Лекция по лавинна безопасност 24.11.2016

Всички с нетърпение чакаме обилните снеговалежи и снежните дни, прекарани с приятели в планината.
Приятелите ни от Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС) и тази година са се погрижили да не скучаем докато дойде времето на блаженните завои в пудрата.

На 24 ноември 2016 г. от 19:00 ч. ще си поговорим за нещо изключително важно, което нито един люботел на зимните спортове (и не само) не бива да подценява – лавинната безопасност! Всяка година те ни напомнят, че дните в планината са изпълнени с отговорност, редом с усмивките и доброто настроение. Информираността спасява животи!

Лекцията ще се проведе в 65-та аудитория на Софийски Университет „Климент Охридски“. Тя е част от “Образователна програма за безопасно практикуване на зимни спортове в планински условия”,  в рамките на която от 2002 г. насам са провеждани ежегодни лекции и практически курсове на темата, издадена е книга за лавинна безопасност, информационни брошури и други информационни материали. 

Основни акценти на лекцията ще са правилното поведение и действия за избягване на лавинни инциденти в зимната планина. Ще са застъпени въпроси за сняг и снежна покривка, избор на маршрути на движение и спускане със ски и сноуборд, реакция в случай на лавинен инцидент. Водещ лектор ще бъде Момчил Панайотов – съосновател на БАССЕС и член на планинска спасителна служба (ПСС) с дългогодишен ски опит в планините на България и Алпите.

Специфичните моменти на оказване на правилна първа помощ на пострадал от лавинен инцидент ще бъдат разгледани от    д-р Красен Демирев, който е със значителен опит в планинската медицина и сред основните действащи и обучаващи лекари в ПСС. Посетителите ще имат възможност да разгледат и получат информация и за най-съвременната животоспасяваща екипировка на демонстрационните щандове на фирмите-вносителки.

Лавинната лекция е със свободен вход, но ще се събират доброволни вноски (по лично усмотрение) за осъществяването на полезна за планинарската общност кауза. Средствата, които се събраха на лекцията през 2015 г. година (над 2000 лв) помогнаха за закупуването от БАССЕС на специален полигон за обучение и тренировки за работа с лавинни уреди (цена над 4000 лв). Този полигон вече беше използван за тренировки и през 2016 г. се предвижда цяла серия от събития, на които всеки желаещ ще може да тренира своите умения за работа с лавинни уреди.

За лекцията на 24 ноември 2016 г. каузата на БАССЕС е подготовка на серия от видео клипчета, които ще показват нагледно различни теми, свързани с лавини и избягването им.

Основни теми ще са направа на снежни профили и изпълняването на различни тестове за стабилността на снежната покривка, правилни начини на употреба на лавиноспасяваща екипировка (лавинен уред, лавинна сонда, лавинна лопата) в случай на инцидент, избор на маршрути за придвижване и спускане в зимна планина. Тези видео клипчета ще бъдат на български език и ще са свободно достъпни от уеб сайта на БАССЕС.

Линк към събитието във facebook – тук.

За повече информация моля посетете www.befsa.com или се свържете с Момчил Панайотов на e-mail momchi@befsa.com. 

Снимки: Александър Атанасов