Да се раздвижим в офиса!

Хей, хей, от колко време седиш седнал?

Всички сме слушали колко пагубно може да бъде седенето за телата ни, но правим ли нещо по въпроса? Повечето от нас спортуваме малко или много и през седмицата и уикенда и това е супер! Но на тези, които работим на бюро ни се събират 8-10 часа в седнало положение. А колко още часове се прекарват в същата позиция, когато се приберем? Поне два, нали? 🙂

Продължителното седене на бюро може да допринесе за затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, остеопороза, диабет и други не много приятни състояния. Също така причинява мускулна пасивност, която влошава здравето и дори редовното спортуване не е достатъчно, за да поправи вредите.

Звучи страшно, но решението е доста лесно…и забавно 🙂

Препоръчително е да ставаме да се поразходим и пораздвижим за около 5 минути на всеки 45 минути. Свиването на мускулите стимулира процеси, свързани с разграждането на мазнините и захарите. Когато хората седят, мускулите не се свиват и тези процеси спират.

Как да си помогнем ли?

Първото нещо, което може да направим е да заменим стола с топка! Лесно, цветно и забавно! Ако не искате цял ден да подскачате на топката, може да сядате на нея за по час по няколко пъти на ден. Седенето на топка подобрява стабилността и баланса на тялото, защото за да се задържим на нея коремните мускули работят непрестанно! По-силните коремни мускули предпазват долната част на гърба и осигуряват по-добра стойка на тялото. Ако имате болки в гърба, препоръчваме седенето на топка. Гарантираме, че след около седмица- две болките изчезват!

Освен това може да си правете паузи за кратки физзарядки! Още по-забавно е когато няколко колеги се обедините в идеята да сте по-здрави! В нашия офис се уговаряме и на час- час и половина се събираме, за да клякаме и да се разтягаме заедно. Освен, че е полезно е и много смешно! А смехът бори офисните проблеми и лошото настроение! 

Направете 10 клякания, малко коремни преси на стола, лицеви опори на бюрото, използвайте стълбите, за да раздвижите пръстите на кракатa и да събудите прасците си и каквото още ви хрумне! Просто трябва да се пораздвижите! 🙂

Ако всеки ден правим подобни простички и лесни упражнения ще сме здрави, по-бодри, по-щастливи и със сигурност ще изглеждаме по-добре! А и така ще подобрим цялостната физическа подготовка на тялото си, която ще намали риска от травми, докато сме навън и практикуваме любимите си спортове! 

Ето едно забавно клипче, което ще ви даде още идеи:
 

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FLevelFitnessSocial%2Fvideos%2F748028548703164%2F&show_text=0&width=400