Stinky Socks – родени в България, отгледани от света

Наближават коледните празници или казано по друг начин – голямото междуроднинско подаряване на чорапи. Но ние ще поговорим за едни чорапи, които най-вероятно няма да получиш от леля ти за Коледа. Става дума за Stinky Socks – изцяло българският бранд, който даде на тази тривиална част от облеклото нов смисъл и образ.

Създадени през 2011, за шести пореден сезон Stinky Socks ще ни носят топлина и комфорт през зимата, радвайки ни с готините си дизайни. Освен това за тези години Stinky Socks вече са стъпили здраво на шест континента и са част от екипировката на куп знайни карачи. 

Понеже винаги сме харесвали Stinky, а и ни е интересно как се прави нещо подобно и какво ново може да очакваме покрай бранда, ще зададем няколко въпроса на една от главните фигури в сноуборд и скейт чорапената индустрия – Христо Петков, съосновател на марката.

WB: Stinky Socks са създадени и се произвеждат в България, в същото време се утвърждават като един от “core” брандовете в сноуборд сцената из целия свят. Как се изгражда този имидж?

Х: Мерси! Не мисля, че е имидж по-скоро е начин на мислене. Всичко идва от това, кой те подкрепя и, кой харесва това, което правиш. В нашия случай така се стекоха нещата, че хората които следяхме през годините, много преди Stinky да се случи харесаха това, което правим сега и искаха да са част от него. Смятам, че годините, които прекарахме да правим всичко покрай Ninja Squad са основния фактор, който помага на Stinky да се различава от типичната фирма за екипировка, и това ни прави интересни за карачите може би.

WB: Когато говорим за карачите на Stinky, по-скоро казваме че те са част от семейството на Stinky, а не от отбора. Каква означава Stinky Family, не буквално разбира се?

Х: Не мисля, че някога ще мога да го обясня по-добре от Chris Bradshaw и поста му в инстаграм: 

WB: От миналия сезон колаборацията с едно от най-популярните женски крюта Too Hard е факт. Кажи ни нещо повече за момичетата, как се запознахте и какво е тяхното отношение към Stinky?

Х: Да, Too Hard са част от нашата “crew program”, през която спонсорираме цели крю-та, a не отделни имена. За нас сноуборда винаги е бил групово изживяване, отново ще върна към Ninja Squad и 15те години, които прекарваме вече заедно. Но крю-тата са основния фактор едно хлапе да остане и да продължи да кара. Fancy Rutherford, която е първото момиче, което караше за Stinky още от 2012, ни запозна с Danyale Petterson и Christina Savage, и от там тръгна всичко. Те четирите плюс Madison Blackley  са основата на Too Hard. Danyale е движещия фактор и тя е двигателя на всички, напомня ми много на Съни, защото нон стоп прави нещо и търси начин да мотивира момичетата покрай нея. Не знам как го прави, но успява да събере изключително интересни момичета от цял свят. Ако не сте гледали последния им филм, сега е моментът – “Yas Quain” . https://www.youtube.com/embed/gnGrTF5OBhA?ecver=2

WB: Коя е най-известната личност, за която знаеш че е обувала чорапите на Stinky?

Х: Различни хора носят Stinky, не знам до колко са известни по-скоро, има хора, за които ако преди 15 години ми беше казал някой, че ще ги познавам и ще са ми приятели щях не само да се изсмея но и да се почуствам неловко защото едва ли бих повярвал. Но сега те не само носят Stinky но и ни подкрепят постоянно. 

WB: Къде виждаш бранда след още 6 години?

Х: Никога не съм си представял, че ще правим това, което правим в момента. Трудно ми е и да си представя следващите 6 години, но определено има страшно много неща, които искаме да направим и се надявам да успеем, независимо кога. 

WB: Какво да очакваме тази зима от Stinky Socks?

Х: Вече е официално, и тази година ще снимаме първия Stinky Socks филм, като в България пристигат по-голямата част от хората, които са част от Stinky Fam. Идеята ни е да направим видео, което да е изцяло снимано в България с хора, които никога не са идвали тук. Може би това е един от проектите, които винаги сме искали да направим и нямаме търпение да започнем Януари. Отделно от филма ще направим и сноуборд демо в Боровец на 27.01.18, като за него пристигат Nick Dirks, Erik Leon, Jesse Paul, Marcus Rand от Yawgoons, Jeffy Gabrick от Trollhaugen, Jake Schaible от Big Bear, the GBP crew, Strange Brew, Mark Goodall и още много хора. 

Не пропускайте да видите празничния lookbook на Stinky Socks за 2017.

Enjoy!

Текст и интервю: Мина Бънкова