Елена Митренгова – фрийрайдър

Днес ще ви представим една от българските надежди и един от много добрите карачи от фрийрайд сцената. Тя е млада,  изключително усмихната и истински борбена личност. Тя спуска линии за които повечето само мечтаем, това е българският фрийрайд състезател със ски – Елена Митренгова. А сега може да се насладите на интервюто с нея, за което наистина много й благодарим, че отдели време и емоция.

Изключително горди сме, че ти успя да постигнеш толкова голям успех както в последното състезание Pitztal Wild Face Freeride Extreme,  така и в предишното – Open Faces Freeride Series и двете част от Freeride World Qualifier 2017. Няма как да не споменем и че все пак това едно много силно женско участие на международно състезание и то в подобен екстремен спорт. Много бихме искали да научим повече за теб както и да запознаем нашите читатели повече с фрирайд сцената в България.

Личен архив: Елена Митренгова

Разкажи ни малко повече за теб, как започна със ските и фрийрайда?

Е.М: Със ските започнах още като дете покрай родителите ми, с които направих и първите си стъпки в спорта. Години след това, главно под влияние на брат ми и след много „закопавания“ в дълбокия сняг, открих удоволствието и свободата от карането в него.

Коя е любимата ти дисциплина? Знаем че последното състезание беше доста по-различно от другите в  Freeride World Qualifier, в състезанията за бързина ли се чувстваш най-сигурна ли?

 Е.М: Форматът и цялата концепция на последното състезание бяха по-различни от останалите в FWQ, което го направи и интересно за участие, но все пак по-скоро предпочитам състезанията, в които има повече свобода и креативност от страна на карачите. 

Ort: Pitztal
pitztal-wildface.com

Какво е усещането да си най-отгоре на победителската стълбичка? Сигурни сме, че си успяла да вдъхновиш много други момичета.

Е.М: Усещането определено е вълнуващо, но най-хубавo е когато има близки хора наблизо, с които да го споделиш! 

Разкажи ни накратко как се подготвяш за едно такова състезание. Как намираш подходящ склон, който все пак и да е стабилен? Тренирате ли заедно с Валери Пелтеков?

Е.М: Състезанията на този етап са нещо, което приемам преди всичко като лично предизвикателство. Подготовката не се състои в нещо специално, а по-скоро е всеки ден прекаран в планината и всеки ден, в който пробваш нови неща. С Вальо се опитваме да караме колкото се може по-често, а това че участваме заедно в състезания определено е допълнителен стимул. 

Знаем, че сега живееш в Австрия, любовта към природата и в частност ските ли те накара да се преместиш по-близо до големите алпийски върхове?

Е.М: Причината да избера Австрия като място където да уча и да живея бяха до голяма степен ските и фактът, че трудно мога да си представя да съм надалеч от планините през повечето време от годината.

Има ли възможност за развитие на фрийрайда в България? Като че ли хората все повече се интересуват от пантене и търсене на линии, но дали има достатъчно подходящи и интересни места в родните ни планини?

Е.М: Хубаво е, че има все повече хора, които намират удоволствие в това да прекарват време в планината и далеч от ски зоните. Всъщност смятам, че България има всички дадености и предлага много разнообразен терен, както на лесно достъпните места, така и по-навътре в планината.  Да не говорим, че в сравнение с други държави в Европа можеш да намериш малко карани линии или дори такива, които още никой не е правил сравнително лесно. Единственото по-трудно нещо е, че реално в почти всички случай можеш да разчиташ само на хората, с които си при инцидент и затова рискът трябва да е добре преценен.

Какво обичаш да правиш извън зимния сезон? Имаш ли любим летен спорт?

Е.М: Когато не е зима се занимавам предимно с кайтсърф, което последните години се превърна освен в хоби и в професия. Като цяло се опитвам да съм далеч от града.


Какви са мечтите ти? Свързани ли са с участие в Freeride World Tour?

Е.М: Мечтая да имам възможността да продължавам да правя нещата, които обичам, ако пък това ме отведе по-близо до World Tour-a някой ден бих била щастлива!

Какво предстои? Имаш ли намерение да участваш в други етапи от  Freeride World Qualifier за този сезон? Много бихме искали да го обявим предварително, за да може повече българи да знаят за събитието и да могат да те подкрепят поне мисловно пред екраните.

Е.М: Засега планът ми е да участвам на още едно състезание този сезон, а именно това в Гащайн, Австрия на 7-9 ти Април.


Това ще е третото ти състезание от FTW за този сезон, значи ли че имаш шанс за борба за FWT?

Е.М: След всеки сезон се взимат трите най-добри представяния на всеки състезател, точките от които се събират и оформят ранклистата за следващия. За да имаш шанс за FWT трябва да имаш много добри представяния в състезанията от 3 и 4-ри звезди, а за да участваш в тях ти трябват възможно най-много точки от другите. Реалистично за шанс за FWT са нужни много участия и няколко сезона. 

Пожелаваме успех на Елена в предстоящото състезание и обещаваме да й стискаме много палци! А тук може да си припомните за предишните й постижения, заедно с тези на Валери Пелтеков.