Loveguide и кампанията “По-добре недей!

За да ти помогнат да разпознаваш опасните сценарии още преди да са се превърнали в кошмар, приятелите ни от Loveguide (които също като нас обичат спорта) са направили много полезната кампанията “По-добре недей!”, в която обясняват просто и ясно какво е тормоз, насилие и сексуална експлоатация. Как да се предпазиш и как да реагираш, ако се случи на теб или на твой приятел. От клипчтата им в YouTube ще разбереш и какво да направиш ако някой те принуждава да правиш неща, които не искаш? Или ти изпраща неприятни съобщения със сексуален смисъл?

“За една дъска повече.
Другите мацки искат нови ботуши, ти мечтаеш за нови екипировка. Или онази дъска, ръчно рисуваната, която Нели си купи. Уиндстопърът и той е за смяна, каската е вече на девет сезона. Карането е всичко, за което живееш, дори благодарение на него живееш. Ако не беше спортът нямаше какво да те изкара от мрачните мисли и проблемите. Но защо всичко трябва да е толкова скъпо? И екипировката все се чупи и все има нещо ново за купуване. За разлика от другите мацки обаче, ти не си “на татко момичето” и той не ти ръси по няколко стотачки всеки сезон за ново оборудване. Той дори за джобни не ръси, какво ти оборудване. Всичко си купуваш с изкарани от сезонна работа пари, но ти става все по-трудно.

Пожелаваш си и за теб да има кой да се погрижи и ето че се появява Той. По-голям е от теб, но какво пък, стига си се занимавала с хлапета. Той знае какво иска от живота и как да го постигне. Държи се с теб като с цвете. Най-сетне и ти да усетиш какво е специално внимание. Не е много навътре със спортовете, или поне не с твоите. Ходи в залата от време на време, но вълните, скалите и горите не са неговото място. Голяма работа. Какво пък толкова, ти имаш достатъчно приятели, с които да си правиш карането. С него правиш други неща. А и той често изчезва и те оставя сама. Не знаеш точно какво прави и откъде са парите му, но и не те интересува чак толкова много. Дава ти това, от което имаш нужда в момента, достатъчно е. Вече и ти си като другите момичета – имаш си гадже, имаш пари да се забавляваш, да си купуваш кецове и качулки. Това е твоят филм, сценарият е точно както си искала сама да напишеш.


Докато един ден в историята не настъпва обрат. Леко си смутена, но все пак нали имате връзка, нали той е така мил с теб, може би това, което иска, не е толкова страшно. А какво точно иска? Тук сценарият може да се развие в няколко посоки. Може да поиска да спиш с него, независимо дали ти се прави секс или не. Или да иска от теб да правиш неща, които са ти неприятни, груби или гнусни. Може да ти каже, че има финансови проблеми и трябва да му помогнеш да си ги реши с дребна “услуга” за негов бизнес партньор. Каква услуга? Да отидеш на вечеря с него. Да се събличаш пред него. Да правиш секс с него. Може също да ти каже, че ти е уредил “едни снимки” за реклама, но снимките да са голи или предизвикателни, или да трябва да се целуваш с непознат, докато те снимат. Може да поиска много неща, а ти да не знаеш как да постъпиш. Все пак той е бил толкова добър с теб. Ти му имаш доверие, той ти е гадже, не би направил нещо, което да ти навреди.


Е тук е момента да разбием детските ти мечти и да ти кажем, че целият филм, който ти разказахме до тук наистина се случва в живота и за съжаление краят му не е от щастливите. През подобни схеми минават стотици хиляди момичета и момчета по целия свят, включително и в България. Именно това са част от онези случаи, за които може би си чувала – как всяка 4-та жена в България е жертва на насилие. Това, което може би не си чувала е, че насилникът е именно някой, с който тази жена е имала връзка. Неин съпруг, гадже, любовник, близък роднина, на който е имала доверие. Обещава, че “ще ѝ оправи живота” или поне в началото оправя финансовите ѝ проблеми, но след това иска от нея “да си плати за услугата”.

Изгледай видеата и прочети повече, а ако нещо не ти е ясно, от Loveguide са готови да отговорят на всичките ти въпроси. Така че следващия път когато чуеш, че някой обещава на теб или на твой приятел “да ви реши всички проблеми” да имаш едно наум, че е много вероятно да си навлечете наистина големи проблеми.