Сърф лагуни по света

Вече чакаме зимата с нетърпение, но пък сърфа започва леко да ни липсва. Има много кътчета по света които няма пряк достъп до море или океан и това малко затруднява практикуването на този спорт. С развиването на технологиите обаче все повече неща стават по-достъпни както зимните спортове в “хладилници” в едни от най-горещите места по света, така и сърф в “сърф лагуни” в терени без условия за този воден спорт. 

Вече в доста точки по света са построени така наречениете “wave pools”, които симулират силата и формата на вълната и благодарение на които повече хора имат възможност да направят първите си крачки в този спорт или пък да увеличат броя на дните в годината през които могат свободно да го практикуват. Решихме да изброим по-професионалните и предпочитани басейни с изкуствени вълни, които и вие може да посетите.

Kelly Slater Wave Company -The surf ranch – Калифорния, САЩ

Безспорно най-нашумели са системите които са изградени по идея на Кели Слейтър, един от най-популярните про сърфисти, който макар и на 44 години, не само продължава да се състезава в про сериите, а и да ги печели. Разположен в Лимор, Калифорния, басейнът предлага каране в туба в продължение на цели 45 сек. Ето и повече за него.


Surf Snowdonia Adventure Park – Уелс, Европа и NLand Surf Park – Остин, Тексас, САЩ

През 2015г. Wavegarden създават първата сърф лагуна с изкуствени вълни, която се намира в Уелс, а преди няколко месеца откриха и първата такава в Тексас. Скоро се очаква да открият нови басейни в Африка(1), САЩ(2), Южна Америка(2), Австралия(4), Европа(4) и  Близкия Изток(2).

Surf Snowdonia

Photo credit: gearjunkie

Malaysia Theme Park Sunway Lagoon – Малайзия

Не толкова професионален сърф парк, а по-скоро ориентиран към семействата и децата увеселителен парк, в който все пак е съвсем възможно да получите първите си уроци по сърф. Вълните са по-леки и не толкова добре оформени, но все пак могат да дадат един добър старт на вашата сърф кариера.

Photo credit: sunwaylagoon

Eisbach – Мюнхен, Германия

Eisbach е изкуствено създадена река, в която не е позволено плуването, но за сметка на това сърфът е на почит. Това място е доказателство, че дори и на близо да няма море или океан, все пак можем да практикуваме любимия ни сърф. Вълните които се оформят са високи около метър, но имат достатъчна сила, за да симулират истинските такива.

Photo credit: riverbreak

Дано и в България скоро да бъде изграден подобен басейн, който да зарадва местните сърфисти с поне близки до реалните условия и най-вече повече дни сезон в годината.