Нов рекорд в свободното катерене на The Dawn Wall

На 21-ви ноември 23-годишният чех Адам Ондра, световен шампион по спортно катерене, излезе на върха на най-трудния и дълъг multi-pitch в света – Тhe Dawn Wall на El Capitan в националния парк Йосемити, Калифорния, където се намира и знаменития Camp 4. (Гледайте Reel Rock 9 Valley Uprising за малко катерачна история). 8-те дни, прекарани в нереални усилия, поставят рекорд за най-бързо изкачване на маршрута. Катерачът е и първият, който извежда всички въжета без да се сменя с партъора си – стандартната техника в big wall climbing. 

The Dawn Wall е с дължина 1000 вертикални метра, оценен на категория 9а и разделен на 32 изключително трудни въжета: седем 8б+ – 9а, дванайсет 8а – 8б, четири 6б+ – 7а и само едно въже по-ниско от 6б. Тук може да видите разбивка на целия маршрут. 

Ондра и неговият парнтьор Павел Блазек изучават всяка секция, прокарвайки въжета и повтаряйки отново и отново трудните движения преди да започнат финалния си опит на 14-и ноември. Три дни по-късно шампионът се сблъсква с най-трудното въже от целия гранитен масив: 14-о подред с трудност 9а. След многократни падания Адам спира да почива като изглежда, че най-накрая се е срещнал с непреодолимо предизвикателство. В петък обаче той преминава без пасажната секция като продълвава и с питч 15, още едно въже от 9а. 

До 18:00 часа на 20 ноември Ондра вече се намира на Wino Tower, където катеренето става осезаемо по-леко. Той пише на спонсора си Black Diamond: “Не мога да опиша как се чувствам. Няма повече трудни въжета пред мен до върха. Не бих могъл да мечтая за по-добър ден”. След една дъждовна и почивна неделя катерачът изкачва и последните 11 въжета приветствайки дългоочаквания успех на заснежения връх, където с неговия екип отварят бутилка вино, за да отпразуват момента. Това е, както той сам се изразява, неговият коледен подарък.

Първото успешно изкачване на отвеса е от 14 януари 2015 и е заслуга на Томи Коулдуел и Кевин Ѝоргесон, които прекарват 19 дни в опити да превземат стената. Нужни да им повече от 7 години за проучване преди да намерят перфектната и все пак възможна за свободно катерене линия. Процесът включва изучаване и запомняне на точните хватки и стъпки (някои от които са по няколко милиметра), както и позиции и баланс на тялото по целия маршрут.

Ето какво казва Адам Ондра след вчерашния си успех:

“Свалям шапка на Томи и Кевин, които повярваха че маршрута е възможен преди да го преминат свободно. Без тяхната помощ някои от секциите изглеждат непостижими. Аз имам предимството да знам, че катеренето е възможно и да имам вярата, че също мога да успея. Безкрайно впечатлен съм от това, което двамата са постигнали!”.

 Текст: Сани Гайдарска