WIND2WIN: силата на уиндсърфа срещу замърсяването на Черно море

Океаните и моретата са нашия дом, който покрива 70% от планетата. Те представляват най-разнообразната екосистема на планетата. Тяхната важност не се свежда само до риболов и мореплаване, но и до естествени природни процеси като производство на кислород, формиране на климата чрез движение на топли и студени въздушни маси, образуване на валежи и много други. 

С напредването на индустриалната революция нараства и човешкия отпечатък върху морската екосистема. Най-сериозните проблеми произлизат от масовото замърсяване с отходни води, извличане на горива от дълбините, изхвърляне на химикали и разбира се – тонове битови отпадъци. Боклукът в моретата е най-често пластмасов, сочи статия на NRDC, и Черно море на прави изключение. Всеки ден от сушата и чрез вливащите се реки около навлизат 3 тона пластмаса. Индустриалните полимерни продукти съставляват 90% от общото количество на твърди отпадъци в черноморските води. Именно от тази тревожна статистика произлиза идеята за уиндсърф предизвикателство WIND2WIN, чиято кауза е да привлече вниманието на обществеността върху изхвърлянето на пластмаса в морето.

Снимка: WIND2WIN

WIND2WIN е хрумка на българските уиндсърф атлети Илияна Стоилова и Йоан Колев (познати ни още от сърф училище „Акаша“), които през септември 2018 ще направят опит за скоростно изминаване с уиндсърф на 300 км. по протежението на Черно море, между с. Дуранкулак и с. Резово. 

Ние сме морски хора, които изпитват дълбоко преклонение пред силата и мощта на природните стихии. Уиндсърфингът и морето са наша страст от ранна детска възраст и именно това ни събира заедно, за да започнем целенасочена работа, за развитието на спорта.” – казват Илияна и Йоан. Освен вълнението покрай предизвикателстовто, те са твърдо решени да повдигнат въпроса за замърсяването на Черноморието.

Илияна и Йоан. Снимка: WIND2WIN

WIND2WIN ще бъде предшествано и от организирани почиствания по българското крайбрежие, както и от информационна кампания за превенцията на еднократни пластмасови изделия. По време на предизвикателството пък ще бъде заснет документален филм, който ще проследи цялото приключение и проблематиката със замърсяването.

Стискаме големи палци на Илиана и Йоан, както и на благородната им кауза. Повече информация за тях самите, както и за WIND2WIN, прочетете на официалния сайт на предизвикателството или на Фейсбук страницата на предизвикателството.