Иван Шопов за музиката, планините и изкуството

С нетърпение очакваме четвъртото издание на One Man Party този петък в клуб Mixtape 5. По този повод решихме да научим малко повече за събитието не от кого да е, а от самия Иван Шопов. Oще по-познат като COOH/ Balkansky/ Drum Kid, диджеят се оказа запален любител на ските, планините и пътешествията. Вижте какво ни разказа артистът за вдъхновението от музиката и природата на България!

WB: Занимаваш се с музика от 16 годишен, а на 18 си навлязъл сериозно в електронната сцена, откъдето повечето от нас  те познаваме под различни псевдоними и стилове. Kакво точно представлява музиката за теб? 

Иван: За мен музиката е път и неспирно любопитство. Начин да открия себе си и да се развивам като творец с неспирно вдъхновение. Също така тя е картини от звуци, които рисувам постоянно в ума си.

WB: Какво обединява различните „личности“, под които създаваш електронна музика? Какво те подтикна да създадеш тези различни псевдоними? 

Иван: Обединява ги любовта ми към хубавата музика като цяло. Никога не съм делил музиката на стилове, а предимно на такава, каквато бих слушал с удоволствие и такава, която бих пропуснал. Да създавам различна музика всеки ден е начин да избягам от рутината и да задоволявам любопитството си с различните посоки, в които искам да се развивам. Различните псевдоними идват, за да помогнат на слушателите да се ориентират по-добре в многообразието от стилове и различни проекти, които правя, тъй като те доста често стигат всички възможни крайности на спектъра.

WB: Какво можем да очакваме от One Man Party, където ще представиш цялото си творчество? Какво е най-специалното за теб втова събитие?

Иван: На това парти показвам много от моите проекти, но не всичките, тъй като те са над 15.

WB: За нас от Wildberries снега, сноуборда и планините са нещата, които ни събира заедно. Разбрахме, че и за теб планината и природата са вдъхновение. По какъв начин времето, прекарано извън града, влияе на създаването на музика? Какво те вдъхновява най-вече?

Иван: Аз съм израстнал в гр.Троян, в семейство на баща планински спасител и майка художник. За мен двете неща винаги са били свързани, природата и изкуството се допълват повече от перфектно и аз черпя най-много вдъхновение от красивия свят в който живеем. Планината ми дава усещане за огромни мечти и смелостта да ги преследвам. Ходейки в гората се зареждам от сенките, шума и красиво увити дървета и клони. Много често записвам звуци от там и ги въплатявам в музиката ми, това ми дава спокойствие и сигурност, че съм на едно хубаво място.

WB: България е пълна с невероятни локации и е изключително интересно да разберем кои от тях са ти любими и защо. Колко често успяваш да ги посетиш? 

Иван: Обичам всичко красиво, но за мен централният Балкан си остава най-дълбоко в сърцето, там където съм израстнал обикаляйки всичките му релефи. Рилските езера са връзката ми с космоса. Обичам Емона, където планината се превръща в море. Родопите и спокойствието там са несравними. Пещерите Проходна, Девитаки и Магурата ме пренасят в съвсем различни светове. Пирин е също много вдъхновяваща, макар и да не съм имал много възможности да я обиколя. 

WB: Покрай страстта ни към карането трябва да те попитаме кога си започнал да караш ски и какво те привлича в този спорт? Имаш ли предпочитани местенца за каране? Ски започнах да карам от съвсем малък покрай баща ми, които ме взимаше с него в планината. За няколко години бях спрял да се любувам на този спорт, но от скоро съм обратно на пистите. Много ми харесва да карам в родния Троян, макар и пистата на Беклемето да е малка. За мен понякога гледките са по-важни от самия спорт. Харесвам Боровец, но искам да пробвам Рилски Езера. Витоша е чудесна с близоста си и гледките.

Иван: Ски започнах да карам от съвсем малък покрай баща ми, които ме взимаше с него в планината. За няколко години бях спрял да се любувам на този спорт, но от скоро съм обратно на пистите. Много ми харесва да карам в родния Троян, макар и пистата на Беклемето да е малка. За мен понякога гледките са по-важни от самия спорт. Харесвам Боровец, но искам да пробвам Рилски Езера. Витоша е чудесна с близоста си и гледките.

WB: Благодарим много за всичко, което сподели. За финал – три думи, с които да опишеш One Man Party?

Иван: Седем часово пътешествие! 🙂

Научете повече за One Man Party от ТУК!

Въпроси и текст: Сани Гайдарска