Alex Honnold направи историческо изкачване на Ел Капитан без осигуровка

Тази събота световноизвесният free solo* катерач Alex Honnold срази света с вероятно най-големия подвиг на чисто скално катерене в историята. 31-годишният американец изкачи легендарния, наричан от мнозина „епицентър на скалното катерене“, вертикален връх в Йосемити – Ел Капитан, без въжета и никаква друга осигуровка. След 1 неуспешен опит и година подготовка,  в 5:32 сутринта на 3-ти юни, под розовите лъчи на изгрева, Алекс, облечен в любимата си червена памучна тениска и шорти, оборудван само с чифт еспадрили и малка чантичка с талк, започва  с историческото си изкачване на Freerider (трудност 5,13а). 3 часа и 56 минути по-късно, в 9:28 сутринта,  Алекс е на върха на огромната скала и името му влиза в историята на катеренето. Гранитното лице на Ел Капитан, издигащо се на почти 1000м. над земята, е един от най-техничните и известни по света спотове за катерене, а в цялата история на спорта само двама други катерачи някога изобщо са заявявали желание за свободно изкачване там. Скалата предлага над 30 различни маршрута и е толкова трудна, че през последните години беше новост, ако някой успее да я изкачи, дори и с помощта на въжета и осигуровка. Тази събота световноизвесният free solo* катерач Alex Honnold срази света с вероятно най-големия подвиг на чисто скално катерене в историята. 31-годишният американец изкачи легендарния, наричан от мнозина „епицентър на скалното катерене“,  вертикален връх в Йосемити – Ел Капитан, без въжета и никаква друга осигуровка.

След 1 неуспешен опит и година подготовка, в 5:32 сутринта на 3-ти юни, под розовите лъчи на изгрева, Алекс, облечен в любимата си червена памучна тениска и шорти, оборудван само с чифт еспадрили и малка чантичка с талк, започва  с историческото си изкачване на Freerider (трудност 5.13а, отговаря на 7с+).

3 часа и 56 минути по-късно, в 9:28 сутринта,  Алекс е на върха на огромната скала и името му влиза в историята на катеренето.

Гранитното лице на Ел Капитан, издигащо се на почти 1000м. над земята, е един от най-техничните и известни по света спотове за катерене, а в цялата история на спорта само двама други катерачи някога изобщо са заявявали желание за свободно изкачване там. Скалата предлага над 30 различни маршрута и е толкова трудна, че през последните години беше новост, ако някой успее да я изкачи, дори и с помощта на въжета и осигуровка. 

Снимка: National Geographic

Самият Honnold признава, че не е най-добрият катерач и по света има много по-добри от него, но според думите му това, което го отличава от тълпата, е начинът, по който успява да се справи със страха и психическото напрежение при свободно изкачване. А постижението му в събота категорично затвърждава думите му. 

Снимка: National Geographic

Катерачи от цял свят и всякакви величини сравняват изкачването му със стъпването на Луната и спокойно заявяват, че подвигът му е най-голямото и невероятно събитие в  цялата история на скалното катерене. Междувременно от National Geographic подготвят и документален филм за историческото изкачване. 

*Стилът „free solo” представлява самостоятелно изкачване без въжета, карабинери и друг тип осигуровка, което не оставя на катерачите никакво място за грешка.