Един по-осъзнат декември – Minsgame 2020

През последните няколко месеца ни се налага да прекарваме повече време вкъщи отколкото всякога досега.

Домовете ни все повече се превръщат в убежище и място, където не само работим, но и си почиваме. А какво по-хубаво от това да си почиваш в подреден, спретнат и чист дом?

Искаме да ви споделим за една интересна игра-предизвикателство, за която разбрахме преди няколко дни, а именно: Minsgame.

Minsgame е съкратено от “Minimalist Game” (Игра на минимализъм), измислена от The Minimalists Джошуа Фийлдс и Райън Никодемъс. Това е 30-дневна игра, която ни предизвиква да се замислим от какво наистина имаме нужда и кои вещи може да подарим/дарим, рециклираме или продадем. Ето и няколко странички, където бихте могли да направите това – За Без Пари, Free your stuff Sofia, СКРИН.

В продължение на месец постепенно намаляваме притежанията си и оставяме само тези, които използваме и ни носят радост. Според мнозина това е първата стъпка към по-богат живот с по-малко неща.

Ето как се случва: на първия ден от месеца премахваме от дома и живота си едно нещо, което не използваме; на втория ден – се освобождаваме от две неща, на третия – от три и така с всеки изминал ден увеличаваме бройката с едно.

Ако успеем всеки ден да изпълняваме условията на играта на 31 декември, ще сме се освободили от близо 500 предмета, които доброволно държим в дома си, но не използваме никога.

Със сигурност на ден 20, когато трябва да се отървем от 20 предмета, ще е доста по-трудно, но важното е човек да не се откаже. Дори и в края на декември да сме се освободили от 300, а не от 500 ненужни предмета, пак е голямо постижение! 🙂 

Подобен тип игра ни помага бавно, но сигурно да оценим нещата, които имаме и да преценим кое ни трябва и с кое можем да се разделим. 

Изумително е колко много предмети човек може да натрупа в дома си, без да си дава сметка за това.

Във времената на презадоволеност, свръх консуматорство и планета, която все повече издиша заради навика ни да купуваме без да мислим или само, за да следваме някой тренд, е по-важно от всякога да сме осъзнати за това, което влиза в живота и в домовете ни.

Колко пъти ви се е случвало да забравяте, че имате нещо? Примерно онази спонтанно купена блуза, която обаче никога не е обличана? Сигурно никой от нас не осъзнава колко точно забравени неща, живеят в тъмните дебри на шкафовете ни.. неща, които не помним, че имаме и не сме успели да използваме на време..

Важно е да знаем какво имаме в домовете си, защото така не го прахосваме, не го купуваме повторно или можем на време да се отървем от повтарящи се предмети или неща, които не искаме или от които нямаме нужда.

Изчиствайки пространството около себе си и избирайки да имаш по-малко неща, може да ти помогне да се грижиш по-добре за себе си – физически, психически и емоционално. Притежанието на твърде много неща често води до безпорядък и до значителен стрес. Освен че отнема много повече време и енергия да чистиш претрупано с вещи пространство, мозъкът ни също страда от прекалената визуална стимулация. 

А и, наистина ли имаме нужда да пазим онези дънки за момента, когато ще отслабнем и най-сетне ще можем да ги носим? Или поредната черна рокля, която никога не обличаме? Или хилядата самотни чорапи, дамски чанти и обувки, които се връзват с един-единствен аутфит… или книгите и списанията, които имаме от 10 години и чакаме да им дойде времето? Или всички онези подаръци, които трупат прах, но пазим, защото са подарък от близък човек и ни е гузно да изхвърлим?

Целта на това предизвикателство е освен да ни помогне да се овободим от ненужното, да ни научи да избираме да имаме по-малко, но по-качествени неща. 

Приканваме ви да се включите с нас! Осъзнаваме, че е леко страшно, но в края на месеца, важното е какво сме научили от играта – за себе си, за навиците си, а не от колко точно неща сме се освободили.

* Заглавната снимка на статията е взаимствана от http://tosimplicity.com/.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *