Fit Baby Hot Mama

Последните седмици бяха бяха изпълнени с очаквания за сняг. Тъй като Berry Crew сме част от подготвителните тренировки на Vibes Health and Fitness, през изминалата седмица ни попадна нещо супер интересно и полезно, а именно фитнес за бременни жени. Ако сте любители на екстремните спортове, но ви предстои сезон по-скоро на майчинство – Не се притеснявайте! В следващите няколко реда ще ви запознаем със спортния консултант Ваня. Ако сте бременна, току-що родила или искате да се грижите за вашето физическо здраве – Ваня е вашият човек.

Занимава се активно със спорт още от малка. Завършва университет с две бакалавърски степенни “Учител по телесно възпитание” и “Менинджмънт на спорта” в Националната спортна академия “Васил Левски”. Продължава следването си в Кьон, Германия като завършва магистърска степен “Спорт в свободно време”. След завръщането си от Германия работи като личен треньор в студио за персонални тренировки само за жени. През 2007 година започва да се занимава активно с йога, като покрай бремеността си специализира и в “Йога за бременни”. Към спорното си обучение Ваня прибавя и онлайн обучението https://nutritiousmovement.com и така създава спортния център Fit Baby Hot Mama. Това е център за жени, които обичат да спортуват и искат да бъдат физически здрави и емоционално стабилни по време на бременост и след нея.

Чрез гимнастиката за бременни Ваня се опитва да подготви бъдещите майки за естествено раждане и да намали процеса на предстоящите болки в областта на таз, корем, кръст, или китки след раждането. Гимнастиката е полезна от първия месец на бремеността до последния деветия месец, като натовареността на физическите упражнения се определя според месеца и индивидуалното физическо състояние на жената.

Тренировката започна с едно от най-важните неща преди всеки спорт – загрявката, като се наблегна най-вече върху разтягането. Целта на загряващите упражнения е да подготви тялото към променящата му физическа форма по време и след раждане.

В тренировката Ваня добави упражнения за баланс, за да подпомогне момичетата при растене на корема мускулите на тялото да се разпределят равномерно и да запазят равновесието на общия център на тежестта. 

Момичетата завършиха с кардио натоварвания, ( за да ускорят пулса на тялото и да го подготвям към предстоящите му натоварвания след раждане като вдигане на бебето, количката, раницата) и с лек стречинг на тялото,( за да му позволи бързо възстановяване след физическите натоварвания).

текст: Кристин Георгиева

снимки: Гергана Дерменска