Българският фестивал РАДАР – изживяване извън пределите на музиката

Изключително се радваме, когато имаме възможност да пишем за български проекти и събития. Напоследък все по-често публикуваме информация  за големи чуждестранни фестивали, но истината е, че тук в България се случват какви ли не интересни и разнообразни мероприятия. Наскоро се натъкнахме на морския фестивал РАДАР, който веднага ни грабна с нестандартния си замисъл.

За трета поредна година културният живот на Варна ще бъде оживен с музикални проекти, съчетаващи аудиовизуалното изкуство на технологиите с арт форми като кино, театър и танци. Платформата на РАДАР представя смели идеи чрез концерти, представления, отворени дискуции, работилници и ателиета за деца и възрастни. Фестивалът ще се проведе между 10-14 август под приятния хлад на сенчестата Морска градина, Градската художествена галерия (ГХГ) и други интересни локации.

GRANDBROTHERS. Снимка: РАДАР

Сред акцентите в програмата е гостуването на номинираната за Грами оперна певица Клерън МакФадън, която ще изпълни главната роля в съвременната опера „Лилит“ при откриването на събитието на 10-и август. Освен с „Лилит“, Клерън МакФадън ще се представи по време на РАДАР и с рецитала „Гласът на Америка през XXти век“, в който зад рояла ще застане лауреатът на множество световни конкурси – Майк Дел Феро. Концертът ще се проведе в залата на Градска художествена галерия на 12-ти август от 19:00 ч.

В програмата на РАДАР влизат още аудио-визуалния проект на MyTrip&RosettaStone, концерта „Музика за летища“, електронното звучене на аудио-визулания перформанс „E.U.E.R.P.I. / R.P“, както и новия проект на култовия електронен артист Иван Шопов а.к.а COOH/BALKANSKY съвместно с майстора на българския кавал Теодосий Спасов. Изданието на РАДАР за тази година ще приключи в залата на ГХГ с концерт на немското електро-акустично дуо GRANDBROTHERS.

Билетите за фестивала са на цени от 5 до 15лв. и могат да бъдат закупени онлайн или в Градска художествена галерия всеки ден от 16 до 18 ч.