Начинанието на две прекрасни дами – зала за катерене за работа с деца със специални образователни потребности

Срещнахме се с две страхотни дами, които само преди няколко месеца отварят зала за катерене, в която работят с деца със специални образователни потребности. Вили и Яна са две силни и много позитивни жени, отдадени на катеренето и работата с деца.

През април те отварят катерачната зала Athetic Climbing Fit, в която тренират деца със специални образователни потребности. Катеренето е един от спортовете, които са доказали своята терапевтична стойност в работата с такива деца. 

За Вили и Яна:

Виолета Евтимова:

Вили работи с деца и младежи със специални образователни способности в областта на спортното катерене, като през последните месеци активно наблюдава и изследва въздействието на кардио и фитнес уредите върху развитието на децата в допълнение към терапевтичните ползи от катеренето. Завършила е магистратура в НСА спортно катерене, като в момента следва специална педагогика за спорт и физ. възпитание за деца и младежи със СОП във Великотърновски университет “Св. Кл.Охридски“. Катеренето я пленява като спорт преди няколко години, след прочитането на статия в списание National Geographic за катерачи в парка Йосемити и интервю на известен алпинист, веднага след това започва да катери и то се превръща в нейна страст и хоби, а няколко години по-късно решава да го превърне и в своя професия. 

Яна Стоянова:

Яна се занимава с организационна психология и управление на конфликти в екипи. Собственик е на малка консултантска компания, която консултира различни бизнеси процеса на управление на хора. Катеренето и е страст и хоби от тинейджърска възраст, като започва от планини и катерене на по-дълги стени по няколко въжета, а в последните години се занимава изключително със спортното катерене / по-къси и с по-висока трудност технични маршрути/. Катеренето е едновременно предизвикателство за физиката и за психиката на човека, постоянно изисква и ангажира нагласата ти към проблемите и точно това го прави толкова интересно.

WB: Как се зароди идеята ви за работа с деца със специални нужди?

Тази идея ме намери сама, не съм я търсила. Веднага след завършването ми в НСА ме потърсиха родители на дете със специални нужди – аутизъм и след първата ни среща бях решена, че ще опитам! Имах известен опит в грижите и работата с деца с различни нарушения и този свят не ме плашеше, а напротив чувствах го близък. Знаех, че движения наподобяващи катеренето се прилагат като терапия в специализирани програми и логично за мен беше, колко повече самото катерене ще допринесе ползи.   

WB: Как се стигна до отварянето на залата ? 

Съдружник в това начинание е бизнес контакт и клиент на фирмата на Яна – собственик на Атлетик Фитнес, Петър Ангелов. Самият той е баща на дете със СОП, освен това е любител на екстремни спортове, кайт и ски. Той откликва на идеята и заедно с Вили и Яна започват осъществяването на проекта в една от залите на Атлетик Фитнес Дианабад. 

WB: Колко време ви отне осъществяването на проекта?

Решението за реализиране на проекта взехме през Ноември 2020, Фактически залата започна да се изгражда от Декември и отне около 3 месеца с доработки и промени по дизайна на стената. Поради затварянето на фитнеси и пандемията отворихме чак в началото на Април 2021.

WB: Колко деца посещават залата? Колко деца със специални нужди посещават залата?

Залата в настоящия момент е посещавана повече от 40 деца и младежи, от който около 30 са със специални нужди. Между децата, да катерят започват и родителите на децата – така и те преоткриват катеренето като начин да спортуват, да се наслаждават на физическа активност  и да отпуснат напрежението на което са подложени ежедневно.  

WB: Какви са най-големите трудности при работата с деца със специални нужди?

Трудностите са изключително много и работата никак не е лесна – физически натоварена, психически и емоционално ангажирана. Многообразието и спецификата на всяко едно нарушение при децата са напълно индивидуални и различни. Работим с деца не са само в Аутистичния спектър, но и деца с парези, деца със слухови, двигателни нарушени, диспракции и т.н. 

WB: Как се справяте с тези трудности?

Справям се като си напомням, че за да има резултат, не винаги трудното начало е показател за такъв край. Вярвам, че всяко едно дете ще успее да се адаптира и ще започне градивен елемент в заниманията ни. Наблюдавам поведението му и състоянието му, като на база състоянието въздействам чрез упражнения, под формата на игра или директно подхождам към стената за катерене и към адаптиране и възприемане на абразивната структура на хватките по стената, специфичните движения в катеренето. Не подхождам към децата: «няма да е възможно при това дете или да поставям предварителни ограничения докъде бих искала да стигне» винаги си казвам:  – нека да опитам дори и на вид невъзможното.   

WB: Как успявате да овладявате кризи?

Опитвам се да запазя спокойствие и да покажа на детето, че аз не го застрашавам. Изчаквам, но не допускам тези кризи да определят посоката на това, което виждам, че е добре да се направи в заниманието. Кризите при всяко едно дете са за различна причина и по различен начин – някои деца нападат, други драскат, хапят, крещят или издават звуци, плачат, но скоро след това се адаптират.  

WB: Какво е полезното въздействие от катеренето за децата, с които работите?

Катеренето е естествена физическа дейност, чиято специфика активира функционирането и задвижването на няколко системи в едно на човешкия организъм, този процес се нарича „сензорна интеграция“ в следствие на което  процеса на обработката на нова информация се изгражда по-добре, повлиява се и/или се развива. Катеренето естествено въздейства върху психо моторните процеси – груба и финна моторика, което от своя страна повлиява на много по-сложни операции в кората на главния мозък, като например говор и други. Естествен път към изграждане  и подобрение  на координация „око-ръка“ око-крак“ и баланс на тялото, както и  усещане на тялото в пространството. Социалното адаптиране към другия и изграждане на доверие и връзка също са важни в катеренето. По време на катерене децата развиват и усещането за присъствие и участие на другия, развива се комуникацията и следването на инструкции. 

Стената в залата е висока 5.60 м, също така разполага и с боулдър зона. 

Самата зала се намира на ул. “Лъчезар Станчев” 5, в кула А на Софарма бизнес тауърс.