Дивани на мира: кампанията, която ни учи как да елиминираме езика на омразата в ежедневното общуване

Една кампания за изкореняване на омразата и дискриминацията

Неправителствената организация „Партньори за демократична промяна“-Словакия, съвместно с  „Mузеен квартал“ във Виена, откри ново произведение на изкуството целящо да  вдъхнови поляризиращото се общество да премисли позициите си и го прави по един неочакван начин – с разрязване на дивани наполовина.

Инициативата наречена  „Дивани на мира“ събира двама души с противоположни мнения по теми като бежанци, религия и феминизъм. Разрязва техните дивани на две, след което събира двете половини в едно цяло и среща хората, които не се познават, като записва видео с разговора между тях. 

Кампанията е в подкрепа на дейността на  Европейска мрежа за ненасилие и диалог, която се бори с намаляване на противоречивите мнения в Централна и Източна Европа чрез обучения, конференции и обмяна на добри практики. 

Онлайн филмът в рамките на кампанията „Дивани на мира“ изпраща ясно послание—когато разговаряме с хора, имащи противоположно мнение на нашето, сформираме по-добра гледна точка.

Целта на кампанията е да подтикне хората да подпишат петиция и да се включат в диалог с хора, имащи противоположно мнение на тяхното. 

„Диванът е страхотно място за диалог между хора с противоположни мнения. Той е перфектният символ. Седейки на дивана се чувстваме в своя дом, вместо на сцена за диалог”, споделя д-р Кристиан Щрасер, директор на „Музеен квартал“, Виена.

Според доклад на Върховния комисариат на ООН за бежанците от март 2018 г. основните опасения на местното население в България са свързани с това, че бежанците биха могли да извършат престъпления (60%), да разпространят своите културни обичаи и религиозни вярвания (48%) и да разпространят болести (39%).

 „Опитът на Мулти култи колектив от 2011 г. насам показва, че подозрение и страх към „различните” има до момента, в който хората се срещнат  лице в лице в неформална сигурна среда и видят човека отвъд клишето, налагано от „услужливи” медии, чиято задача е да дезинформират и да всяват страх, често под формата на откровено „фалшиви новини”.

Разбирането се гради с познаването, доверието – с контакта. Липсата на държавни политики за реална интеграция има своята роля в негативните стереотипи към „чужденците“, споделя Бистра Иванова, координатор на Time Heroes и заместник – председател на Мулти култи колектив.

 „Поляризирането на мненията в България е нормален процес в публичния диалог и при постигането на обществен консенсус. Проблемът е в радикализирането и брутализирането на мненията. Публичният дискурс в България е нормализирал изключително високи нива на омраза в ежедневието, което показва, че трябва да преосмислим образователната си система и етичните кодекси на медиите и публичните институции. В противен случай съвсем скоро ще се разпаднем като общество – ще се разбием на малки острови от зомбирани корабокрушенци, които вместо да направят заедно лодка и да се спасят, ще умрат от гладна смърт, докато псуват „виновните“ – „ромите“, „бежанците“, „гейовете“, „кариеристките“, „комунистите“, „Сорос/Путин“… А никой не ни е виновен, ако сами се отказваме от диалога и солидарността“, смята Алексей Пампоров, културолог, доктор по социология и доцент в Института за изследване на обществата и знанието при БАН.