WIND2WIN: предизвикателството да преплаваш българското черноморско крайбрежие с уиндсърф (интервю)

В края на септември месец двама български уиндсърфисти успяха да преплават източната граница на България единствено с помощта попътния вятър, за да посочат дългогодишния проблем на Черно море – морските води системно се замърсяват от пластмасови отпадъци. Става дума за нашите приятели Илияна Стоилова и Йоан Колев от сърф училище „Акаша“  и тяхното уникално за страната ни предизвикателство WIND2WIN, приключило успешно в рамките на 24 часа и 15 минути. 

Много сме щастливи, че ще можем да споделим следващото интервю с Илияна, която от първа ръка ни разказа за кампанията „Черно море, свободно от пластмаса“ и за усилията, нужни за прекосяването на над 300 км. по вода с уиндсърф.

Илето и Йо във водата по време на скоростното преминаване между с. Резово и с. Дуранкулак. Снимка: Борислав Камилов, Beardfrost Production 

WB: Иле, стартирахте инициативата “WIND2WIN“ в началото на това лято, придружена с каузата за Черно море, свободно от пластмаса. Какви резултати постигнахте от тогава насам?

И: За нас големият успех е свързан с това, че все повече хора от нашето обкръжение започнаха да се замислят при използването на пластмаса за еднократна употреба  – отказват сламки в кафенетата, организират рождени дни в парка с призив „Носете си канче или собствена чаша“, ползват все повече шишета за многократна употреба. През лятото децата около сърф училището свикнаха да разделят отпадъците си, да си носят собствена посуда до близкото барче, да ценят морето повече. Малки стъпки, но за нас това говори за осъзнаване. Събрахме около 800 кг отпадъци, които вече не са по плажовете. Научихме много за Черно море. Успяхме да изградим един екип, който работи по разрешаването на проблема със своите собствени умения.

Радва ни това, че намерихме партньорства с различни  НПО организации, малки български брандове за екологични продукти. Подкрепиха ни много хора, които припознаха каузата и участваха в събитията за почиствания. Благодарни сме, че срещнахме съмишленик в лицето на Кауфланд  България, които със собствения си пример за намаляване на пластмасовия отпадък в производствата си имат силата да повлияят мащабно. Създаването на общност, която да се грижи за морето и неговите проблеми, вече ни изглежда много по-постижима задача.  

Снимка: Йоан и Илияна старт на втори ден, акваторията на гр. Варна, фотография: Иво Даскалов

WB: До каква степен обществото е наясно със замърсяването на черноморските води?

И: Според мен няма много достъпна информация, за да може човек да разбере какво всъщност се случва. Хората обаче и сами виждат колко е замърсен плажа или водите от своите лични наблюдения. Точно така и самите ние стартирахме кампанията, за да защитим крайбрежието, което всяка година става все по-замърсено с пластмасови отпадъци.

WB: На база вашите проучвания, какви са най-спешните мерки, които общините трябва да вземат на местно ниво, за да намалят пластмасовия отпечатък?

И: Трябва да се забрани използването на пластмаса за еднократна употреба навсякъде – както по плажовете, така и навсякъде в страната.  Да се започне една масова кампания за това как да третираме отпадъците.  Да се одобри от общините стратегията за Нулев отпадък, както и да се затегнат законите за нерегламентираното изхвърляне на отпадъци. Важно е поставянето на контейнери за разделно събиране. Важно е хората да се образоват за цикъла на живот на пластмасата и какви заплахи крие свръхпроизводството й както за здравето, така и за околната среда.

Стречинг след близо 8-часова каране без почивка. Снимка: Иво Даскалов

WB: Kое беше най-голямото предизвикателство за двама ви по време на плаването между Дуранкулак и Резово?

И: Най-голямото предизвикателство беше това да изберем точните дати за старт на приключението. Цялата логистика по организирането на самото събитие също ни отне доста време. Имахме разговори всеки ден с метеролога от БАН Васко Гълъбов и нон-стоп следене на прогнозата. Първият ден във водата беше истинско изпитание за волята и физиката. Карахме 9 часа и половина, стигайки до Варна.  Земята ни се струваше нереална, мислихме че никога няма да стигнем, бяхме уморени от етапа Шабла – Калиакра (където нямаше вятър). Когато стъпихме на земя, все още ръцете и краката ни трепереха, никога не бяхме изпитвали такава умора.  

Решенията с каква екипировка да тръгнем, липсата на вятър през втория ден, търсенето на пориви по трасето, за да осигурим по-бързото придвижване, също бяха истински предизвикателства. През третия ден имаше голямо вълнение и силни ветрове, тогава бяхме без съпровождащ екип и прекосихме Бургаски залив сами.  Когато се намираш на 15 – 20 км навътре в морето само върху една дъска, чувството ти за дискомфорт се увеличава. Буквално все едно газиш бос в морето. Там с Йо осъзнахме, че явно съдбата си знае работата и ни остави да се справяме сами в най-трудния участък от дистанцията. Нито един от нас двамата не изпитваше страх, но едно странно чувство, че не ни е там мястото, поне не на сърф. 

Нос Емине беше много внушителен и малко плашещ в това време, вълните се удряха толкова мощно в скалата, че се стремяхме да минем доста по-навътре от него. Минавайки Емине, сякаш морето се отвори пред нас, а сушата бързо се отдръпна навътре, далеч от погледите ни. 

Екипът на WIND2WIN, с. Резово, турската граница, фотограф: Иво Даскалов

WB: Колко часа общо бяхте на сърфовете си?  

И: Сумарно изкарахме на сърфа 24 часа и 15 минути. Средно по 8 часа дневно на вода.

WB: Коя част на крайбрежието е най-наситена с отпадъци?

И: Отпадъци винаги се срещат покрай големи източници на замърсяване като устията на реките, големите пристанища, индустриалните зони на Бургас и Варна, както и важни туристически дестинации и големи хотелски комплекси.  Плажовете в най-южната част на българското Черноморие са с постоянно високо ниво на замърсяване с пластмаси. 

д-р Димитър Беров, снема параметри на морската вода, втори ден на WIND2WIN, фотография: Иво Даскалов

WB: С вас имаше и екип морски биолози, какво наблюдаваха те по маршрута? 

И: Морските биолози картографираха плаващите морски отпадъци, снемаха параметри на морската вода и наблюдаваха за трите вида делфини в наши води. През всеки ден от плаването делфини ни съпътстваха.  В три от случаите виждахме черноморски афали, голeми  2 – 3 метрови индивиди.  Картографираните плаващи морски отпадъци не бяха толкова много по трасето, но това се дължеше на продължителните силни ветрове посока българските брегове и силното течение в периода. След прекосяването мониторинъг по плажовете показа колко много отпадъци бяха отложени там следствие метеорологичните условия. 

Черноморски афали, акваторията на гр.Шабла, първи ден WIND2WIN, фото: Борислав Камилов, Beardfrost Production

WB: Как ще продължи каузата „Черно море, свободно от пластмаса“ през предстоящите есен и зима?

И: През следващите месеци ни очаква подготовка за следващия летен сезон и планиране на почиствания по Черноморието.  Предстои да излезе и филма, който ще разкаже историята на предизвикателството и каузата, която подкрепяме.

Повече информация за кампанията “Черно море, свободно от пластмаса” и инициативата WIND2WIN:

Стартира уиндсърф предизвикателството WIND2WIN за скоростно преплаване на българското Черноморие

WIND2WIN: Eдин забавен сърф мармалад и почистване на плаж Приморско

WIND2WIN: силата на уиндсърфа срещу замърсяването на Черно море

Илияна Стоилова – за уиндсърфа, морето и “вечното лято” в душата й