Защо SZIGET e любимият ни фестивал? (галерия)

След 2 седмици по това време ще стягаме раниците и палатките си за поредното приключение. То отново ще е на природа, но този път ще бъде примесено и с много музика и емоции, защото се завръщаме на любимия ни фестивал – SZIGET 2018!

За SZIGET сме писали доста пъти, а ако ни познавате и лично, вероятно неведнъж сме ви разказвали за щурите си приключения на Острова на свободата. Накратко – SZIGET е 7-дневен музикален и културен фестивал, който от 25 години насам превръща остров Обуда в Будапеща в най-интернационалното, цветно и музикално кътче на планетата в средата на август. На територията на острова има десетки сцени, а между тях в дните на фестивала, танцуват над половин милион души. Веднъж опитали от неповторимата емоция, ние си обещахме, че ще се завръщаме всяко лято, когато това е възможно.

За да се опитаме да ви заредим с нотка фестивално настроение, решихме този път да не качваме снимки от официалната галерия на SZIGET, а вместо това да ви споделим някой от най-любимите ни моменти през годините, заснети през собствените ни обективи:

1. Влизането на фестивала всяка година е един от най-еуфоричните ни моменти. Тъй като той се провежда на остров, до него се стига през метален мост над Дунава. Мостът всяка година е окачен с приветстващи поздрави на много езици, като за наша приятна изненада и българският е един от тях.

снимка: Марина Юнакова

2. На Островът на свободата атмосферата е утопична – има хора от всякакви раси, възрасти и националности, и всички са приятелски настроени и усмихнати. Може да заговорите буквално всеки човек по претъпканите улици на фестивала, да се запознаете с хора от всяко кътче на света. Или пък просто да ги снимате, защото са готини и цветни.

снимка: Марина Юнакова

3. Нещо друго, което ни кара да обичаме фестивалите, и особено SZIGET, че там може да се облечеш както си искаш. Можеш да си Покахонтас, Батман, еднорог или каквото друго си поискаш. Колкото по-щуро, толкова по-добре.

снимка: Марина Юнакова

4. Тази година осъзнахме, че обичаме да ходим на концерти, повече отколкото на партита. На SZIGET сме чували групи и изпълнители като Florence & The Machine, Robbie Williams, MO, Ella Eyre и десетки други, а тази година нямаме търпение да чуем Asaf Avidan, Dua Lipa, Kaleo, Gorillaz, Arctic Monkeys и много други

снимка: Марина Юнакова

5. На SZIGET има и цирк! Представленията често са сюррелиастични и са като нищо друго, което сте виждали досега. На долната снимка  ще видите един много любим наш спомен. Разхождайки се безцелно из острова попаднахме на цвете, което висеше от огромен кран. Веднъж разтворила се, интересната конструкция се изпълни с музика от музикантатите, които бяха затворени в нея. Беше брилянтно и незабравило.

снимка: Марина Юнакова

6. Както и друг път сме споделяли, на Острова на свободата има стотици арт инсталации. Една от най-интересните такива миналата година беше този дракон. Построен изцяло от двулитрови пластмасови бутилки, скулптурата акцентираше върху прекомерната употреба на пластмаса днешно време.

снимка: Марина Юнакова

7. На SZIGET танцуваме сякаш no one is watching! Многохилядната тълпа и невероятна атмосфера ни поглъщат и просто се забавляваме без да му мислим. Нещо, което понякога ни липсва по софийските барове.

снимка: Марина Юнакова

8. Най-основната причина, измежду всички обаче, е че благодарение на SZIGET сме срещали невероятни хора от какви ли не краища на света, с които сме приятели и до ден днешен. На долната снимка може да видите Мъри и Фати заедно с огромната тълпа от англичани, новозеландци и австралийци, с които те прекараха SZIGET 2016. Снимката ни е любима и вероятно някой ден ще я показваме на внуците си, за да видят, че и ние сме били готини като млади. 🙂

снимка: личен архив

Ако и вие сте готови да създадете своите собствени спомени по време на приключението нареченo SZIGET 2018, РАЗГЛЕДАЙТЕ ВСИЧКИ ОПЦИИ ЗА БИЛЕТИ ОЩЕ ДНЕС ТУК.

п.с. Молим ви, пишете ни, ако ще ходите. Искаме да сформираме голяма БГ група. 🙂