Verry Berry пътешествие до Les 2 Alpes

Съвсем наскоро част от женската ни банда се завърна от дългоочакваното пътешествие до невероятните френски Алпи и по-специално зимния курорт Двете Алпи (Les Deux Alpes). Накратко преживяното може да се опише така: огромните алпийски върхове, 3600 м. надморска височина, 6-дневен плътен снеговалеж и много пудра, усмихнати приятели, ослепително слънце, секваща дъха гледка, ароматно френско вино, фондю и много други деликатеси, водка карамел, захарно опианение под формата на френски макарони, еклери, кроасани и шоколад. Ако все пак имате време и искате да се пренесете на едно по-добро място, четете надолу! 🙂

Вероятно сте забелязали ентусиазирания спам по повод пътуването ни до Les 2 Alpes, който генерирахме през последните месеци. Всъщност този трип беше много важен за нас, тъй като за първи път от много време насам успяхме да се съберем по-голямата част от Wildberries Crew(но все пак с изключения, които много ни липсваха на място) за каране в чужбина. Тук е момента да споменем безценната помощ на нашите приятели от Rapsody Тravel, без които пътуване нямаше да е наполовина толкова забавно, колкото беше! 

Les Deux Alpes е вторият най-стар курорт във Франция след Шамони, разположен в полите на връх Le Meije (3983 м.) Ски зоната привлича любителите на зимните спортове не само с пистите (над 200 км), модерните съоражения, безкрайните възможности за фрийрайд и перфектно шейпнат парк, но и с най-високия достъпен за ски глетчер в Европа – цели 3600 м надморска височина, достъпен с истинско метро (no joke, минава под планината) и ски влек. Oт върха на глетчера се разкрива най-зашеметяващата гледка, която някога сме виждали до сега в Алпите.

Малка част от секващата дъха панорама от върха на глетчера. Снимка: Марина Юнакова

Направи ни впечатление, че курортът разполага с доста безопасни склонове за извънпистово каране. Хванахме уникална прогноза със силен снеговалеж през цялата седмица – най-накрая попаднахме на така бленуваната пудра. Всяка лифт станция разполага с актуализиран лавинен бюлетин, което страшно много помага за разгадаването на условията. Обилните валежи от сняг обикновено са съпроводени с понижена видимост, но все пак през два от дните планината реши да ни покаже своите прелести, една от които е гледката към най-високия връх в Европа – Монблан (4810 м).

Монблан (в средата) се издига внушително над останалите върхове. Снимка: Марина Юнакова

Друга полезна информация за Двете Алпи е връзката с легендарния фрийрайд спот La Grave, който е достъпен от върха на глетчера. Ски паса за Les 2 Alpes пък важи и за съседния Alpes dHuez, където можете да отидете с шатъл автобус срещу няколко евро. В курортното селце има достатъчно супермаркети, уютни френски ресторантчета и бакалийки, барове и дисоктеки, че да изкарате една незабравима седмица без да ви се налага да ходите до най-близкия град Гренобъл.

Има два варианта за пътуване от София до Двете Алпи – с автобус/кола или някои от полетите на нискотарифните авиокомпании до Бергамо (Милано) и след това с кола или автобус. Ние лично препоръчваме втората опция, защото така ще спестите един цял ден в път, а дори и отгоре. Полетът от София до Милано е максимум 2 часа, а пътят от там до курорта с кола или автобус е от 4 до 6 часа в зависимост от пътните условия.

Голяма част от нашата група избра да пътува с организираните автобуси на Rapsody travel, които потеглиха на 9 март от София. Пътят безспорно е много дълъг (28-35 часа в зависимост от условията), но агенцията се беше погрижила за комфорта на пътуващите. А и на път с голяма компания е винаги по-весело. Oсвен личния си багаж носехме и доста изненади от нашите приятели Oshee Bulgaria, които осигуриха витаминозни води и енергийни барчета, с които да зарадваме всчики ентусиасти по време на сутрешните ни загрявки. Момичетата от Haniel Bio изпратиха ободряващи и релаксиращи чайчета, кремове за травми, маски за лице и др. за нежната част от пътешествениците. Свежите The Good Cider пък се погрижиха за нашето настроение по време на пътуването и след каране с техния сладък Wildberries сайдер.

В автобуса се запознахме със супер готини хора, играхме игри, смяхме се, чоплихме семки, слушахме музика, а някои осъвършенстваха магически умения като рязане на луканка в движение. Много е готино, когато си прекарал толкова часове с някого в автобус и после се срещнете на загрявка или на пистата.

Снимки: Калина Николаева 

Пристигнахме в курорта през нощта на 10 март, ужасно изморени и гладни от дългия път. Зa голям късмет бяхме настанени в много симпатичен нов апартамент на 7 минути пеша от най-близкия лифт. Още по-голям къстметлия излезе единственото ни момче съквартирант – Данката, който след по-малко от 5 часа чудене дали да идва във Франция или не се озова настанен с 5 почти непознати момичета. Много сме му благодарни, че ни изтърпя стоически…ние сме доста приказливи и шумни по природа. С тренирани скорострелни движения разпоковахме екипировката и останалия багаж, за да си спретнем следния подреден лилав хаос:

Снимка: Личен архив

Ден 1 не беше никак благосклонен към неиздържалите скиори и сноубордисти като нас. Снегът, който валя предходната вечер, се обърна на дъжд в по-нискити места на курорта. Нагоре валеше сняг, но за капак беше паднала много гъста, почти непрогледна мъгла. Изобщо планината бе доста сърда и забулена. Умората от пътя все още ни мъчеше, а и към обяд вече бяхме изцяло подгизнали. Точно когато слязохме от пистите, дъждът премина в силен сняг, но ние тотално си мечтаехме за френска лучена супа и розе. Ето защо останалалата част от деня прекарахме в сладка почивка, още по-сладки приказки и гурме хапване.

Измръзнали, мокри до кости, но щастливи, че сме в Алпите. Снимка: Личен архив.

Ден 2 отново беше страшно мъглив, но през последните 2 дни беше навалял прекалено много сняг, за да си кротуваме в хотела. Почти на майтап се качихме до междинната височина на курорта, тъй като мъглата ставаше като мляко с приближаването на подножието на глетчера. Под дъските ни обаче усещахме дълбоката почти метър пудра и еуфорията ни обзе още на третия завой извън пистата. Доста предпазливо, но уверено шарихме из курорта до момента, когато вече престанахме да имаме каквато и да е било видимост. Любопитството да разберем къде точно се намираме и на какви планини караме се усливаше. 

Дори и без гледка, денят беше много забавен и със страхотна компания. Снимка: Личен архив

Тъй като с планината шега не бива, остатъка от деня изкарахме на Панобара (Панорамният бар на курорта, 2600 м.), където се вихреше лудо парти. Грабнахме по едно греяно винце и се сляхме с тълпата. Там се запознахме и със самия 45-и президент на САЩ, Доналд Тръмп. Изобщо дълбоко препоръчваме дневните партита в планината – никога не занеш на кого ще се натъкнеш. 🙂

Добрите очи на Тръмп ни тогнаха дълбоко. Снимка: Личен архив.

Ден 3: След два дни с много сняг, но и много мъгла, поехме към близкия Alpe d`Huez (3330 m). Курортът може да се похвали с 249 км писти, цели 84 лифта, както и най-дългата черна писта в света. Намира се много близо до Двете Алпи – само на 10 км по въздушна линия – предлага се услуга да отлетиш от едното място до другото за 75 евро с хеликоптер. Ние избрахме старомодният и си взехме автобуса. Ставането в 6:30 беше трудно, но си заслужаше. Стигнахме тъкмо за отварянето на лифтовете и всички дружно се наредихме на опашка. Oт рано се виждаше, че ще е мъгливо, но пък условията на и извън пистите бяха много приятни и решихме да се фокусираме върху това.

Снимкa: Калина Николаева

Качихме се до където можехме със седалковите лифтове. Избрахме няколко сини и червени писти, които да следваме. Карахме почти само по непокътнатата пудра около самите писти. Не можахме да стигнем до върха (Pic Blanc – 3,300м), защото голяма част от курорта беше затворена заради мъглата, но малко следобяд облаците започнаха да се вдигат и да ни разкриха уникални гледки.

Снимкa: Личех архив

Имахме уговорка с групата за обща среща на бара на междинна станция на лифта, за да разпуснем след карането. С чашка топло вино или бира се отпуснахм за малко почивка под слънцето, което се опитваше да се покаже измежду облаците. Барът се напълни, музиката зазвуча още по-силно и диджей се появи на пулта, за да се грижи за настроението ни. Не след дълго дойде и неговото подкрепление – певец, който освен че добре изпълняваше известни песни, подгряваше публиката с майтапи. Докато се усетим почти всички се бяха качили върху нещо и танцуваха в ритъм с музиката.

Снимкa: Личен архив

От бара до паркинга имахме около 20-30 минути пускане, което беше придружено с първото истинско слънце откакто бяхме във Франция! Щастливи и заредени от деня се върнахме в Двете Алпи.

Ден 4 най-накрая ни поднесе слънцето и синьото небе, които толкова ни липсваха! Още от сутринта курортът вибрираше от еуфория, защото всички се надявахме на едно – да се доберем до върха на глетчера и да погледнем света отгоре. Всички лифтове бяха отворени, нямаше никакъв вятър, пудра – колкото си щеш. Събрахме се бойна група и потеглихме със всевъзможни съоражения до най-горе. Лифтовете стигат до 3200 м., а до върха на глетчера качва подземното метро Funiculaire и котва. 

Снимка: Калиna Николаева

Когато излязохме от метрото, дъхът ни буквално спря – за първи път ясно видяхме величието на френските Алпи!

Изглед от 3384м, поглед от ляво и от дясно на изхода на метрото. Снимки: Калина Николаева

Там горе, сред тази уникална по мащабите си природа, за момент забравяш, че всъщност си се качил, за да караш. След бързо снимане с всевъзможни телефони и апарати решихме все пак да покараме.

Снимка: Личен архив

Следобед решихме да посетим Ледената пещера (La Grotte de la Glace, 3200м). Входът е 5,50 евро за възтастен (за сравнение – само на метри от пещерата малката бира струва 9 евро, а още по-малка порция пържени картофки – 12 евро). Наше лично мнение е, че пещерата си струва повече от бирата и картофките. 🙂 В пещерата бе доста топличко и имаше няколко коридора, оцветени в различни  светлини. Все едно си в ледена страна на чудесата! 

Снмки: Кали Николаева

Точно до пещерата започва една дълга и доста приятна синя писта, която ни заведе до тази гледка:

От тук надолу имаше зъбери и краваси, единственият безопасен път беше нагоре с лифта. Снимка: Калина Николаева

За перфектен завършек на деня бяхме органиирали лекция и демо по ваксане в съвсем нашенския бар Смитис, водена от Ивайло Николов – Мучо. Беше супер полезно и интересно да научим тънкостите за поддръжка на любимите ни дъски/ски, а след това да изпием по бира с всички остнали. 

На следващия ден 5 времето се промени на 180 градуса – мъгла, 80 км/ч вятър, почти нулева видимост. Интензимното каране доста ни поизмори и затова си останахме в хотела да поспим, да си готвим и да пием розе. Правихме си маски за лице, чайчета и други приятни процедури, за които ще разкажем друг път. Вечерта ни беше заета с лудото закриващо парти, организирано от Rapsody в бар Смитис. Taм открихме божественото питие водка карамел и много готини приятели от България и чужбина. И точно по български затворихме бара с персонала 🙂 

Ден 6 беше последнаият ни ден във Франция и той отново беше слънчев и приятен. На последния ден от ваканцията бяхме със смесени чувства – изморени физически и психически от късното парти и с лека горчивина под небцето, че искаме да останем за още поне седмица. Около обяд решихме да отпочинем малко и да изпратим Алпите с по едно “Наздраве”. Намерихме приятно местенце със шезлонги и мини масички пред нея, с гледка към планините. Пийнахме по бира с огромни порции картофки и бургери.

Снимки: Калина Николаева

Viva la France! – можем да извикаме след онази епична снежна седмица. И въпреки че сезона у дома е почти към своя край, се надяваме скоро пак да имаме възможността да караме с толкова свежи и готини хора!

Текст: Марина Юнакова и Калина Николаева