмите, който нямаме търпение да видим!

Във Френския институт ще се състои представяне на книгата “Златни пикели – Оскарите в алпинизма”, в присъствието на автора David Chambre. Имаме честта да притежаваме лимитиран тираж на превежданата по цял свят книга за най-забележителните постижения в големия съвременен алпинизъм от 1991 г. до днес. Това е първото българско издание на книгата и специално за България то съдържа не само основните 368 страници с легендарните алпийски изкачвания до 2020 година, но е допълнено и с отличията от последните 3 години (21/22/23 г) в цели 384 страници. Можеш да закупиш книгата от тук.

Една от премиерите, която грабна вниманието ни е още един български филм: Доломити: Camilloto Pellisier 8a/a+ на Александър Вълчев. Той проследява процеса на разучаване и преминаване на линията “Camilotto Pellisier” 8a/a+ на Северната стена на Чима Гранде в Доломитите, Италия от Станислав Атанасов и Росен Аначков. Очаквакват ни красиви гледки от величествените Доломити и много катерене

Като сме на тема алпинизъм – един от най-култовите филми за алпинизъм на новото време за първи път на голям екран в България на 18-тите “Дни на предизвикателствата” – Меру…. съчетан с предстоящото гостуване на един от героите в него – живата легенда Конрад Анкер, е премиера, която не трябва да се изпуска!

“Перката на акулата” в Планината Меру е разположена на 21 000 фута над свещената река Ганг в Северна Индия и е неустоима цел за някои от най-сериозните катерачи в света.

Филмът “Меру” разказва историята на експедицията сред най-суровите условия на природата и преживяното от популярните алпинисти Конрад Анкер, Джими Чин и Ренан Озтюрк по пътя към невъзможни нови висоти.

Приготвили са още много интересни теми – презентация как се изследва пещера, презентация за спасителната акция в пещерата Морджа, както и на премиерната прожекция на филма On a Marche Sous La Terre (“Вървяхме под земята”), филма “Кръговратът на живота в Родопите”, “The River Runner”, премиера на Wild Life (2023)

Ако закупиш тридневен билет до 13 ноември получаваш не само пропуск за пълната фестивална програма на по-изгодна цена, но и 15% отстъпка за избрани продукти в магазини “Стената”, както и шанс да спечелиш атрактивна награда от среден и висок клас аутдор марки.