Сватбено приключение до Еверест

Планирането на перфектната сватба не е никак лесна работа. Особено ако решиш да развихриш въображението си и да си подариш екстремни емоции.

Искаме да ви представим Джеймс Сисъм (James Sissom), 35 и Ашли Шмидер (Ashley Schmieder) 32. Те решават да отпразнуват любовта си по нестандартен и определено незабравим начин: сред снега на 5,364 м надморска височина при Базовия лагер на връх Еверест!

Може да звучи невероятно, но те са първата двойка, която си казва “Да” на това място, облечени в сватбена рокля и костюм! Самият фотограф Чарлтън Чърчил (Charleton Churchill) споделя, че от 2011 г. си мечтае да заснеме подобен момент!

Чарлтън е извървял редом с младоженците хилядите километри до Базовия лагер и е очарован от преживяното. Джеймс е комик, което определено е било плюс по време на дългия и труден преход. Разбира се, булката е била като една дива боровинка – вървяла е редом с мъжете без да се оплаква! 🙂

Пътешествието им е било епично и незабравимо, но не е било е като разходка из българските планини. Както самият Чарлтън казва всяко уникално преживяване си има цена. В техния случай спътници са им били страдания, колебания, притеснения, страх и физическа болка. Прекрасните снимки, които споделят със света, са били трудно извоювани.

Пръв поглед към Еверест

По време на прехода не само леденото време се е оказало изпитание. Джеймс е страдал от височинна кашлица, която се е влошавала колкото по-нагоре се качват. Това е така наречената Khumbu cough (Кхумбу е район е Непалската част на Еверест). Почти всеки човек, който прекарва време на екстремни височини (над 5500м) я изпитва в някаква степен. Чарлтън пък е бил допълнително затруднен от хранително натравяне.

Джеймс и Ашли, зад тях се вижда планината Ама Даблам

Освен това няколко дни след началото на пътешествието им започва да вали сняг. Техният шерпа споделя, че по време на престоя им е навалял повече сняг отколкото през цялата зима. Температурите са варирали от -23 до -13 градуса C, което е затруднило снимките. При всяко вадене на ръка от ръкавицата в опит снимка, ръцете на фотографа са замръзвали. Планираното споделяне във Facebook на живо на снимачния процес е било отменено, заради замръзналите ръце на Чарлтън. На няколко пъти се е налагало да спират, за да си затопля ръцете.

Спонтанни прегръдки насред снежните планини

Преди да стигнат Базовия лагер на Еверест са отишли до Кала Патар (5 643 м), за да могат телата им постепенно да се аклиматизират към височината. Там имат време и за първи опити за снимки. Ашли има честта да извади за първи път булчинската си рокля на -17 градуса С.

Кала Патар, Aшли облича за първи път булчинската си рокля

Шерпите са кавалери и помагат на Ашли да облече роклята си. Заради студа и силната светлина, те я съветват да сложи шапка и слънчеви очила. Ние смятаме, че булка с шапка и туристически обувки, изглежда прекрасно! 

Чарлтън споделя, че част от снимачната му техника не е работила заради минусовите температури. За щастие все пак в себе си има фотоапарат, за да улови усмивките на лицата на младоженците.

Младоженецът вижда за първи път бъдещата си съпруга в роклята й 🙂

След този изморителен и емоционален ден се връщат до Горак Шеп (5163 м), за да пренощуват. През нощта Джеймс се буди с усещането, че се задушава. Налага се да бъде закачен за кислородна бутилка за остатъка от нощта. Приключенците са били допълнително притеснени от факта, че точно седмица преди тях един австралиец е загинал от височинна болест. Чарлтън използва ситуацията: така и така е буден, а небето е ясно и успява да заснеме звездното небе и връх Нупце.

Въпреки преживяното, на сутринта решават, че ще се качат до Базовия лагер, ще носят кислород за Джеймс и след кратка сватбена фотосесия ще се приберат с хеликоптер. Стигат благополучно до дестинацията си, където имат час и половина да хапнат, да се оженят, да направят снимките, да опаковат багажа и да се качат на хеликоптера.

В деня на сватбата температурите са били -20/ -15 градуса, което е било особено трудно за Ашли – все пак булчинската рокля не топли много. За да поддържат телесната й температура са я карали да се движи, да пие топли супи и напитки. 

Джеймс и Ашли си казват “Да” в Базовия лагер на връх Еверест, точно пред ледопада Кхумбу (той е признат за най-трудния и най-опасния участък от Класическия маршрут към връх Еверест от юг).

Навсякъде около тях се извисят снежни и величествени планини. Предполагаме, че колкото и да е студено, подобни гледки стоплят душата 🙂

Заради влошаващото се време хеликоптерът не успява да стигне до Лагера в уречения час и се налага да преспят там. Благодарение на кислорода, който са взели със себе си, Джеймс няма проблеми през нощта. А и имат време за още няколко кадъра.

Младоженците, снимани до палатките си и заедно със шерпите

Рано на следващата сутрин те отпътуват от Еверест, не само изпълнили мисията си, но и с истории, които дълго ще се разкават 🙂

Пълният разказ и още снимки може да видите в личния блог на Чарлтън Чърчил

Всички снимки и правата над тях принадлежат на: Charleton Churchill

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *