Helen Schettini за филма Full Moon

Развълнувани сме! И причините са много. Една от тях е, че днес в бар “Петък” ще може да гледаме първата за България премиера на женския фрийрайд сноуборд филм “Full Moon”.

За нас Full Moon не е просто поредният сноуборд филм. Зад него стоят момичета като всички нас. Филмът е направен буквално от момичета за момичета и проследява историята на жените в иначе доминирания от мъже свят на сноуборда.

Напук на очакванията, че жените са по-страхливи от мъжете, Leanne Pelosi, Jamie Andreson, Marie France Roy, Helen Schettini, Hana Beaman и още няколко от най-известните сноубордистики на планетата, решават, че е време да разчупят стереотипите и през 2014 създават в KickStarter кампания за FullMoon, с която да спонсосират проекта си. 

Момичетата, освен, че карат по най-легендарните и стръмни места в BC, Canada и Аляска, успяват да покажат и истински предприемачески дух и само 9 дни след старта на кампанията, парите за предстоящия филм са събрани, а екипът – сформиран и готов за пътешествия. 

снимкa: Full Moon Film


Добрахме се до Helen Schnettini, за да я разпитаме малко повече за филма, сноуборда при жените и това, което може да очакваме всички ние в бар “Петък” днес. Канадаката е едно най-известните имена в женския фрийрайд сноуборд. Започнала кариерата си в дисциплини като слоупстайл и халфпайп, на ранна възраст Helen се мести в Whistler, влюбва се във фрийрайда и пудрата и не спира да преследва мечтите си и снега по цял свят оттогава насам.

Wild Berries: Здравей, Хелън! Благодарим ти страшно много, че се съгласи на това интервю. Знаем, че в момента сте на премиерното турне на Full Moon и времето ви е кът. Как върви турнето?

Helen Schnettini: Турнето върви просто невероятно! Последното място, на което бяхме беше Ванкувър, Канада в края на Октомври. Сюррелиастично е да видим толкова много подкрепа и фенове из всичките градове, в които сме било досега. Не бихме могли и да мечтаем за повече. 

WB: Кажи ни повече за Full Moon – как дойде идеята? Кой е въвлечен?

Helen Schnettini: Leanne Pelosi е мозъкът и движещата сила зад цялата продукция. Идеята й се роди през лятото на 2014. Тогава тя говори с всички нас поотделно, за да разбере какво мислим по въпрос. Мисля, че всички бяхме на едно мнение, че това е една невероятна възможност, а и моментът беше правилният. От този момент Leanne захвана проекта с пълна сила във всичките му аспекти – от бюджета, до филмърите, райдърите, локациите, едита. Тя се погрижи за абсолютно всичко.

WB: Какво е за теб фрийрайд сноубордът?

Helen Schettini: За мен фрийрайдът е свобода. Дава ми възможността да правя каквото си пожелая, където си пожелая и с когото си пожелая.  Страстта и обичта към този спорт, намирането на нови и вълнуващи терени и възможността всекидневно да променяме общотоприетото мнение за женския сноуборд – всичко това са причини, които ни карат да се връщаме отнови и отново в планината.

снимкa: Full Moon Film

WB: Какво те вдъхновява? 

Helen: Жените около мен, легендите, които са поставили основите на нашия спорт и всички мъничета, които пък се вдъхновяват от нас. 

WB: Всеки път когато видим ваши снимки и видеа от онези мега стръмни терени, върху които карате, се чудим как се чувствате, когато хеликоптерът ви остави на върха? Побиват ли ви все още тръпки?

Helen: ВИНАГИ! Всеки път, когато хеликоптерът ни остави на върха на истински стръмна линия, полудяваме от емоции и адреналин.  Независимо дали е развълнуваният adrenaline boost или “shit your pants adrenaline”. Винаги го има това чувство.

снимка: Full Moon Movie

WB: Кое е любимото ти място за каране?

Helen: Whistler, Канада е дом за повечето от нас. Карали сме на невероятни места като Haines, Аляска, но винаги  ще наричаме Whistler наш дом, защото е най-якото място за каране на планетата откъм терени, сняг, достъпност и цялостно преживяване. 

WB: Попадала ли си в лавина? Кое е твоето основно правило в такива ситуации?

Helen: Слушайте инстинкта си. Вярвайте на хората, с които карате, защото те са надеждата ви за живот, ако се случи нещо. Всяка една от нас е попадала в лавина, но за щастие нито една не е била заравяна изцяло под снега.

WB: Какво да очаква българската публика от Full Moon?

Helen: Full Moon е един специален филм, който цели да вдъхнови и жени, и мъже да мечтаят повече и преследват мечтите си. В него има вълнение, смях, страст.. все хубави неща.

WB: Какво би казала на хората, които четат това интервю, и които ще дойдат довечера на Burton Girls Bulgaria Opening Party & Full Moon premiere , за да гледат филма? 

Helen: Насладете се. Оставете се на филма да ви грабне и вдъхнови. Незавимо дали мечтаете да правите филми, да обучавате деца, да карате, каквото и да е. Дайте гласност на мечтите си и повярвайте, че може да постигнете всичко, което си наумите.

Благодарим ти, Хелън! Нямаме търпение за довечера. А вие не пропускайте да видите и трейлъра към Full Moon. Ще ви чакаме довечера в бар “Петък”, където освен филма ще имаме възможността и да разберем повече за най-новата инициатива на Burton в България – Burton Girls, които ще ни въвлекат в момичешки, забавни и вълнуващи събития през сезона. Ще се видим довечера! 🙂  Take it all in, let the movie grab you and inspire you; whether your passion in life is to shred, to make movies, teach kids, anything, let your dreams out and realize that you can achieve anything you put your mind to.

Runway Films presents Full Moon from Runway Films on Vimeo.