SZIGET 2018: Една седмица на Острова на свободата

Oфициалното обратно броене до любимия ни летен фестивал SZIGET 2018 започна да тече! Мислено вече опаковаме най-цветните си рокли и къси панталонки, за да се гмурнем за поредна година в 7-дневното музикално приключение в Будапеща.

SZIGET е едно от най-старите и мащабни събития, които ще завладеят континента ни това лято. Разположен на живописния остров Обуда (наречен още Острова на свободата), фестивалът с 25-годишна история е незабравимо и уникално по рода си преживяване, което всяка година привлича хора от всички краища на света. 

През изминалите три години имахме огромния късмет да станем част щурите партита на Острова. Ето защо решихме да те облъчим с нашия berry списък с 9 причини, поради които задължително трябва да си вземеш отпуска в дните между 8-15 август и да потеглиш към Будапеща. 

1. Музиката

Не знаем какво имаш в музикалния си плейлист, но има голяма вероятност да чуеш поне една от любимите си групи/изпълнители на фестивала, танцувайки върху тревата под звездите. Тази година лайн-ъпа на SZIGET включа световноизвестните ARCTIC MONKEYS, DUA LIPA, GORILLAZ, KENDRICK LAMAR, KYGO, LANA DEL REY, MUMFORD & SONS, SHAWN MENDEZ, LYKKE LI, PAROV STELAR, BONOBO, THE KOOOKS, MØ, CHET FAKER, KALEO, MILKY CHANCE, JP COOPER, YELLOW CLAW, ZHU, UMMET OZCAN и много други. Пълната програма на SZIGET 2018 можеш да намериш ТУК!

снимка: László Mudra – Rockstar Photographers | Sziget Offical Gallery

2. Приключението

Спането във фестивалния кемп на SZIGET е едно от най-забавните неща, които ще ти се случат това лято. Ще къмпингуваш с хора от всички краища на света, ще се събуждаш на открито със страхотна гледка и стъпки ще те делят от прохладната вода на Дунава. Банският костюм, наред с любимите къси панталонки, широк потник и гуменки ще са всекидневната ти униформа, а косата ти ще става все по-щура всеки ден. И да, ще може да се печеш и да слушаш музика по цял ден. (Кемп зоните на фестивала са удобно сгушени в горите по периферията на остров Обудай и са достатъчно големи да поберат 150 000 души, без майтап.)

Организаторите са предвидили течаща вода на всеки ъгъл, а баните на Острова са ултра модерни шатри, които напомнят за бекстейдж парти на някой голям козметичен бранд. За черешка на тортата, вечерта къмпинга се осветява от хиляди малки лампички, които напомнят на светулки.

Снимка: Sandor Csudai | Sziget Offical Gallery

3. Партитата на кораб 

Няма по-добър начин да пристигнеш в Будапеща от това да  го направиш 4-етажен парти кораб, плаващ из водите на Дунава. Миналата година го пробвахме и определено си струваше преживяването – запознахме се с доста хора и усетихме що е то да си на плаващо парти. Вижте кои диджеи ще пускат на тазгодишните фестивални круизи от ТУК!

Снимка: Sziget Offical Gallery

4. Културната и спортната програма на фестивала

Културната програма е един от големите плюсове на SZIGET. Всеки ден се провеждат над 200 различни уъркшопове, в които може да се включиш. Дали ще избереш да правиш йога, ще рисуваш на огромните стени или участваш в партитата с цветно брашно, е напълно твой избор. SZIGET все пак е остров на свободата 🙂 На територията на острова има и десетки различни тетрални и артистични изпълнения, кои от кои по-чудати. Тази година темата на арт инслатациите на SZIGET е “LOVE REVOLUTION” и ние нямаме търпение да видим какви арт инсталации са подготвили участващите артисти. Виж повече какво да очакваш ТУК!

снимка: Sziget Official Gallery

5. Новите приятели, които ще срещнеш

На SZIGET 2017, когато се навършваха 25 години от създаването на фестивала, присъстваха близо 520 000 души от над 102  държави. Ще се срещнеш с хора от цял свят и ще започнеш да мечтаеш още по-силно да го обиколиш.

С част от любимите ни приятели от Австралия и Нова Зеландия /снимка: личен архив/

6. Няма да е като нищо друго, което си правил досега

Независимо дали си ходил по фестивали или не, трябва да знаеш, че посещението на SZIGET ще е спомен, които остава за цял живот. Непрестанно се случват толкова безумни и забавни неща, че просто няма как да ги забравиш. Веднъж прибрал се вкъщи, цялото преживяване ще ти се струва като от филм.

Снимка: Sziget Offical Gallery

7. Ще загубиш представа за времето

Като всеки човек с ангажименти, сигурно често си притиснат от срокове и очаквания. Е, това го няма по фестивалите. Единственият ти календар ще е фестивалния паспорт, а единственото задължение – да се забавляваш.

Снимка: Sziget Offical Gallery


8. Ще поддържаш парти форма и  ще придобиеш тен-мечта

Да си го признаем – къде иначе ще танцуваш по цели дни и нощи на едни от най-великите концерти и партита в Европа? Денят ти ще преминава в плуване, йога, танци, рисуване и опознаване на острова. Вечерта пък ще се чудиш кое изпълнение да видиш първо. Не звучи зле, нали?

Снимка: Sziget Offical Gallery

9. Ще имаш повод да посетиш Будапеща

SZIGET е чудесна възможност да опознаеш Будапеща през Август. Позната още като “Водната столица” на континента, Будапеща е един от любимите ни градове в Европа. Градът е наситен с култура, невероятно архитектура, множество барове, ресторанти и исторически забележителности. Препоръчваме ви да си оставите поне 1 ден преди или след фестивала, за да се потопите в неповторимата атмосфера на този великолепен град.

снимка: unknown

Пиши ни във Фейсбук страницата, ако си търсиш фестивално другарче или се нуждаеш от съвети за оцеляване на Острова. Имаме доста полезни съвети, които само един истински SZITIZEN може да придобие.

Виж още:

Festival Guide: Всичко, което да носиш със себе си на SZIGET

Повече инвормация за билетите от ТУК!