Dragon`s Trail – живописен филм за екстремен алпинизъм

Снощи ходихме на премиерата на българския филм за екстремен алпинизъм Опашката на Дракона. Зад филма стоят четири смели български мъже – Мартин Маровски, Григор Вътев, Виктор Варошкин и  Рус Вакиров, който е и фотограф на експедицията. Четиримата се обединяват около една обща мечта. Мечта, която не само че успяват да сбъднат, но и се връщат живи и здрави в България, готови да ни разкажат за преживяното. Разказват ни как се катери с екшън камера, закачена за врата… защото трябва и да се снима. Само те си знаят колко усилия им е коствало да снимат при минусови температури, овиснали на скалите, докато вятърът ги брули. Ние можем само да ви кажем, че това, което са заснели е прекрасно! Филмът разказва за решението им да направят нещо заедно. По техни думи изборът на локацията е бил най-лесната част от цялото планиране. Подготовката за Патагония е експедицията им в Алпите през лятото на 2015 (за която също има филм – „Гранитни Алпи”). Показват ни не само уникални зимни кадри, но и разказват за престоя си – чакането  на перфектните условия за изкачване,  психическата борба за преодоляване на страховете, справянето с природните стихии по пътя нагоре.. Препоръчваме филма с две ръце – ще се насладите не само на прекрасни пейзажи, но и на поетичното представяне на историята. Екипът сподели с нас, че половината от приходите за билети, ще отидат за училището за планински водачи в Черни Осъм. Добрата новина за тези от вас, които снощи не можаха да отидат е че ще има втора прожекция. 

Преди ден ходихме на премиерата на българския филм за екстремен алпинизъм Опашката на Дракона. Това, което момчетата ни показаха снощи, може да бъде описано само с “WOW!”.

Зад филма стоят четирима смели български мъже – Мартин Маровски, Григор Вътев, Виктор Варошкин и Руслан Вакиров, който е и фотограф и както сам определи на шега себе си – филммейкър на експедицията. Четиримата се обединяват около една обща и дръзка мечта. Мечта, която не само че успяват да сбъднат, но и се връщат живи и здрави в България, готови да ни разкажат и споделят визуално преживяното. Само те си знаят колко усилия им е коствало да снимат при минусови температури, овиснали на скалите, докато вятърът ги брули, а те устремено катерят към върха. Ние можем само да ви кажем, че това, което са заснели е меко казано впечатляващо и не отстъпва ни най-малко на чуждестранните филми за алпинизъм!

Филмът разказва за решението на четиримата да направят една зашеметяваща експедиция заедно. По техни думи изборът на локацията е бил най-лесната част от цялото планиране. Патагония и върхът Серо Торе са все пак мечта на всеки алпинист. Самият връх е изключително техничен и това в комбинация с непредвидимите метеорологични условия на масива го правят един от най-трудните за покоряване. Момчетата отиват на куест да направят първото българско изкачване на върха, както и да прокарат нова и разбира се българска премиерна линия в Патагония, което се оказва истинско предизвикателство.

The Approach Team Line – премиерната българска линия по иглата El Mocho, която беше прокарана в рамките на експедицията в Патагония.

Подготовката за Патагония е експедицията им в Алпите през лятото на 2015, за която също има филм, който препоръчваме да гледате– „Гранитни Алпи”. Няколко месеца след това придружени от десетки килограми екипировка и багаж те заминават за Патагония, където имат 2 месеца да осъществят мечтата си. Филмът ни дава възможност да проследим всички хубави и не чак толкова моменти. Разбира се както се случва нормално в природата нещата не преминават гладко. Екипът претърпява промени в състава и статегията, имат и няколко неуспешни опити за изкачване, с които си докарват името “The Approach Team”. Момчетата прекарват много дни в изучаване на времето (хапване и четене), чакайки прозорец. А кадрите от експедицията са просто нереални. Никъде в света не съществува по-зрелищен и по-сниман масив.

Но нека вие сами видите зрелищната им битка в Патагония. Това ще имате възможност да направите следващта сряда в Микстейп от 19:30. Преди филма има презентация, а след него ще можете да задавате въпроси, ако са ви останали думи…

Снимките са взети от официалната галерия на първата прожекция на филма и от страницата на Руслан Вакиров и са публикувани с тяхното съгласие.

Текст: Калина Татарова и Сани Гайдарска