8 съвета за есенно колоездене

Няма как да не се съгласите, че есента всъщност е един прекрасен сезон! И то не само защото след нея идва зимата, която очакваме с нетърпение. Въпреки по-тъмните вечери и сутрини, все още можеш да изкараш колелото навън, за да отидеш на работа или да поспортуваш сред природата. За по-раннобудните няма да е проблем, за тези които си поспиват – навийте алармите!

Подгответе колелото си за сезона и ще станете свидетели на много ярки есенни сутрини и златни вечери.  

Променливо време? Няма проблем!

Ето нашите 8 съвета, които да ви помогнат да се движите през есента с комфорт и лекота: 

1. Проверете колелото си 
Ако колелото ви не е било сервизирано от известно време, то си струва да го направите сега. Най-добре посетете вело сервиз, където ще го спретнат и изчистят. Можете също така да направите сами няколко проверки. Изчистете добре веригата и зъбните колела. Използвайте смазка за верига за мокро време.

2. Проверете спирачките
Независимо с какъв вид спирачки сте, уверете се, че работят гладко и че в накладките все още има живот. Може да се наложи да ги замените, което става лесно в съответните вело магазини.

3. Пуснете светлините
През дългите летни дни е лесно да забравите за светлините, но тъмните вечери и сутрини вече се промъкват. Време е да изнамерим тези светлини! Заредете ги или заменете батериите, ако не сте ги използвали няколко месеца, за да сте сигурни, че работят правилно. Ще ви бъдат полезни в тъмнина и мъгла. Или просто, за да ви виждат докато се движите.

4. Есенна колоездачна екипировка
Есенното време може да бъде доста досадно по отношение на дрехите. Може да бъде светло и студено, топло и влажно, и всичко между тях, често само за един ден. Адаптивната есенна велосипедна екипировка е най-добрата идея.

Варианти за есенно колоездене са дрехите, които се “наслагват”. Леки дрехи с хубава мембрана, които няма да ви пречат да се движите. Термо бельо/полар, водонепромукаемо яке, елек са добър вариант. В магазините има доста опции. Не е нужно да сте с огромно дебело зимно яке, за да ви е топло и да сте сухи. Все пак ще се движите и ви трябва свобода и лекота. Често използвани в есенно-зимните условия са така наречените “гамаши”, които се слагат върху обувките. Те ще пазят краката от студ и вятър. Кърпа или “бъф” са добра опция за лицето. Задължително ръкавици, дълъг панталон или зимен клин. 

5. Калници!
Ако нямате калници е силно вероятно да дъвчете кал и пръст. Не че това някога ни е спирало… Затова потърсете.

6. Носете вода и нещо леко за хапване
Ако все пак сте решили, че ще поспортувате извън града, винаги носете със себе си вода. За да не се чудите къде да я сложите се оборудвайте със стойка за колелото. Едно енергийно барче ще бъде достатъчно, за да засити гладниците. Нямате нужда от раница пълна с хранителни запаси – не сме на пикник, все пак. Колкото по-леко ни е на краката, толкова по-леко ще е на душата!

7. Бъдете подготвени
Дори и с всички подготовки по-горе, времето би могло да ви изненада. Ако можете, разполагайте с резервен комплект дрехи на работа, така че ако се “накиснете”, ще имате нещо сухо, за да се преоблечете и да посрещнете деня “начисто”.

Ако имате достатъчно късмет, за да разполагате с  душ на работното място – може да се възползвате. Ако нямате такъв, във веломагазините се продава сух душ, който върши чудесна работа. Всеки би могъл да намери начин да се освежи с малко скрита в офиса козметика. 

8. Изпиите чаша чай!
Въпреки задаващите се студове, есента може да бъде много топла и приятна. Всеки сезон е страхотен сам по себе си!. Наслаждавайте се на времето независимо какво е. И не забравайте да пиете чай. Няма нищо по-приятно от чаша ароматен чай след каране!