6 места в България, които да посетим след карантината

Meчтаем си за дните, когато ще можем спокойно да пътуваме из нашата красива страна. Летните планове за пътешествия в чужбина се сгромолясаха, но пък в България има толкова много невероятни места, които ще ги заместят достойно. Предлагаме ви кратък списък с първите набелязани, които искаме да посетим след карантината. 🙂 

Райското пръскало

Най-високият постоянен водопад в България, а и на Балканите – 124.5 м. Намира се в Стара планина на южния склон на в. Ботев, което прави прехода до там доста труден. Пръскалото, както и пътя до там, попадат в природен резерват „Джандема“, най-големият на територията на страната ни. Водопадът е истински впечатляващ заради голямата височина, от която падат пенливите водите на Пръскалска река, захранвана от снеговете на в. Ботев. 

Снимка: Wikimedia Commons

Преходът започва от хижа „Рай“, която сама по себе си също е популярна дестинация за много планински любители. Спокойно можете да съчетаете прехода с една нощувка в хижата, където да отпочинете на връщане. Имайте предвид, че водопадът е най-пълноводен през ранно лято, когато температурите са по-щадящи за планинарстване. 

Язовир Ивайловград, Източните Родопи

Точно на ръба на България, там където границата докосва Гърция и Турция, където река Арда леко плъзва водите си към Гърция, гордо се извисява впечатляващата стена на язовир Ивайловград, висока цели 75 м. Още по-невероятен обаче е 64-километровият басейна на реката, която прорязва тучните хълмове на Източните Родопи – от община Маджарово, през общините Любимец, Крумовград до община Ивайловград. 

Всеки, който поне веднъж е ходил в Източните Родопи се е влюбил в магическата красота на деликатните зелени хълмове, покрити с гъсти смесени гори, необятни поляни и лозя  – българската Тоскана. Местността около басейна на язовира е благодатна за практикуване на водни спортове –  ежегодно в началото на месец юни тук е финалът на Републиканската регата по кану-каяк, рай е за запалените рибари. През лятото, когато водите на язовира намаляват, водата се отдръпва и образува плажна ивица в гората, подходяща за къмпингуване. 

Снимка: Evgeni Dinev Photography

Препоръчваме задължително да видите меандрите на река Арда по пътя Бориславци – Маджарово – уникална природна забележителност. Посетете също и гр. Ивайловград, където можете да отдъхнете и хапнете средиземноморска храна, да се запознаете с местните и да разгледате множеството археологични забележителности (вила „Армира“, крепостта „Лютица“ и др.). Ако пък искате да продължите пътя си, отскочете до Бяло море и Александрополис, които са само на час и половина път с кола. Плажът на село Макри до града ни е любим.

Еменски каньон

Летен уикенд във Велико Търново отдавна стои в списъка ни с пътувания, но някак все успява да ни се изплъзне между разходките до морето и планината. От приятели разбрахме за Еменския каньон  – природна забележителност близо до града, по поречието на р. Негованка. Снимките, които ни показаха от там мигновено съживиха плана за посещение на Търново – реката образува дълбок пролом с дължина 5 км., огромни отвесни скали, пещери, водопади, кози пътеки, завършващи със секващи дъха гледки.

Снимка: ilovebulgaria.eu

Еменският каньон носи името си от с. Емен, сгушено между двата дяла на пролома. Смята се, че вторият дял на каньона е по- живописния. Именно от там тръгва и една от първите в България екопътеки, която преминава през целия долен дял. Пътеката започва с Еменската пещера, преминава през водопада „Момин скок“ (мястото изглежда уау!), и завършва в долната част на язовир Негованка.

Kaньонът ни стана още по-интересен, след като прочетохме за него в блога Drumivdumi.com. Ще се ходи! 

Ждрелото на р. Ерма

Снимка: Марина Юнакова, Wildberries

Ако не ви се бие път чак до Търново, но пък идеята за разходка сред каньон ви е изкушила, то задължително отидете и вижте Ждрелото на р. Ерма, над гр. Трън. Там мигновено попадате сякаш в сюжет от „Властелина на пръстените“ – лудите води на реката образуват дълбок каньон между гигантските скали. Навсякъде в зелено, камъните са покрити с мъхове, вековни дървета растат на причудливи места. 

Снимка: Марина Юнакова, Wildberries

Екопътеката започва с дървени стълби и мостчета, минава през тунел, изкопан в скалите. След това тръгвате наляво, отново по дървени мостчета, за да се изкачите на най-близкия връх Църквището, от където се разкрива гледка към цялата долина. В случай, че не искате да св връщате по същия път, можете да продължите наляво по пътеката, отделяща се в подножието на върха. След 20-30 мин. ще се озовете на асфалтов път, който ще ви отведе отново до паркинга в началото на пътеката.

Белоградчишки скали

Казват, че природата е най-добрият художник. Какво по-добро доказателство за това от уникалният природен феномен „Белоградчишките скали“ в Северозападна България, простиращ се на територия от приблизително 30 км. Любопитно е твърдението, че преди милиони години фантастичните скални образувания са били дъно на море. В следствие на оттеглянето на водите му, меките варовици се нагъват и образуват чудни скулптори. 

Снимка: Interact Bulgaria, Wikimedia Commons

Причудливата извеяност на скалите са вдъхновили множество фолклорни легенди и митове – по-развихреното въображение често може да види хора, животни или предмети сред гигантите. Неслучайно част от скалните късове носят имената Момина скала, Конникът, Дервишът, Ученичкат, Овчарчето, Гъбите и др. Една от най-популярните легенди е за двете забележителни фигури – Монахът и Монахинята, която можете да прочетете тук.

Идеалното време за снимки е по залез слънце. Изкачете се на някое по-високо място, за да се насладите на невероятната гледка на пламналите в червено скали. 

Местността “Яйлата”

Далеч на север, след Каварна, на 2 км от село Камен Бряг, се намира резерватът „Яйлата“, откъдето се открива секваща дъха гледка към Черно море. Резерватът всъщност представлява обширни скални тераси, извисяващи се на 50-60 м. от бурните морски води. Местността е добре позната на любителите на къмпингарството и скалното катерене – на места солената вода е оформила перфектни хватки в по-ниските части на скалите, превърнали се в боулдъри. 

Снимка: Interact Bulgaria, Wikimedia Commons

Интересни са и многобройните археологически находки в резервата. На територията на резервата се намира „пещерен град“ от над 100 праисторически „жилища“, датиращи от V хилядолетие преди новата ера. В северната част на резервата пък има разкрита малка крепост, която се смята, че е от началото на V век. Повече за неповторимите природни дадености на „Яйлата“ можете да прочетете тук.

Любопитен факт е, че местността е свързвана с възникването на празника July Morning. Някои истории твърдят, че именно там, на морските тераси около Камен бряг, през 80-те години едноименната песента на Uriah Heep се превръща в символ на изгрева и надеждата за по-добро бъдеще.