„Карай Смело“ – Интервю с актрисата Елена Телбис

С настоящата кампания „Карай Смело“ организаторите решават да дадат гласност на всеки, който ще взема активно участие в нейното създаване и провеждане. В следващите няколко реда актрисата Елена Телбис споделя нейното мнение по важни въпроси за градското колоездене в интервю за организаторите на инициативата. 

Регистрирай се безплатно и ти на всички обучения на: www.karai-smelo.btsofia.com

Колко често караш колело в града и защо използваш този транспорт?
Елена: В предстоящите зимни месеци ще оставя колелото по обясними причиин, но иначе почти всеки ден карам. Харесва ми, защото се оказва, че заедно с карането на колело, извършваш 100 други неща.

Хем спортуваш, но си и нащрек, внимаваш с пешеходци, коли, караш по шосето, защото доста често по тротоара има коли…такива работи. Сървайвър.

Как ще опишеш чувството да караш колело в града?
Елена: На мен ми доставя удоволствие. Не знам. Понякога като падна лошо ме е страх няколко дни и не искам да карам. Но след това всичко си продължава по старому.

Представи си, че участваш във филм и твоята роля е да си градска вело нинджа. Как ще продължиш сюжета и ще обрисуваш твоя герой? Кои са неговите супер сили?
Елена: В този филм градската вело нинжда ще е толкова напреднала, че ще се е сраснала с колелото. Ще спи върху него дори. Всичко. Ще получава предчувствие, че някъде някой колоездач е на ръба да попадне в неприятна вело ситуация (тука малко откраднах с предчувствието от Спайдърмен, ама карай) и ще му се притичва на помощ. На по-късен етап може да отвори училище за вело нинджи, да завладеят града, изхвърляйки 921363728 коли, които караме, ама това на по-късен етап. Общо взето ще бъде един идиотски филм.

Кои са най-нелепите /смешни/ поучителни ситуации, с които си се сблъсквала в града докато си била с колелото?
Елена: Малко ми е по-широко кормилото от стандартно колело, така да се каже, и понякога карането по тротоара си е доста скандално. Веднъж съвсем леко закачих с въпросното кормило чантата на една възрастна жена и тя може би е придобила усещането, че някой се опитва да й я отнеме. Освободи си чантата от кормилото  и преди да осъзнае какво се случва, ме фрасна с нея,  а аз от своя страна тъкмо започвах да се извинявам. Не се разбрахме.

Какво ще споделиш и посъветваш хората, които се колебаят дали да карат колело в града?
Елена: Не разбирам защо някой би се колебал. Или имаш желание, или нямаш желание. С желание може всичко.

Защо реши да подкрепиш кампанията Карай Смело?
Елена: Заради вас, организаторите. Искреното ви желание да научите хората как да станат или как да бъдат по-добри колоездачи в града  е зареждащо и смислено. Надявам се събитието да е пълно и да се превърне в стабилна традиция в София. Успех!

За всеки, който иска да надгради знания и умения в градското колоездене, събитието Карай Смело ще се проведе на 22-23-ти октомври от 12:00 на открития паркинг на Сердика Център в София. По време на събитието ще можете да участвате в различни обучения като:

  • Градско колоездене с инструктор (теория и практика)
  • Байктраял техники за преминаване през препятствия (теория и практика)
  • Първа долекарска помощ (теория и практика)
  • Техническа вело грамотност (теория и практика)
  • Правилник за движение по пътищата (теория)

Интервюто е взето от организаторите на кампанията. Научете повече и се регистрирайте се безплатно за обученията на: www.karai-smelo.btsofia.com