Българско участие в Freeride World Qualifier

Open Faces Freeride Series е един от 60-те  етапа на Freeride World Qualifier, които са така наречените квалификаионни серии за същинския Freeride World Tour, което пък е най-известното и най-мащабно състезание за фрийрайд в целия свят. Стиловете заложени в състезанията от тура са доста разнообразни и с различна трудност, част от тях са “backcountry”, “big mountain” и “extreme”, но всички те се изпълняват върху много пудра и изключително стръмни терени.


На 11 и 12 февруари двамата български ски фрирайдъри Валери Пелтеков и Елена Митренгова, записаха участие именно в Open Faces Freeride Series, който се провежда в Австрия. Те не просто са дали своето уачстие, но и са постигнали второ и четвърто място. Но това не е всичко, въпреки трудностите които често българските състезатели изпитват, заради липсата на спонсорство, те ще уачстваи в друг кръг от Freeride World Qualifier, който отново  се провежда в Австрия и се казва Pitztal Wild Face Freeride Extreme. Това състезание е доста нестандартно и сега ще ви разкажем малко повече за него.


Тази година то ще се проведе на 24-26 февруари, на Mittagskogel Peak, който е част от Pitztal Glacier и е с височина 3162 м. Теренът е backcountry, изцяло необработен, с дължината на трасето е 4.6 км., с обща денивелация 1510 м. За разлика от всички други състезания от тура в които точки се дават за стил, трикове и чистота на изпълненията, то в този най-важна е скоростта. Целта е всеки карач да избере най-добрата линия за него и да постигне най-добро време.


Ето и едно видео от сезон 2015, за да придобиете по-добра представа за състезанието:

А ето и малко снимки от предишното състезание – Open Faces Freeride Series

Photo credit: MIA/http://open-faces.com/


За да може да се квалифицират за Freeride World Tour, нашите бъларски райдъри трябва да участват поне в още един кръг от FWQ, така че искрено им стискаме палци да се представят добре на предстоящият кръг и да намерят спонсорство за още други, за да може скоро да пишем отново за тях с поредната хубава новина както за България, така и за фрийрайд сцената.


А тук може да следите и другите състезания и новини  покрай Freeride World Tour