Maya Gabeira – big wave surfer

Мая Рей Габейра е родена в Бразилия и една от най-добрите и известни сърфистки на големи вълни в света. Тя потвърждава, че уменията на жените в екстремните спортове никак не са за подценяване, тъй като освен всичко друго, се изправя и пред вълни с височина на 6 етажни сгради, към които се насочват само най-смелите.

Започва да кара сърф на 13 години и тогава се променя представата й за света и за живота като цяло, точно тогава се осмисля всичко в ежедневието й и всичко си идва на мястото.

Едни от най-екстремните вълни по които е карала се намират при Назаре – Португалия, Маверикс – САЩ, Теахупо – Таити и много други.Спонсорирана е от Red Bull и Billabong, участва в много състезания и печели много награди. Ежедневно тренира във водата и на сушата, за да бъде във форма за всяко следващо предизвикателство и продължава да сърфира и до ден днешен. 

Все пак силното и желание, поставянето на много високи цели, но въпреки това истниския късмет който е имала я поставят в ситуация до почти пълно удавяне. Но това не я спира да продължи напред и да се изправи пред страховете си и да се върне на мястото на случката и то не просто за посещение, а за да кара отново с пълна сила. За възстановпването от инцидента при Назаре, Габейра се възстановява две години и преди по-малко от година се завръща там с нови сили и цели.

А на въпроса дали най-пленителното място за нея остава Назаре, тя отговаря:”I have had love affairs with different waves in different times of my life”.

Пълната история за живота на Мая Габейра може да видите във видеото долу, а след това може да се насладите и на нейното завръщане при големите вълнина Назаре.

Не забравяйте и да гледате и сърф сесиите от WSL в Назаре през октомври.