Момчетата от Bootsjungen за България и филма “Животът на един планинар”

Тази събота (12.11.2016), по време на 12-тото издание на единствения по рода си у нас фестивал за екстремни спортове – Дни на предизвикателствата, ще се състои премиерата на австрийския филм “Животът на един планинар”. Запленяващ, красив и смислен филм за Рила планина, Младен Катранджиев и престоя на 7 австрийци у нас през изминалия сезон.

 “Поредният документален филм” ще си кажете вие. И ще сгрешите. Защо ли? Нека ви разкажем: 

Животът понякога е непредсказуем. По-рано тази година, в един от онези мрачни понеделници, в които трябваше да се заемем с работа и за жалост – не каране, защото сняг си мислехме, че няма, се натъкнахме на странна гледка на бул. “Витоша”. По средата на пешеходния булевард, измежду тълпите от забързани хора, облечени с тъмни дрехи, маршируваха 4 момчета, нарамили ски и сноуборд, изцяло екипирани за фрийрайд мисия. Любопитството ни, както винаги, надделя и ние се отправихме към открояващата се група, с която очевидно бяхме от 1 “порода”. Момчетата се оказаха австрийско фрийрайд крю и още в същия ден им изпратихме мейл с няколко въпроса. По-късно през седмицата публикувахме на сайта и техните отговори и цялата история със заглавието: Bootsjungen или какво прави едно австрийско крю в България

Ако не ви се чете цялото интервю сега, макар че то е интересно, ще ви припомним набързо: Момчетата от Bootjungen са новооткрито австрийско крю. Преди 2 години, летейки към Киргизстан, виждат България от въздуха. Удивени от красивата гледка, изпълнена с планини, те решават да се заемат с мисията “Balkan Express” и да се върнат следващата година, за да се снимат фрийрайд филм тук. Напук на бедната зима, която преживяхме, момчетата, обаче изкарват късмет. За техен гид бива назначен легендатата на българските ски – Младен Катранджиев. Предстоят 2 седмици в чакане на прогноза и търсене на пресен сняг, опознаване на българската култура и традиции, много нови запознанства и приятелства. 

снимка: Guy Fattal Photography

Благодарение на 50-годишния опит, койтоМладен споделя с тях, групата от 7 австрийци успява да открие магията на Рила планина. Запленени от философския му поглед върху живота, планините и ските, момчетата решават да изменят тотално концепцията си за филма и да го посветят на самия Младен. 

Няколко месеца по-късно, ние сме щастливи да ви съобщим, ченашите приятели от Bootjungen се завръщат в България, за да споделят с всички нас “Животът на един планинар” този уикенд по време на Дните на предизвикателствата. 

Преди да видите трейлъра, вижте какво казват и самите Крис, Тоби и Ханс  от Bootsjugen за филма, България и престоя си тук, само 2 дни преди официалната премира, която всички ще видим заедно в събота по време на 12-тото издание на Дните на предизвикателствата

Wild Berries: Здравейте, момчета! Нямаме търпение да видим филма. Вълнувате ли се да се върнете в България? 

Тоби:  Оо, да! Открих, че съм подценявал България преди да дойдем тук през пролетта. Това е една красива страна, с големи контрасти и прекрасни хора. 
Крис: България се отнесе толкова добре към нас през Март, че нямам търпение да се върнем, видим приятели и се позабавляваме качествено хаха
Ханс: Вълнувам се, че ще се върнем и че ще видим Младен отново. Съжалявам само, че този път няма да носим ски екипировката си..  

WB: Променихте името на филма нa “Животът на един планинар” – може ли да ни кажете повече за него и за това какво може да очаква българската публика? 

Крис:  При престоя ни в България през Март имахме огромния късмет да се запознаем с Младен Катранджиев и го имаме за гид тук. Той е легенда в българските ски и сподели с нас 50-годишния си опит. Младен ни припомни, че дори и в “лоши” зими като миналата, ние трябва да съхраним страстта и търпението си към спорта и планината. Ето защо решихме, че не е нужно да се ограничаваме до концепцията и заглавието за “Balkan Express”. Вмето това ще разкажем за “Животът на един планинар” – за Младен и за вдъхновяващата и автентична история на един планинар в България. 
Ханс: Когато планирахме филма и цялото пътешествие нямахме достатъчно детайли и трябваше да импровизираме. Заради спонсорите трябваше да дадем име на проекта и избрахме “Balkan Express”. Младен беше причината да променим заглавието на филма и цялата концепция зад него. Този умен и опитен човек ни разкри Рила планина и ми разказа толкова много интересни истории от живота си. Неговото отношение към живота ни вдъхнови и промени целия ни престой в България.  

снимка: Guy Fattal Photography

WB: Коя е любимата ви част от филма? 

Тоби: За мен е удоволствие да слушам гласа на Младен. Сякаш слушаш историите на дядо си. Независимо, че не го разбирам, когато говори на български, гласът му ми действа успокояващо и приятно. 
Ханс:
Интервюто на Младен. В деня, когато го правихме, успях да си събера мислите и да осъзная колко много се случи в онези 2 седмици.
Крис: Това е добър въпрос. Мисля, че всеки сегмент е специален. Но ако трябва да избера бих казал – “Философският поглед”

WB: Ще присъствате ли на фестивала този уикенд? 

Тоби: Да, Тимо, Крис, Ханс, Кай и аз идваме в България още този петък и ще се радваме да ви видим на място.

WB: Защо българската публика трябва да дойде и да гледа “Живота на един планинар” тази събота по време на “Дните на предизвикателствата”: 

Тоби: Мисля, че създадохме една хубава история, съвсем различна от всички ски/сноуборд porn филми в интернет. Ще видите страхотни кадри от Рила и малко ски действие.
Крис: Филмът показва красотата на Рила планина и дава философски поглед върху това какво правим всички ние в планината.
Ханс: В “Историята на един планинар” ще видите един опитен планинар в естествената му среда… както и малко ски и сноуборд.  

Благодарим ви момчета!

Вижте и трейлъра към “Животът на един планинар” и се насладете на взимащите дъха кадри от Рила: 

Надяваме се да ви видим в залата на Дните на предизвикателствата в събота (12.11.2016), от 21:00. Вижте повече за самиия фестивал и програмата тук.

Текст и интервю: Фатима Меграби