Science night: FAKE? в МУЗЕЙКО разкрива митове

На 14 Март, четвъртък от 19:30 часа екипът на Детския научен център “Музейко” ще продължи традицията си за научните вечери за големи с повече от интересната и провокатив тема “FAKE”. Посветена изцяло на състезателни игри, разговори и предизвикателства за интелекта, темата ще се опита да избистри забулената мистиката зад научните аспекти на битието, давайки възможността на посетителите да решат в края на краищата дали едни от най- обсъжданите теории и събития са истина, или заслужават етикета “FAKE”.

Преподавателят в Катедра Астрономия към Софийския Университет „Св. Климент Охридски“ Д-р Владимир Божилов, ще се опита да хвърли повече светлина над темата: Кацал ли е човек на Луната?

Главният ръководител операции по киберсигурност към АМАТАС Любомир Тулев ще ни разкрие има ли добри хакери и какво всъщност правят те?

Частният детектив Марин Маринов ще ни разкаже малко повече за помощниците на истината, или в какво точно се състои професията на частните детективи?

Боян Бакърджиев и Димитър Стоянов от ELDRIVE ще се опитат да разбулят митовете и неистини за електрическите автомобили

Главният инспектор в отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП, Михаил Драгоданов,  ще ни помогне да разобличим измамите, които могат (и които не могат) да бъдат забелязани в Интернет

Но това съвсем не е всичко!

Останалите акценти в програмата са повече от вълнуващи и интересни:

‍FAKE археология | Фалшификати vs. Истински находки. Открий разликите с археолозите от НАИМ и БАН!

FAKE Photobooth | Щуро фото предизвикателство

FAKE News | Интерактивна лекция с Васко Мавриков 

FAKE Art | Pop up ателие с Илинка Чергарова, реставратор към Софийска градска художествена галерия. Фалшификати в областта на изкуството: Kак се фалшифицира известна творба? Kаква е ролята на реставратора при идентифицирането на фалшификат? Какви специалисти и изследвания са въвлечени в процеса?FAKE Astro | Искрено и лично: Истина ли са зодиите? Интерактивна лекция с Иво Славов 

FAKE Bio | Интерактивна лекция с RATIO. Д-р Никола Кереков (имунолог с широки биологични познания) и Бойко Неов (паразитолог с интереси и в сферите на химията и физиката). Защо способността да заблуждаваш околните е от ключово значение за еволюцията? Кои са най-умелите измамници в природата? Имитират ли птиците любимия Ви рингтон? 

FAKE Elvis | В компанията на българския Елвис – Цветелин Атанасов. Роден през 1971 г., открива музиката на Елвис Пресли само на 8 години и посвещава кариерата си на Краля на рока. 

Цялата тази разнообразна и провокативна програма, включваща различни аспекти от света на науката и изкуството, ще завърши с изобличаващи експерименти в лабораторията на “Музейко”, а големият въпрос ще бъде отново: “FAKE OR REAL”? ще разберем всички заедно на 14 март в “Музейко”. ‍