Яхорина – възобновено минало и една алтернативна ски почивка

Може би не всеки би избрал Босна и Херцеговина за зимната си почивка, но всъщност това е едно леко забравено място което има природен чар и народна топлота.

Яхорина е само един трите курорта разположени в близост до столицата на Босна и Херцеговина – Сараево, домакин на Зимните Олимпийски игри през 1984, който и до ден днешен остава единствен такъв за Балканския полуостров. Макар граничната табела преди тази на Яхорина да показва, че сте в Република Сръбска, все още се намирате в Босна и Херцеговина. Самата държава е разделена на области след конфликтите през 90-те години.

Снимка: Теодор Петмезов

Разстоянието от София е малко повече от 600 км, а маршрутът е сравнително лек и с продължителност около един пълен работен ден. Няколко държавни граници, доста живописни и предизвикателни гледки, една еко такса и вече сте в Босна.Няма как да сбъркате къде се намирате, тъй като приятната миризма на леко ориенталски деликатеси веднага ви посреща както и множеството минарета, разположени от двете страни на пътя. 

Пътят до това място позволява да се съчетае спорт с културни преживявания. Малко преди границата с Босна се намира Дървеният град на Емир Кустурица, който представлява етно селище представящо традиционния сръбски бит. А Сараево, което се намира непосредствено преди Яхорина, е много интересно съчетание между минало и модерно. Все още съвсем ясно се виждат останките от бомбандировките и “избродираните” от куршуми сгради. В центъра пък е позициониран “старият град”, който малко напомня на Етъра, но в по-ориенталски стил. В новата част на града пък се виждат модерни сгради, музеи, стадиони. Безспорно препоръчваме кухнята в града, определено има с какво да впечатли всеки. Хората са другото богатство на страната, тези които се срещат и в града и в планината са изключително любезни и начетени, запознати с околния свят и въпреки това с голямо желание да останат в страната си.

Снимка: Теодор Петмезов

На пръв поглед Яхорина напомня на старата си слава и въпреки, че самият курорт не е бил бомбандиран, то все още могат да се видят полу-разрушени сгради и съоръжения, а дори и работещи такива, останали още от времето на 14-те Олимпийски игри.Но по-важното е, че сега курортът предлага и напълно обновена леглова и ресторантьорска база, както и лифт съоръжения, които имат капацитет да поемат над 13 000 човека/час.Общата дължина на пистите не е много голяма, около 20 км, но пък там е позиционирана пистата за ски спускане с дължина над 2 км, както и пистите за слалом и супер гиганстки слалом, които са подходящи за напреднали карачи. Най-високата точка на курорта е 1889м., но въпреки това сняг има от декември до април.Все още не е изграден фън парк за любителите на фрий стайл, но пък има доста интересни места за практикуване на фрий райд.

Снимка: Теодор Петмезов
Снимка: Теодор Петмезов

Курортът предлага изключително приемливи цени на лифт картите и дори почасови карти, които са на още по-ниски цени. А за тези които са се уморили от карането, са предвидени будки предлагащи вкусни палачинки покрай пистите.
Определено Яхорина не може да се сравнява с курорти от ранга на Зьолден, Дакщайн и други подобно, но пък съотношението цена качество на пакета за пълна услуга е изцяло в полза на босненския курорт.

Снимка: Теодор Петмезов
Снимка: Теодор Петмезов
Снимка: Теодор Петмезов
Снимка: Теодор Петмезов