10 съвета за момичета, които карат колело

Байк сезона е открит. Карането в планината е едно от най-приятните неща през лятото. Но освен там с колело можем да ходим в парка и дори до работа. Но е добре да не забравяме и някой основни неща, които да правим преди това, за да не бъде помрачено карането ни 🙂

1. Добре е да сервизираме колелото си преди сезона. Все пак е стояло доста време неподвижно. 1. Преди всяко каране проверете дали гумите са добре напомпани. 2. Преди да се качите на велосипеда трябва да загреете. Направете си лека тренировка. 3. Носете каска. 4. Карайте с ръкавици. 5. Използвайте светлини. 6. Ако слушате музика на слушалки, използвайте само едната слушалка. 7. Докато карате велосипед – пийте вода, за да поддържате електролитния баланс на организма си. 8. Дишайте правилно: Опитайте да вдишвате през устата и да издишвате през носа!  9. Носете със себе си комплект инструменти за ремонт. 10. Обърнете внимание на стойката си върху колелото! 11. Съобразявайте се с терена, по който карате, за да изберете подходяща предавка. 12. Спазвайте правилата на пътя. 13. След каране почистете и смажете веригата. 

2. Преди всяко каране e добре да проверяваме гумите –  дали са добре напомпани.

3. Преди да се качите на колелото е добре да загрявате дори с лека тренировка.

4. Носете протекция – независимо къде – в града или в планината винаги трябва да имате задължително поне Каска!


5. Добре е да се хидратирате докато карате колело, за да поддържате електролитния баланс на организма си.

6. Дишайте правилно, особено на дълги разстояния това е изключително важно! Опитайте да вдушвате през устата и да издишвате през носа! 

7. Добре е да се научите да си слагате веригата сама като падне, защото не е ясно къде ще ви се случи. Ако имате някой приятел, който кара колело, помоляте го да ви покаже и обясни нагледно 🙂

8. Съобразявайте се с терена, по който карате за да изберете подходяща предафка. В един момент това ще става инстинктивно.

9. Почиствайте си колелото, то също има нужда от баня 🙂

10. След каране почистете и смажете веригата.

А ето и едно забавно полезно видео: