6 съвета как да пиете повече вода през лятото

Няма нищо по-освежаващо от голяма и студена чаша вода през тежката лятна жега. За съжаление пиенето на вода е от навиците, които често се забравят в забързаното работно ежедневие. Това обаче се отразява изключително зле на човешкото тяло, особено, когато навън температурите ударят 30 градуса. Дехидратацията, както на всички ни е известно, води до отпадналост и липса на тонус, омазняване на кожата, затлъстяване,  а понякога е причина за доста по-сериозни здравословни проблеми.

Редовната концумация на вода има много ползи за човешкия организъм като например освежаване на кожата, тонизиране на мускулатурата и дори загуба на излишно тегло. Това е особено важно през летните месеци, когато тялото ни губи много повече течности, отколкото през зимата. Идеалното количество вода на ден е приблизително 8 големи чаши или около 2 литра, зависейки от теглото и физическото натоварване. Когато спортувате или се движите интензивно, ще установите, че организмът ви се нуждае от повече вода.

Ако и вие се улавяте, че не пиете достатъчно от най-ценния природен ресурс, то следващите няколко съвета ще са ви особено полезни: 

1. Пийте по една чаша веднага след събуждане

снимка: Huffpost

Мозъкът ви се нуждае от събуждане, както и мускулите ви. Кафето помага, но водата е по-доброто решение!

2. Носете си бутилка за многократна употреба

снимка: Selfcom

Тъй като повечето от нас прекарват голяма част от времето си пътувайки или в задръстване, бутилка за многократна употреба, пълна с вода, би направил престоя по-свеж. Ние препоръчваме бутилките Bobble, които имат вграден филтър за пречистване на водата. Така може да си наливате вода от всяко едно място.

3. Дръжте чашата с вода наблизо   

Най-лесният начин да се подсещате да пиете вода е да държите пълна чаша близо до вас. Колкото повече вода пиете, толкова по-бързо тялото ви привиква с нея и съответно ще ви подсеща, че сте жадни.

4. Добавете й вкус

снимка: Finessmusthaves

Много от нас намират водата за скучна напитка. Ето защо парченца горски плодове, цитруси, краставичка или мед ще направят консумацията й доста по-вкусна и шарена.

5. Използвайте аларма или мобилна апликация 

Умният ви телефон може да е полезен и по още един начин – да ви подсеща, че е време за вода. Има разработени специални апликации, които измерват  дневната ви хидратация – вижте Daily Water Free (за IOS) или Carbodroid (за Аndroid). 

6. Яжте вода 

Umad

Плодовете и зеленчуците като краставицата, марулята, целината, репичките, доматите, динята, ягодите, прасковите и гроздето са вкусен начин да увеличите концумацията на вода чрез храната си. Важно е да се отбележи, че ако ги приемате готвени, голяма част от техния сок ще се изгуби при термичната обработка. Смутитата, например, са идеалният вариант за здравословна , наситена с течности закуска.

И поменте – водата е безплатна, няма калории и е полезна за вас! Какво по-добро от това? 🙂 

Teкст: Марина Юнакова