Мануела Мандл – freeride snowboard състезател

Малко преди сеозна успяхме да се свържем с Мануела Мандл и решихме да напишем какво ни сподели тя. Мануела Мандл е freeride сноуборд състезател,  била е Austrian Freeride Master и е печелила е много състезания, на последното от които е спечелила максимален брой точки – 2019 Open Faces Obergurgl-Hochgurgl 4*. Тя обича да прекарва времето си в планината, а зимните спортове са една голяма част от живота й. Ето какво разбрахме за нея:


[Фати] Здравей, Мануела! Много благодарим за времето отделяш за нас и нашите читатели. Моля да ни споделиш неща около теб и твоята състезателна кариера. Като например – На каква възраст започна да практикуваш зимни спортове?

[Мануела] Бях едва на 3 години когато започнах да карам ски, а на 14 започнах да се занимавам и със сноуборд, тъй като в този момент се чувствах леко отеггчена от ските и имах нужда да правя нещо различно. Карането на сноуборд беше едно уникално ново усещане, което освен това беше и доста болезнено в началото. Въпреки това, някак успя да ме плени, може би заради чувството на гравирация и баланс по време на завоите.


[Фати] Как се подготвяш за зимния сезон?

[Мануела] Всъщност тренирам през цялата година, всеки ден правя кратки тренировки за централната част на тялото, а три пъти в седмицата добавям и упражнения за издържливост. Опитвам се често да сменям типа на упражненията, за да не се отегчавам. Когато наближи зимата включвам „ексцентрични „ тренировки за краката, повече за тях може да прочетете в Teton Gravity Research forum. Тези специфични тренировки са много тежки за тялото, за това не трябва да се прекалва с тях и трябва да се правят паузи от този режим.

[Фати] Кое е най-съкровенното ти място за каране?

[Мануела] Това е много труден въпрос! Бих казала Алпите – ДА! Те са много специални, защото са са съвкупност от толкова много курорти, пътища, толкова е лесно да се придвижваш там и да отидеш където поискаш, особено ако го сравнявам с Канада. А да не говорим за съотнояението цена/качестно което се среща в Австрия.В Стирия, където прекарвах най-често зимния сезон, се влюбих в Дакщайн и огромните му писти в южната част на планината. В Тирол харесвам грубият терен на Оцтал(Ötztal), а в края на долината, се намира Гургл(Gurgl), който е домакин на едни от най-вълнуващите линни, които са част от състезание с 4 звезди – Open Faces Freeride Contest Gurgl

[Фати] Как стигаш до върха – с лифт или със сплитборд?

[Мануела] В началото на сезона използвам съоръженията, за да мога да натрупам тренировки и опит с терена, за да бъда подготвена когато започна да сплитбордвам в по-късната част на сезона.Просто когато използвам лифта и правя много поредни спускания, толкова много се зареждам с адреналин и забавления. Тази година това много ми липсваше. Сплитбордингът в началото на сезона също носи своето преимущество, но само с такива тренировки не може да се постигне желания ефект и самоувереността при карането както когато си направил безбройни спускания.

[Фати] Goofy or Regular?

[Мануела] Regular

[Фати] Кое е нещото което чакаш с нетърпение тази зима?

[Мануела] Наистина нямам търпение отново да застана на старта и да се състезавам, тъй като миналия сезон бях контузена и това страшно много ми липсва. Надявам се въпреки Covid-19 състезанията от Freeride World Tour  да се състоят.Може би преди няколко седмици щях да отоговоря, че чакам с нетърпение първият си завой в снежната пудра, но всъщност вече направих това и беше много хубаво и разпускащо. Сега просто се наслаждавам на карането и връщането ми във форма. 

[Фати] Какво ще кажеш на българските момичета и момчета, които също обичат да бъдат в планината?

[Мануела] Стегнете си багажа и отидете да потърсите малко сняг, не е нужен много за да се позабавлявате!

Благодарим на Мауела за отделеното време, а за нас май е време да се качим в планината и да се порадваме на новия сняг.