Голямото пластмасово замърсяване: пластмасовите сламки

Голяма част от пластмасовите отпадъци, отделяни ежедневно, са предмети за еднократна употреба – всевъзмоцжни опаковки, пластмасови кутии за храна, полиетиленовите тобички и много подобни примери. Те са създават да улеснят първични  наши битови нужди и се произвеждат в толкова огромни количества, че ги приемаме като част от заобикалящата ни среда. А всъщност вода ще продължим да пием и без досадните пластмасови бутилки, найлонките не са единствения начин да пренасяме покупките си, а кафето е най-вкусно в любимата ни „офисна“ чаша. 

Да вземем например пластмасовите сламки. Всеки път, докато пием фрапето или коктейла си със сламка за еднократна употреба, помагаме за увеличаването на световния боклук. Разгледани в голям мащаб, тези на вид безобидни изделия генерират огромен обем отпадъци. Само в САЩ всеки ден се използват над 500 милиона сламки, сочи проучване на проекта „Тhe Last Plastic Straw”. Това прави 175 милиарда на година –  достатъчно количество, за да се увие земната обикола цели 2.5 пъти. Разграждането им в естествена среда трае около 200 години,  да не говорим, че в повечето случаи те приключват в почвата или в океана.

Credits: The Last Plastic Straw

Добрата новина е, че обществото все повече започва да си дава сметка за последиците от свръхпотреблението на  пластмаси. Големи марки за алкохол като Bacardi, в чието портфолио влизат предимно коктейлни напитки, зaбраняват използването на сламки на техни събития. Вместо това те използват полимерни сламки за многократна употреба, които редовно се хигиенизират на висока температура или кухи „спагети“, изработени специално за тази цел. 

Credit: Simply Straws

Така се заражда и проекта „Simply Straws”, подкрепен от световноизвестни атлети в света на екстремните спортове като Jamie Anderson,  Elena Hight, Rochelle Ballard, Kim Lamarre и много други.  Идеята е пластмасата да се замени от стъклени сламки за многократна употреба, които се почистват лесно и са със свеж и цветен дизайн. Те са устойчиви, биоразградими и с доживотна гаранция – ако все пак успеете да ги счупите, от „Simply Straws” обещават, че ще изпратят нова.

Наскоро “Simply Straws” започнаха и промо кампания с отстъпки към всяка поръчка, с която целят да привлекат повече хора към каузата си. Повече инфо може да видите тук!