Girls Go Bike 2017 – репорт

Миналият уикенд, с огромното съдействие на Ема и Дани от Concept Creative и Velo Park Pamporovo, успяхме да съберем на място една страхотна група от много смели момичета (и момчета) за Girls Go Bike 2017. Четвъртото издание на събитието се превърна в поредния незабравим женски байк уикенд заедно, така както само ние си го можем.

Ето как започна всичко:

В петък след работа, с помощта на Павката от Riders United (много ти благодарим за усилията и транспорта!), натоварихме хората, колелата и багажа и тръгнахме към Пампорово. За наша приятна изненада, тази година за лагера се записаха и много нови момичета и момчета, което само направи пътуването още по-забавно. (Тук е мястото да отбележим, че лагерите ни се посещават и от другия пол. Разбира се, имайте предвид, че ще бъдете в една много шумна и забавна женска обстановка. П.с.До сега не е имало оплаквания!)

Планът за кемпа бе да съберем колкото можем повече момичета и да успеем да ги насърчим в спускането като дисциплина. За целта наши ментори и водачи бяха момчетата от Riders United, които се погрижиха да ни покажат най-доброто от Velo Park Pamporovo и светът на DH-a. Байк паркът в Пампорово предлага разнообразни трасета с различно ниво на трудност. (Все пак, имайте предвид, че за да карате там, трябва да имате поне минимален опит в планинското колоездене, незавидимо дали става дума за спускане или за катерене) 

Ден 1 започна в събота сутринта с обилна закуска с родопски вкусотии и здравословна порция протеин и сладко от RooBar. Последва загрявка и инструктаж и можехме да се метнем на колелата. Със страхотна група и атмосфера, Митко oт Riders United ни разходи по голяма част от трасетата на парка, започвайки с фамилната пътека. По време на спусканията той обръщаше внимание на всеки участник и със съвети и напътствия ни помагаше да подобряваме техниката си при спускане. Благодарим ти, Митко!  За щастие, момичета се оказаха машинки и преминаха през всички препятствия достойно. Някои от тях караха за пръв път на такъв терен и благодарение на гидовете ни, а и на подкрепата помежду ни, всички се справиха чудесно и с (почти) никакви падания по пътя надолу.

Освен с практически съвети, идеята на лагерът ни бе да обърне внимание и на теорията за техниките при каране на колело в планината и на най-добрите практики за безопасност, докато го правим. Better safe, than sorry, нали? Затова и се погрижихме всички всички да разберат важността от пълна протекция при планинското колоездене. Не забравяйте – и зимата, и лятото, каските са напълно задължителни при екстремните спортове. Особено в спускането.

Изморени, но доволни и заредени от деня, се прибрахме за бърза вечеря и скоростен душ. По-рано през деня разбрахме, че вечерта на Перелик ще се състои Perelik World Music & Jazz Festival и всички единодушно решихме, че си струва да се качим и усетим магията на Родопите и от по-високо. Натоварихме се по колите, точно навреме, за да наблюдаваме красивия залез по пътя със студена бира в ръка. Рай!

Останалата част от вечерта мина чудесно под звуците на приятна музика. Към 12ч.се запътихме отново към Пампорово, за заслужена почивка, за да съберем сили за следващия ден върху колелата.

Заредени с желание за нови приключения, поставихме и началото на ден 2 на Girls Go Bike 2017. Ема и Дани натовариха нас и колелата ни в буса и всички заедно потехлихме към Чеперале и pump трасето там (трасе с малки скокчета, виражи и др.) На място се поставихме първите си стъпки с колело във въздуха и се учихме да правим Ollie-та и bunny hops.

След като слънцето ни понапече сериозно решихме, че е време за спасение под дебелата на сянка на Мечи Чал. Повторихме упражнението с товаренето на колелата и потеглихме към байк парка в Чепеларе. От миналата година Пампорово и Чепеларе се обединиха като зимен и летен курорт и в тях се кара с 1 карта. Всяко бери е карало и на двете места и през двата сезона и определено си заслужава. Радваме се, че курортите са взели това решение – вярваме, че е стъпка в правилната насока.

Пристигнахме на Чепеларе и потеглихме с лифта нагоре. Горе ни очакваше страхотна сянка и мека, мъхеста почва, на каквато не бяхме корали досега. Щастливи и развълнували, грабнахме колелата и решихме да покараме. 

Няколко (десетки) общи снимки по-късно се озовахме на първата пътека за деня – синята туристическа пътека на парка. Дълга и камениста, пътеката се оказа по-голямо предизвикателство, отколкото си мислехме. В резултат слязохме от нея с 2 спукани гуми по пътя, което пък ни даде време да спрем и да хапнем по RooBar-че. После решихме, че сме готови да пробваме и DH трасето на парка, което носи името Bruce Lee. Поражда си страхопочитание, нали? Bruce Lee се оказа едно от най-яките трасет, по които карахме цял уикенд. Стръмно почти през цялото време, трасето е дълго и наистина забавно. По цялата му дължина има забавни дропчета и виражи. Наистина вълнуващо трасе, което препоръчваме с 2 ръце на всички, запалени по планинското спускане с колело.

Няколко спускания по-късно дойде време и да натоварим колелата към Пампорово, да съберем багажа и да поставим края на Girls Go Bike 2017. Използваме възможността да благодарим на Ема, Дани и Ники от Concept Creative, както и на Митко, Павката и другите момчета от Riders United за страхотното отношение, подкрепа и гостоприемство. Прекарахме си невероятно! Благодарим и на RooBar, че ни зареждаха с енергия с новите си протеинови барчета със спирулина и други здравословни съставки. Бяха супер интересни и вкусни комбинации.

Ние очакваме с нетърпение следващия байк уикенд заедно, а междувременно вижте и снимките от Girls Go bike 2017 и в албума тук.

текст: Димана и Фатима