Божана Чалъкова – Бужи

Познавам Бужи от доста години вече и винаги съм й се възхищавала – целеустремена, упорита, усмихната и лъчезарна, не спира да следва сърцето и мечтите си!

Само преди седмица, Бужи спечели и състезанието First Track в категория сноуборд жени. Състезанието се проведе в швейцарския курорт Шандолин. Следва и нов старт съвсем скоро и вижте какво ни разказа тя за тази нейна страст!

WB. Здравей Бужи, разкажи ни няколко думи за теб, за отбора и за страстта ти към фрийрайда

Бужи: Привет. Карам сноуборд от 15 годишна,преди това се занимавах със ски от много малка. Планината беше Витоша. Последните 7,8 години основно извънпистово каране. Беше естесвения ход на нещата, защото още от дете обичах да карам под Романкси със ските си Младост и червените обувки Дахщайн. С фрирайда се запознах в Пирин и все още твърдя че едни от най-емоционалните и специални пускания са ми там. Сега прекарвам зимите си в Австрия. Там въможностите са хиляди, условията велики, а прогресът – ежедневен…

Миналата година сформирахме Freeride Team Bulgaria, заедно със съмишлениците Вальо, Борис и Елена. Към нас се присъедини и младата ни надежда Симеон Павлов. Отборът ни даде възможност да участваме на международни фрирайд състезания из цяла Европа и да събираме опит и подиуми. Също така ни предоставя и платформа за бъдещи планове и мечти, които се “готвят” в главите ни от известно време. Идеята на отбора не се ограничава само в състезателна дейност, вече вървим в посока, но да не изпадам в подробности.

Също така тази година поканихме и Симона, Бобо и Ива, които доказаха мястото си в отбора. Сега сме общо осем скиора и бордиста. 


WB: Какво е нивото на жените в този стил в България и чужбина? 

Бужи: В България жените сякаш се занимават повече с фристайл, което е странно при наличието на толкова много терен за извънпистово каране. Прави впечатление и че все по-малко момичета се записват на различни фрийрайд мероприятия. Броят се на пръсти тези които наистина са запалени и 80% от тях ги познавам. В общи линии сме едни и същи мацки от доста години. И мисля, че всяка една от тях (те си знаят кои са) не отстъпва по нищо на сноубордистките из Европа. Извън България жените са на високо ниво, вече няколко ми направиха силно впечатление и не става дума само за участия по състезания, а цялостно представяне. На високо ниво, но със сигурност не и космическо. Истината е, че достъпът до фрийрайд терен из Алпите е неограничен и сравнително лесен! И не случайно и нивото е правопропорционално на това.

Снимка: Манол Чалъков

WB. Как протича един състезателен ден?

Бужи: За всяко състезание е различно. Става се рано и отиваш за един последен оглед на склона. Запомняш си ориентирите отново, от къде трябва да минеш точно. И ако имаш късмет със стартовия номер и не се налага да чакаш всичко свършва преди да е започнало (в положителния смисъл). Ако пък не (което е по-честия случай този сезон) има известна доза мръзнене и нарастващ стрес, колкото повече чакаш толкова по-трудно става, особено ако си горе на старта. Има и много други променливи фактори като светлината и качеството на снега. Също така броя на състезателите понякога е около или по-голям от 100 и всички се пускат по един и същи склон. След като финишираш е ясно. Социализираш се с другите карачи, по една бира и хапване. После се скачаме в колата и обратно вкъщи, което понякога е на повече от 700км.


WB: Как се подготвяш физически и психически за състезание?

Бужи: Лятото карам кайт и работя на плажа, което означава движение нон стоп. Разбира се това не е достатъчно и затова се обърнахме към небезизвестния Паскал от Maxfit за кратка пред-сезонна подготовка. До година ще наблегна повече на тези тренировки със сигурност. Преди каране винаги загряваме, след каране разтягаме. Храната е важна, но се подценява, а фитнесът е надценен за мен! Почивката е също част от уравнението. Психическата подготовка ми е по-голямо лично предизвикателство. До момента на състезания не успявам да покажа над 50% от начина, по който карам. Работя върху това постоянно, въпреки че състезателната нагласа и хъс ми е доста чужд!


WB: Следите ли лавинната обстанoвка?

Бужи: Ако не я следим би било странно. В Австрия има подробен лавинен бюлетин, който се обновява ежедневно, ако не и през няколко часа. Така си започваме деня. В комбинация с личната ни преценка и поглед на условията от предишни дни, избираме къде да караме и в кой момент от деня. Винаги с едно на ум, защото 100% сигурност в планината няма. Тук имаме пълен достъп до информация за лавинната обстановка. Това си е истинска привилегия за нас, в същото време част от месната фрирайд култура. Никога не тръгваш на сляпо!

WB:Какво да очакваме до края на сезона?

Бужи: Имаме още няколко доста важни старта следващата седмица в Швейцария, после Франция! От състезателна гледна точка, моята цел тази година е да съм в топ 10, за да имам възможността догодина да участвам само в по-висок ранг състезания. В личен план ми се ще да изчистя няколко грешки, да преодолея стресът от състезания и да се забавлявам на сто процента пускайки се!

Снимка: Мирослав Дисански

WB: Лятото караш кайт, всъщност имаш и кайт училище, разкажи ни .
Бужи: Да, последните 11 години летата ги прекарвам на остров Лимнос, Гърция. Мястото е вълшебно и все още диво. Или се влюбваш от пръв поглен или не повтаряш идването. Няма среден вариант. Миналата година осъществих една малка мечта като отворихме кайт училище на същия остров. С моите много близки приятели и вече партньори Питър и Марго, намерихме наистина очарователен, спокоен спот за станцията. Имаме прекрасни условия и стабилен вятър, както за начинаещи така и за напреднали. Станцията е малка, екипът сърцат. Целият плаж е под защитата на Натура 2000, в най-защитената зона от програмата. В близост се намира и езерото на фламингото. Затова и станцията се казва FlamngoKite. Също така изградихме всичко основно с рециклирани, дадени или намерени материали от острова. Станцията е модерно нареченото eco friendy, което за нас значи че рециклираме всичко, чистим плажа заедно с нашите гости, пластмасата почти сме я забранили и имаме много специална био тоалетна. Самата станция предразполага да следваш тези стъпки. Там сме от май до октомври, елате ни на гости. Определено островът не е за всеки, но може да сте от тези които се влюбват в него от пръв поглед! А кайтсърфът като спорт е наистина велик и се прогресира бързо, ако си с правилния инструктор!

Снимка: Манол Чалъков

WB: Какво ще кажеш на хората, които четат това сега? 
Бужи: По-малко екрани, повече прочетени страници. По-малко социални мрежи и повече истинска комуникация. По-малко изпратени ОК палци и повече прегръдки. Благодаря на всички, които подкрепиха отбора и идеята зад него. На всички хора, които взеха участие в IndieGoGo кампанията. И на тези, които подкрепят мен лично не само зимата а като цяло, надявам се да го заслужавам. 

Благодарим на Бужи за прекрасните думи, които сподели с нас. Пожелаваме й успех и за напред!

Снимки: личен архив, лично предоставени

Интервюто взе: Станимира Карадочева – Съни

 Снимка: Мирослав Дисански

Снимка на корица: Елена Митренгова