Списък с принадлежности за зимен планински преход

Чудите ли се всеки път с какво да напълните раницата си за предстоящ преход в планината или имате специален шкаф за екипировка и всичко необходимо е прилежно прибрано вътре?

Е, от който и тип да сте важно е да вземете със себе си най-необходимите неща и никога да не подценявате условията, защото в планината те са много променливи, независимо от сезона. По-добре да се носи повече багаж на гърба, но да сме подготвени в неочаквани ситуации, отколкото да сме неприятно изненадани.

Списъкът с принадлежностите, които биха ни били полезни на зимен преход в планината са много и със сигурност няма да успеем да споменем всички, но ще се опитаме да обобщим най-важните.

Нашата раница напълнихме с неща, подходящи за преход от Картала до х. Македония  през месец март, при средно добри метеорологични условия, не много ниски температури и при стар улегнал сняг.

За самия преход няма да изпадаме в детайли, но ето какво направихме първо – звъннахме в хижата, за да попитаме за условията горе – препоръчаха ни да си вземем снегоходки и понеже нямахме такива си наехме. На много места се предлага тази услуга, както в София, така и в близост до зимните курорти, ние лично ги взехе от магазин Стената. За това и поставяме снегоходките като номер 1 в нашия списък.

В последтсвие разбрахме, че ще са ни необходими и котки, но вече беше късно, защото бяхме по пътеката, за това си го запазваме като номер 2 в списъка, те също могат да бъдат наети, ако не разполагате с тях.
До тук с най-очевидните зимни инвентари, необходими за такова начинание.

Продължаваме с щеки – оказаха се много полезни, особено при условие, че ни липсваха котки, те успяваха да ни предпазят от подхлъзване.

Удобни, стабилни и наистина топли обувки, които да са водонепропускливи. Наистина едно от най-екзистенциалните неща за един преход и за удоволствието от него.

Дрехите, са една много специфична част, която освен че заема най-голямо място от багажа, е и ключът към това да запазим здравето си, дори и да е имало екстремни условия. Изключително важно за дългите преходи е подходящото облекло – то трябва да бъде разпределено на така наречените пластове, за да може лесно да се добавят и махат слоеве, когато условията се променят.Препоръчват се или естествени вълнени материи или изцяло изкуствени такива, за да може дрехата бързо да изсъхва, дори и в движение. Избягват се твърде тежките и дебели якета и блузи. Целта е облеклото да е удобно, да е леко и да заема възможно най-малко място. 

Ние подбрахме две якета – една пухенка и една ветровка, тъй като температурите не се очакваше да бъдат твърде ниски, имаше вероятност за валежи от сняг и за вятър.Тези две якета, заедно с поларен суитшърт трябваше да свършат работа дори и да се понижат температурите, да задуха вятър и да завали сняг. Под тях добавихме още два слоя – термо блуза и синтетичен потник.В горната част на тялото променяхме комбинациите многократно по време на прехода, при най-бързите участъци бяхме само по термо блузи, в близост до билото излезе вятър, добавихме и ветровката, а на връщане бяхме с почти всичко, защото телата ни вече бяха уморени и затоплени от престоя в хижата, а слизането беше доста по-лесно от изкачването.В долната част също разчитахме на слоеве, но те останаха непроменени през цялото време – термоклин и есенно/зимен туристически панталон.


Препоръчваме ноне два чифта термо чорапи, един на краката и един резервен.

Задължителни при тези условия бяха шапка, бандана и ръкавици. Не е необходимо да са много дебели, но достатъчни да покрият тези части на тялото от евентуален вятър и студ.

Слънчеви очила или ски/сноуборд маска, в случай че има силно слънце или както се случи при нас, мъгла, много помогнаха, да виждаме контраста между мъглата и така трудно видимите пилони от маркировката.

Храна – разбира се – питателна и в достатъчно количество, не трябва да се разчита изцяло на столовата на някоя хижа, по-добре носете в резерв. Нещо въглехидратно в случай на изнемощяване или падане на кръвното би било също много подходящо, а за удоволствие – задължително :).

Напитки – ние заложихме на вода и чай с планински билки, но най-важното е течностите да са достатъчно за дължината на маршрута.

Козметика, която да ни предпази от студа и слънцето, ние взехме със себе си слънцезащитен крем и балсам за устни.

Нещата които не използвахме в този конкретен случай, но смятаме за много важни, и за необходимост да присъстват в багажа са:

Външна батерия и кабел, с която да може да се зареждат електронни устройства при нужда.

Челник и допълнителни батерии за него – в случай, че закъснеем и замръкнем в планината.

Запалка/кибрит, за да можем да си запалим огън, ако е крайно необходимо.

Компас, ако нямаме друг ориентир.

Джобно ножче и tool-че в случай, че са ни необходими.

Носни кърпички и пликове за боклук – подсмърчащи в студа, просто е неизбежно! И “Боклукът – в раницата”, нали знаете.

За екстремни ситуации взехме спасително фолио и уормъри за ръце и крака. Знаем, че замърсяват природата, но понякога наистина се налага да ги използваме.

И на последно място, защото не е изключително важно, но е много лесно и удобно за пренасяне – подложка за сядане – все пак говорим за преходи през зимата, когато ако си уморен няма къде да поседнеш да си поотпочинеш. Затова решихме, че ще е добре да си вземем такова с нас, дори и да не го използваме.


ВСИЧКО това събрахме в една от най-удобните раници, които някога сме виждали – Deuter Futura Air Trek 45 + 10 SL. Имаме я от магазин Стената и сме им изключително признателни, че ни дават шанса да се докоснем до толкова професионална екипировка. За самата раница обаче ще разкажем подробно в друг пост.


Е, ние нямахме късмета да се насладим на чудни гледки от билото на планината, защото  тя беше покрита с пелена от мъгла, но този 20 км преход беше един много приятен начин да се насладим на съботния ден.

Препоръчваме с две ръце и самия преход и всеки друг такъв, който е предприет в подходящи, безопасни условия. Защото все пак най-важното е да се върнем вкъщи здрави и изпълнени с енергия от въленията, които сме изпитали през деня.


До нови срещи, горе в планината!