Кампания “ХИЖА НА ГОДИНАТА” 2023

Всички все по-често търсим бягство сред природата – било то за чай до заслон Черни връх, за боб с манатарки до хижа Камен дел, да прекараме един работен ден в хижа Балканити или да посрещнем рожден ден сред уюта на планината. Или просто искаме да прекараме ден сред природата и да спим под звездите. Понякога посещаваме хижи спрямо маршрута, който сме си набелязали и условията им определят дали ще носим храна и спални чували.

Снимка: Виктор Троянов

Сякаш обаче не си даваме сметка колко усилия ни спестяват, за да ни е по-лека раницата… Как след ден под жаркото слънце и по чукарите, някой се грижи да имаш къде да се наспиш, приготвил ти е топла храна и ти помага да си зареден за следващия ден в планината.


Колко често се замисляме какви усилия стоят зад това хижите и заслоните да съществуват, за да можем ние да отпочинем насред няколкодневен преход? Даваме ли си сметка какво коства на някои хижари да качат всичката храна ( и бира 😀 ) до труднодостъпните хижи без лифт? А за това да трябва всеки ден да приготвяш вкусна и питателна храна и чай за стадо гладни туристи?

Били сме на хижи, където те гощават с усмивка и готвят по-вкусно отколкото някои ресторанти. В същото време наскоро приятели ни разказаха как стопаните на две големи хижи в Стара планина са ги оставили без храна, въпреки че предварително са звъннали да предупредят, че се запътват на там.

хижа “Горски Рай”, снимка: Виктор Троянов

В момента тече кампания “Хижа на годината” 2023. 10 организации, свързани с планините и често използващи хижи, са селектирали общо 55 хижи, разпределени в осем номинационни категории. Победителите ще бъдат избрани от гласовете тук и обявени по време на фестивала „Дни на предизвикателствата“ (05-07.12.2023).

До 15 ноември имаме възможност да гласуваме в осем категории и да подкрепим любимите си планински местенца. Освен да отличи обектите за пример, кампанията цели и да стимулира развитието на останалите хижи и заслони, така че и те да могат да се превърнат в предпочитано място за отдих и туризъм.

Нека не забравяме колко важна част от българския туризъм са хижите и заслоните в планинита и не приемаме усилията на хората, които се грижат за тях за даденост.

Снимка: Виктор Троянов

Всеки от нас може да се включи в онлайн гласуването и с гласа си да помогне. Гласува се само за една хижа в категория, като не е задължително да се гласува за всички категории.

Категориите са следните:

 • най-добра хижа без автомобилен/лифт достъп
 • най-добра хижа с автомобилен/лифт достъп
 • най-добър стопанисван заслон
 • най-добър нестопанисван заслон
 • хижа с най-добра кухня
 • най-чиста хижа
 • хижа с най-устойчиви еко практики
 • рестарт на хижа

Критерии, по които са номинирани хижите:
Всяка от 10-те номиниращи организации оценява хижите/заслоните в отделните категории по единни критерии на база актуалното им състояние:

Снимка: Виктор Троянов
 • работят ли целогодишно
 • осигурен ли е денонощен авариен достъп
 • изпълняват ли стопаните съвестно туристическите си функции
 • разполагат ли със свободно достъпна столова
 • организират ли се туристически събития
 • доколко поддържана е прилежащата инфраструктура (пътеки, информационни табели, кътове за отдих и тн.)

Ние ще се включим в гласуването, защото посещаваме множество хижи и заслони годишно. Отнема няколко минутки, буди топли спомени от вече посетените хижи и дава идеи за нови пътешествия!

Гласуването е малък начин да помогнем да се подобри качеството на планинския туризъм у нас. Да покажем на хижарите, които се стараят колко много ценим усилията им и да заявим, че искаме качество и добро отношение, особено в планината.

Снимка: Виктор Троянов


Успоредно с онлайн гласуването за най-добра хижа на годината се провеждат и две съпътстващи дейности: Финансиращата програма „Реновиране на хижи и заслони със SiteGround Life”, с предвиден грант от 20 000 лв. и конкурсът “Защо харесвам тази хижа”, в който всеки желаещ може да подкрепи любимата си хижа със снимки и текст, и да спечели награда.

Всичко това в пълни детайли можете да прочетете тук: https://huts.360mag.bg