АЩАНГА йога – едно екстремно състояние на тялото и духа

За някои хора йога е спорт, за други – философия и начин на живот. Нямам намерение да те занимавам с безкрайни обяснения за ползите от нейното практикуването. Чрез нея аз открих възможност да поддържам тялото си здраво и силно, ума си спокоен. Но най-вече йогата разчупи съзнанието ми и ми помогна да видя, че няма невъзножни неща. Практикувала съм Класическа йога в продължение на 11 години, а едва преди 5 открих Ащанга йога. По нея много се запалих и започнах и да преподавам. Защо препоръчвам на всички активни спортисти и любители на екстремните спортове този вид йога ли?!? Защото боли. А боли, защото е трудно. Боли от едновременното натоварване и разтягане на мускулите на тялото. Боли, защото често не се получава това, което искаш. Но ти се иска. Звучи ли ти познато? Какво ти е необходимо, ако си скиор, бордист, сърфист, скейтър и т. н. и се занимаваш с фристайл? Сила Гъвкавост Баланс Координация Контрол Ориентация в пространството Самообладание Еми… Ащанга Йогата ти дава всичко това. Кои пози е добре да практикуваш, за да ставаш все по-добър в любимия си екстремен спорт: Пози, които включват изометрично натоварване от едната страна на тялото, а същевременно разтягат другата. Добри примери са Войн 1, 2 и 3 с множеството им вариации. Огънати назад пози, които ти помагат да отвориш гръдния си кош –Малък и Голям Мост, Камила, Кобра. След всяка огъната назад поза изпълнявай поза с наклон напред. Това не само освобождава кръста от създаденото напрежение, но и ти помага да разтегнеш задното бедро и подбедрицата, които често са прекалено здрави и неразтегнати, особено при скиори и бордисти. Всякакви пози с усукване освобождават напрежението в гръбначния стълб и врата и ще ти помогнат да правиш по-добри градуси и ротации във фристайла. Балансиращи пози. Ето тук вече става доста интересно. Те могат да са на крака и на ръце. Аз лично предпочитам тези на ръце, защото те са истинско предизвикателство за нервите, а и дават невероятен шанс да развиеш баланс и координация на тялото си. Обърнати пози – това са едни от фаворитите ми. Стойките на ръце могат да бъдат изпълнявани самостоятелно или до стена. Ако се учиш, горещо препоръчвам наличието на опора. Дори и да не успяваш да запазиш равновесие, тази линия ти дава едно изключително добро усещане и те кара да се чувстваш комфортно, стоейки с главата надолу. А това е важно за всеки, който иска да върти предни и задни салта. Най-хубавото на Ащанга йога е, че може да бъде изпълнявана целогодишно навсякъде, което е идеална подготовка за зимния и летния сезон. А ако все пак се подхлъзнеш по нея, никога не знаеш… може пък да се окаже твоето нещо! Eто и някои идеи как да направиш практиката си по-екстремна. Но за Акро Йога, някой друг път. 😉

Защо препоръчвам на всички активни спортисти и любители на екстремните спортове този вид йога ли?!? Защото боли. А боли, защото е трудно. Боли от едновременното натоварване и разтягане на мускулите на тялото. Боли, защото често не се получава това, което искаш. Но ти се иска. Звучи ли ти познато? Какво ти е необходимо, ако си скиор, бордист, сърфист, скейтър и т. н. и се занимаваш с фристайл?

  • Сила
  • Гъвкавост
  • Баланс
  • Координация
  • Контрол
  • Ориентация в пространството
  • Самообладание

Еми… Ащанга Йогата ти дава всичко това!

Кои пози е добре да практикуваш, за да ставаш все по-добър в любимия си екстремен спорт:

Пози, които включват изометрично натоварване от едната страна на тялото, а същевременно разтягат другата. Добри примери са Войн 1, 2 и 3 с множеството им вариации.

Снимка: Светлин Йосифов Поза: Войн II – вариация

Огънати назад пози, които ти помагат да отвориш гръдния си кош – Малък и Голям Мост, Камила, Кобра.

Снимка: Светлин Йосифов Поза: Камила – вариация

След всяка огъната назад поза изпълнявай поза с наклон напред. Това не само освобождава кръста от създаденото напрежение, но и ти помага да разтегнеш задното бедро и подбедрицата, които често са прекалено здрави и неразтегнати, особено при скиори и бордисти.

Снимка: Светлин Йосифов Поза: Наклон напред в полулотос и захват

Всякакви пози с усукване освобождават напрежението в гръбначния стълб и врата и ще ти помогнат да правиш по-добри градуси и ротации във фристайла.

Снимка: Светлин Йосифов Поза: Странично усукване

Балансиращи пози. Ето тук вече става доста интересно. Те могат да са на крака и на ръце. Аз лично предпочитам тези на ръце, защото те са истинско предизвикателство за нервите, а и дават невероятен шанс да развиеш баланс и координация на тялото си.

Снимка: Светлин Йосифов Поза: Летящ гарван/Баланс на ръце

Обърнати пози – това са едни от фаворитите ми. Стойките на ръце могат да бъдат изпълнявани самостоятелно или до стена. Ако се учиш, горещо препоръчвам наличието на опора. Дори и да не успяваш да запазиш равновесие, тази линия ти дава едно изключително добро усещане и те кара да се чувстваш комфортно, стоейки с главата надолу. А това е важно за всеки, който иска да върти предни и задни салта.

Снимка: Светлин Йосифов Поза: Стойка на ръце
Снимка: Светлин Йосифов Поза: Стойка на ръце, вариация

Най-хубавото на Ащанга йога е, че може да бъде изпълнявана целогодишно навсякъде, което е идеална подготовка за зимния и летния сезон. А ако все пак се подхлъзнеш по нея, никога не знаеш… може пък да се окаже твоето нещо!

Eто и някои идеи как да направиш практиката си по-екстремна………

Снимка: Светлин Йосифов Акро Йога – Гергана Истаткова и Мая Бахчеванска

Но за Акро Йога, някой друг път. 😉

текст: Мая Бахчеванска
/Международно сертифициран инструктор към Yoga Aliance RYT200. Занимава се с йога от 16 години. Преподава от три – Ащанга Йога, Акро Йога и Виняса Флоу. Часовете се провеждат в „The MOVE Gym” , бул.”Черни връх” 33Е/

Снимки: Светлин Йосифов – Фотограф / Picsvet Photography

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *