Sofia Blading Olympics: Международно състезание по блейд кънки в София

За втора поредна година столицата посреща кънкьори от световно ниво за Sofia Blading Olympics

Между 4-ти и 7-ми Октомври София и Самоков се превръщат в “Олимпийските” столици на второто издание на Sofia Blading Olympics – състезанието по блейд (кънки), организирано на доброволни начала, но достигнало чрез участниците в него и отвъд пределите на страната ни.Най-добрите родни карачи плюс гости от различни държави ще се срещнат в оспорвано състезание помежду си, но освен това ще ни приветстват в не толкова добре познатият у нас свят на блейдовете. Събитието ще очаква не само кънкьорите, които искат да покажат умения в съревнование помежду си, но и всички, които искат да научат повече за спорта и да се насладят на страхотните трикове.

Миналата година 35 състезатели от 8 държави пристигнаха в столицата, за да вземат участие в различните мероприятия около събитието. Тази година карачите ще посетят различни места в града, за да покажат едни на други на какво са способни.

“Още си спомням лятото на 1995, когато видях как шепа хора скачат стълбите на малките наклони около НДК и това беше най-якото нещо, което някога бях виждал. Горе-долу оттогава в България започнаха да се карат блейдове. Междувременно се случиха много хубави и не толкова хубави неща за този спорт. Хубавите са, че благодарение на усилията на Марко Джара, България може да се гордее с 3-ма професионални карачи на рампа и десетки участия в престижни състезания в цял свят. Монтана, Добрич, Бургас, Царево и Самоков се сдобиха със скейт паркове, които с нищо не отстъпват на парковете по света. В София за съжаление нещата стоят по различен начин.” – споделя организаторът на състезанието Ави Барух.

Международното блейд състезание ще се проведе в скейтпарк Five High в София – единственият закрит скейт парк в столицата, също построен изцяло със собствени средства.

“Поради липсата на финансиране настаняваме гостите по къщите си и сами събираме средства за организацията. Всички ние работим на доброволни начала, защото вярваме в този спорт и се надяваме, че все някой ще ни помогне, когато види на какво сме способни без ничия подкрепа.”