Това момиче може да скача! - Adrienn Banhegyi
12.06.16

English version

Скачането на въже било детска игра? Да, ама не!

След като прочетеш краткото ни интервю с Адриен със сигурност ще си промениш мнението! 

Адриен е многократен световен шампион по скачане на въже, държи 2 световни рекорда и е част от състава на "Цирк дю Солей".

Едно уникално момиче с уникален талант. 

WB: Разкажи ни за себе си - от къде си, как започна да се занимаваш със скачане на въже?

Adrienn: Аз съм от Унгария. Баща ми e гледал един филм, в който момичета играят на  “double Dutch” и решил, че това би бил един чудесен спорт, с който да запознае учениците си.

И двамата ми родители са учители на деца със специали нужди и предположиха, че скачането на въже би бил един чудесен спорт за децата в тяхното училище, с който да подобрят тяхното физическо състояние, кординация, както и концентрация.

Аз и моята сестра се включихме в групата и постепенно развихме няколко наши трика за скачане на въже.

Ab_de_rock

 

WB: Разкажи ни повече за този спорт ? 

Adrienn: Скачането на въже като спорт е все още сравнително млад. Въпреки това е практикуван от векове в много държави по света. Модерната версия на скачането на въже произхожда от САЩ и през последните 25 години се провеждат световни и европейски първенства в различни дисциплини.

 

WB: Кога осъзна, че можеш да  изкарваш прехраната си със скачане на въже?

Adrienn: Скачането на въже е един от тези спортове, които могат да бъдат изключително впечетляващи на сцена. Още докато бяхме в гимназията, имахме няколко платени участия. Аз винаги съм искала да се занимавам професионално, но не е традиционен спорт и затова бе доста трудно да изкарвам прехраната си, печелейки състезания.

Първият път, когато осъзнах, че е възможно да бъда профеционален скачач на въже, бе когато подписах договор с “Цирк дю Солей”. И от този момент започнах да работя над повече неща, с които да го промотирам, тъй като почувствах, че е нещо, което все още не е с изцяло разгърнат потенциал и хората биха се радвали да видят.

ab_fire

 

WB:  Ако не се състезаваше със скачане на въже, какво би правила ?

Adrienn: Най-вероятно пак щях да се занимавам със спорт. Професионално се занимавах с хандбал, но в един момент трябваше да избирам между него и скачането на въже. Баща ми щеше да се радва, ако се занимавахме с традиционен спорт на професионално ниво и използвхме скачането на въже като една добра база за други спортове. Накрая скачането на въже остана, а другите спортове отпаднаха.

Иначе съм преподавател по английски език и физическо възпитание и за кратко преподавах, но скачане на въже ми даде възможност, която получаваш веднъж в живота и за която бях готова да поема риска и да се откажа от постоянната си работа.

 

WB: Кой е любимият ти трик ?

Adrienn: Обожавам освобождаванията - освобождаваш една от дръжките и след това я хващаш отново.

refuse to be ordinary

 

WB: Какво е чувството да си част от “Цирк дю Солей” ?

Adrienn: Аз смятам, че циркът все още е една от най-добрите компании, за които човек може да работи, дава ми не само уникално преживяванемо, но и ме учи как да изпълнявам по-добре и как да съм свободна на сцената. Наистина е невероятно да съм част от техния състав през последните години.

ab_soleil

 

WB: Кое е най-лудото нещо, което си правила?

Adrienn: Аз не съм много екстремна личност, но лудо в добрия смисъл на думата, като преживяване бе карнавалът в Рио, където заедно с моята сестра изпълнявахме за едно от самба училищата - велик момент и бе лудо да скачам върху няколко стотин метровата самба платформа.

ab_rio_car

 

WB: Ако бе горски плод, какъв би била и защо ?

Adrienn:  Къпина. Обожавам вкуса - силен, полезен и свеж.

WB: Кой е твоят супер герой  ?

Adrienn: В този момент, след като бях част от “ Invictus Games” (международно параолимпийско спортно събитие), един от новооткритите ми герои е Антъни МакДаниел. Изключителна отдаденост.

 

текст: Деана Велкова

снимки: личен архив

Галерия:
лонгборд уроци