Златното момиче на българската DH сцена: Вики Гончева

Днес ви представяме едно от най-усмихнатите, симпатични и успешни лица на българската DH сцена – Вики Гончева. Тя е само на 16 години, а вече е двукратна Държавна шампионка по спускане с колело – една от най-тежките и агресивни дисциплини в планинското колоездене. Миналият месец спечели 2-ро място на кръг от IXS Европейска купа, а преди броени седмици си заслужи и трето място на състезание в Румъния. Вероятността да я видите широко усмихната с колелото й в Borovets Mountain Bike Park е огромна, а едно е сигурно – предстои да чуваме все повече за успехите й.  

Wild Berries: Здрасти, Вики! Благодарим ти, че отдели време за това интервю. Разкажи ни малко повече за себе си – от къде си, на колко години си, учиш ли?
Вики: Името ми е Виктория Гончева, на 16 години съм и уча в профилирана гимназия с немски и английски език. Извън колелото и спортуването имам много други хобита: ходя на уроци по рисуване и театър на немски език. Пълна противоположност от спорта, с който по принцип се занимавам , но тези неща някак балансират с екстремното в мен.

WB: Кога и как се запали по колоезденето?
Вики: Преди по цяло лято с приятели ходехме насам натам с колелата. Постепенно започнахме да се разхождаме из околните гори на Самоков и да слизаме по горските пътеки. Така без да се усетя започна много да ми харесва и благодарение на родителите ми получих първото ми меко колело. Реших, че ще ходя на състезание. То се провеждаше зимата-НА СНЯГ. Беше пълна трагедия, но все пак успях да се класирам втора. Този резултат не ме удовлетвори, исках да съм най-добрата и така всичко започна…

снимка: Любомир Ботушаров/ mtb-bg.com

WB: А кои са титлите, с които се гордееш най-много?
Вики: 2-рото място на кръг от IXS Европейска купа и титлата ми на национална шампионка на България за 2016 г., като се надявам този сезон отново да повторя успеха. 

WB: Миналият месец спечели 2-ро място в кръг от IXS от Европейския шампионат в Шладминг, Австрия. Ще ни разкажеш малко за събитието и твоето представяне и класиране там?
Вики: Това беше едно от първите ми така да кажа “големи” състезания, където има конкуренция и трудно трасе. Не очаквах да се върна с медал, защото валеше дъжд и ми беше доста трудно на някои места по трасето. Относно моето представяне, мисля че можех да се справя още по-добре и да дам много по-добро време. Имах проблеми с колелото и първия ден почти не карах. Общо имах 6 спускания по трасето, като единият беше квалификационен рън, а другият финален. Чувствах по трасето доста несигурни участъци, защото нямах време да избера хубави линии и това подейства на психическата ми подготовка. Въпреки всички проблеми и притеснения се забавлявах и се справих с трудностите доста добре.

снимка: PinBike

WB: Разбрахме, че си отличничка. Как съчетаваш спорта с училището?
Вики: По време на учебната година наистина беше много трудно. Имах доста отсъствия, заради състезанията. Затова трябваше да намеря начин да наваксам и единствения начин беше като уча сама. В училище се появявах само за тестове и изпитвания. Учителите също правеха компромиси, за което съм им много благодарна. Мисля, че тайната просто се крие в добро разпределяне на времето. Имаш ли желание да получиш образование винаги ще намериш време за него!

снимка: Anastas Tarpanov Photography

WB: Какво колело караш?
Вики: GT Fury World Cup 2016

снимка: Petar Milev Photography

WB: Как поддържаш форма през сезона и извън него?
Вики: Както през сезона, така и извън него 2 пъти в седмицата ходя на кондиционни тренировки. Те ми помагат за издръжливостта и силата, а треньорът ми се грижи за правилното хранене. През сезона тренировките са доста по-леки, за да може да ги съчетавам с много каране. Но зимата, когато няма колела…просто не ми се мисли! Тогава целим вдигане на силата и издръжливостта и е доста по-тежко и трудно.

WB: Кои са хората, които те подкепят най-много?
Вики:
Най-много подкрепа получавам безспорно от моите родители и двамата ми треньори. Без тях нито един от успехите ми нямаше да бъде реалност!

снимка: Любомир Ботушаров/ mtb-bg.com

WB: Кой е райдърът/райдърката, който те вдъхновява?
Вики:  До сега не се бях замисляла по този въпрос…може би Рейчъл Атертън, която безспорно е номер едно. Ако искам да взема пример от някого, то определено ще е от нея.

WB: Какви състезания си планирала през тази година?
Вики: Вероятно ще замина на едномесечно пътуване в Швейцария, където ще карам на 4 IXS състезания. Също така планирам да отида на европейска купа в Leogang, Austria през септември. И разбира се, ще карам всички кръгове от Българските серии по спускане.

снимка: Petar Milev Photography

WB: Какво би посъветвала всеки, който тепърва започва да се занимава с планинско колоездене?
Вики: Първо и най-важно: винаги да носи протектори, защото спортът е доста опасен! Второ: никога да не прескача своите възможности!

Благодарим на Вики за чудесното интервю и й пожелаваме успехи през сезона, а и след него. Вярваме, че все по-често ще чуваме за титлите ти, Вики. 🙂 

начална снимка: Anastas Tarpanov Photography

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *