Книгата ”Златни пикели – Оскарите в алпинизма” ще бъде официално представена на 4 декември във Френския институт

Днес, 4 декември от 17 ч. във Френския институт – ще се проведе официалното представяне на Книгата ”Златни пикели – Оскарите в алпинизма”. Един от авторите й – катерачът и публицист Давид Шамбр, пристига в София специално за представянето й.

В графика на французина е предвидена и презентация на голямата сцена в кино “Люмиер” на 05 декември като част от програмата на 18-тото издание на “Дни на предизвикателствата” (05-07.12) – фестивалът на аутдоор културата, приключенското кино, каузите свързани с природата и активния начин на живот.

„Златни пикели – Оскарите в алпинизма“ е преводното и допълнено за България издание на „Piolets d’or“ от Давид Шамбр и Клод Гардиен – вълнуваща ретроспекция на най-красивите, трудни и въплъщаващи духа на модерния алпинизъм изкачвания в планините на света, от 1991 г. до 2023 г.. Ще прочетем истории за преодоляване на считани за невъзможни ледопади, стени, алпийски ръбове и за достигнати върхове в Хималаите, Каракорум, Памир, Тян Шан, Аляска, Гренландия, Йосемити и Патагония, истории за оцеляване и за надмогване на страха, затаил се в сърцата и на най-смелите. Колекционерско издание за пътя на над 120 алпиниста, материализация на културата на алпинизма и тържество на вечно търсещия човешки дух. Цели 384 страници 100-процентов алпинизъм и над 420 авторски снимки.

“Златни пикели – Оскарите в алпинизма” излиза на български език в тираж от точно 500 броя. Луксозният печат с твърди корици и грижовното книговезане ще спечелят сърцата на най-големите ценители на планинарската литература и историография и на библиофилите. Издаването на книгата е личен проект на Любомир Попйорданов и ИК “Одисея-ин‘, а преводът е на Момчил Дамянов – уважаван планински водач, катерач и автор на десетки статии и задълбочен познавач на темата. Изданието излиза на българския книжен пазар с подкрепата на Walltopia, PIK 3000 (Petzl), Българската Федерация по катерене и алпинизъм и магазини “Стената”.

“Има хора, събития и книги, които чертаят темелите на утрешния ден, в един свят характеризиращ се с дефицит на автентично лидерство, високи технологии и размити граници. Създаването на българското издание на “Златните пикели” ни позволи да погледнем към предизвикателствата с очите на пионерите. Чувстваме се особено вдъхновени”, сподели Любомир Попйорданов, издател на книгата и основател на фестивала “Дни на предизвикателствата”.

Десетки запалени колекционери вече резервираха своето копие. Бъдете с нас на премиерата на “Златни пикели – Оскарите в алпинизма” във Френския институт, където желаещите ще могат да получат и автограф от автора. Изданието ще може да бъде закупено на промо цена там, както и по време на фестивала “Дни на предизвикателствата” във фоайето на кино “Люмиер” между 5 и 7 декември. След това книгата ще може да бъде открита в магазини “Стената” и онлайн тук.

Какво предстои в тридневната програма на 18-ите “Дни на предизвикателствата” (5-7 декември, кино “Люмиер”) тук.